Menü

Őrizze meg a szeme fényét! Mit tehet a jó látásért?

Az életkor előrehaladtával a látásunk romlik. Ezt a folyamatot presbiópiának nevezik, amely a szemlencse rugalmasságának romlását jelenti. Sokat tehetünk azért, hogy megőrizzük a „szemünk fényét”, azaz szemeink egészségét. Ez viszont már fiatalkortól odafigyelést igényel!

A presbiópia magyar elnevezése az „öregszeműség”, de ez a megfogalmazás csalóka, ugyanis általában már 40 éves kor körül jelentkeznek a tünetei, és a látás romlása. Sajnos fiatal korban még nem gondol arra az ember, hogy odafigyeljen a szeme világára, pedig megfelelő odafigyeléssel ha teljesen megelőzni nem is lehet a presbiópiát, de a szem romlásának mértéke sokkal lassabb. Napjainkban a helyzet egyik oldalról rosszabb, mint korábban, aminek a sok számítógép-használat az oka. Bár a legújabb monitorok már nem károsítják a szemet, sok helyen még mindig régi, elavult képernyőket használnak. A másik probléma, hogy ilyenkor a szemünk csak egy bizonyos irányba és távolságra fókuszál, valamint kiszárad. Keveset nézünk más irányba, valamint távolra. Másrészről viszont jobb lehet a helyzet, mert korszerűbb világítástechnikai eszközök léteznek, nem gyertyafénynél, vagy halvány lámpánál kell látást igénylő tevékenységeket végeznünk.

Ezt érdemes is kihasználni, mert a szem egészségének megőrzésénél az egyik legfontosabb tényező a megfelelő megvilágítás. Ez azt jelenti, hogy nem erőltetjük a szemet sötétben, hanem lehetőség szerint jó látást biztosító, kellemes lámpafényt használunk. Az sem jó viszont, ha túlságosan erős, a szem számára bántó, vagy kellemetlen a világítás fénye. Az esti számítógép-használat, valamint televíziózás során mindig használjunk lámpafényt, mert így kevésbé válik élessé és bántóvá a szem számára a képernyő világítása.

Ezen kívül nagyon fontos a szemtorna: rendszeresen „adjunk lehetőséget a szemünknek” a távolabbra nézéshez, és tartózkodjunk minél többet természetes fényben. Továbbá fókuszáljunk különböző pontokra, valamint csukott szemmel mozgassuk a szemünket minden irányba. Sokat tehetünk még azzal, ha valóban megfelelő napszemüveget választunk, ugyanis a káros UV-B sugarak sokat árthatnak a szemünknek. Kerüljük az olcsó, „búcsús” napszemüvegek használatát, és ellenőrzött szűrővel rendelkezőt használjunk, ami ráadásul biztosan nem torzít.

A táplálkozásunkkal szintén rengeteget tehetünk az egészséges szemekért: figyeljünk oda az A, C és E vitaminbevitelre, ezek a legfontosabbak ugyanis a szem számára. 

Fotó:
pixabay.com

Az egészséges életmód 10 pontja. És nem több.

Mondhatnám, hogy akkor elő a tollat, papírt és nézzük mi az, ami „pipa” és mi az, ami még visszavan, mint életmódváltoztató tényező, de mindenkinek magának kell éreznie, hogy mitől lett jobb minőségű az élete, egészsége, formája, közérzete. Az alábbi lépések azonban segítenek felmérni, nagyjából hol is tartunk az életmódváltáshoz vezető úton.

A D-vitamin fontossága

Gyakran halljuk milyen fontos a D-vitamin a szervezetünk megfelelő működéséhez, de mégis hogyan tudunk ügyelni arra, hogy valóban elegendő mennyiséget vigyünk be?

A melanóma és rizikófaktorai

Ahogy közeledik a nyár és egyre több a napsütéses óra, nekünk is újra elő kell vennünk a naptejet, még akkor is, ha nem tűnik úgy, hogy égetne a nap. A melanóma egyre gyakoribb probléma, de más rizikófaktorok is közrejátszhatnak a kialakulásában.

A hideg végtagok okai

Ha a hőmérő higanyszála jóval fagypont alatt áll meg, nem csoda, ha a kesztyű és meleg zokni ellenére sem úszod meg a kirándulást áthűlő végtagok nélkül.

Otthoni megoldások gyomorégés ellen

A gyomorégés oka általában az elfogyasztott ételekben keresendő, a panaszok gyakran jelentkeznek zsíros, nehéz, fűszeres vagy savas fogások után.