Menü

Őrizze meg a szeme fényét! Mit tehet a jó látásért?

Az életkor előrehaladtával a látásunk romlik. Ezt a folyamatot presbiópiának nevezik, amely a szemlencse rugalmasságának romlását jelenti. Sokat tehetünk azért, hogy megőrizzük a „szemünk fényét”, azaz szemeink egészségét. Ez viszont már fiatalkortól odafigyelést igényel!

A presbiópia magyar elnevezése az „öregszeműség”, de ez a megfogalmazás csalóka, ugyanis általában már 40 éves kor körül jelentkeznek a tünetei, és a látás romlása. Sajnos fiatal korban még nem gondol arra az ember, hogy odafigyeljen a szeme világára, pedig megfelelő odafigyeléssel ha teljesen megelőzni nem is lehet a presbiópiát, de a szem romlásának mértéke sokkal lassabb. Napjainkban a helyzet egyik oldalról rosszabb, mint korábban, aminek a sok számítógép-használat az oka. Bár a legújabb monitorok már nem károsítják a szemet, sok helyen még mindig régi, elavult képernyőket használnak. A másik probléma, hogy ilyenkor a szemünk csak egy bizonyos irányba és távolságra fókuszál, valamint kiszárad. Keveset nézünk más irányba, valamint távolra. Másrészről viszont jobb lehet a helyzet, mert korszerűbb világítástechnikai eszközök léteznek, nem gyertyafénynél, vagy halvány lámpánál kell látást igénylő tevékenységeket végeznünk.

Ezt érdemes is kihasználni, mert a szem egészségének megőrzésénél az egyik legfontosabb tényező a megfelelő megvilágítás. Ez azt jelenti, hogy nem erőltetjük a szemet sötétben, hanem lehetőség szerint jó látást biztosító, kellemes lámpafényt használunk. Az sem jó viszont, ha túlságosan erős, a szem számára bántó, vagy kellemetlen a világítás fénye. Az esti számítógép-használat, valamint televíziózás során mindig használjunk lámpafényt, mert így kevésbé válik élessé és bántóvá a szem számára a képernyő világítása.

Ezen kívül nagyon fontos a szemtorna: rendszeresen „adjunk lehetőséget a szemünknek” a távolabbra nézéshez, és tartózkodjunk minél többet természetes fényben. Továbbá fókuszáljunk különböző pontokra, valamint csukott szemmel mozgassuk a szemünket minden irányba. Sokat tehetünk még azzal, ha valóban megfelelő napszemüveget választunk, ugyanis a káros UV-B sugarak sokat árthatnak a szemünknek. Kerüljük az olcsó, „búcsús” napszemüvegek használatát, és ellenőrzött szűrővel rendelkezőt használjunk, ami ráadásul biztosan nem torzít.

A táplálkozásunkkal szintén rengeteget tehetünk az egészséges szemekért: figyeljünk oda az A, C és E vitaminbevitelre, ezek a legfontosabbak ugyanis a szem számára. 

Fotó:
pixabay.com

Légzőgyakorlatok, amelyek nyugtató hatásúak

A stresszfaktorokat nem tudjuk elűzni,, azon azonban dolgozhatunk, hogy kezelni tudjuk saját érzelmeinket, illetve mérsékeljük a feszültséget. Nagyszerű és könnyen elsajátítható stresszkezelő módszer például a légzőgyakorlat, amelyből számtalan változat ismert, így tényleg mindenki megtalálhatja a neki leginkább megfelelő típust. Az alábbiakban a Women's Health gyűjtése alapján ismertetünk néhányat, és mindenkit arra biztatnánk, hogy kísérletezzen bátran - mentális és lelki egészsége érdekében megéri.

Ganglion– dudor az ízületeken

Sokszor érezhetünk ízületeinknél fájdalmat, egy-egy mozdulat is nehezünkre eshet, de van úgy, hogy már nem csak fájdalom, hanem fizikai jel is látható, ez pedig utalhat ganglion cisztára.

Napégés – így kezeld

Már nem csak nyáron jelentenek gondot a napsugárzás okozta bőrproblémák, a napégés lehet enyhe, de lehet súlyos is. Adunk pár tippet, hogyan kezeld, ha bőrödnek túl sok volt a napból.

A torokfájás okai

A torokfájásnak számos, rendkívül szerteágazó oka lehet, és nem árt tudni, hogy a torokfájás nem önálló betegség, hanem egy tünet. A panaszt okozó betegségtől függően változhat a fájdalom jellege szerint: gombócérzés, viszketés jelentkezhet és lehet fájdalmas a nyelés is. Az intenzitását tekintve is változatos lehet, az egyszerű kellemetlenségtől a súlyos, alig elviselhetőig változhat.

Az ínhüvelygyulladásról

Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.