Menü

Őrizze meg a szeme fényét! Mit tehet a jó látásért?

Az életkor előrehaladtával a látásunk romlik. Ezt a folyamatot presbiópiának nevezik, amely a szemlencse rugalmasságának romlását jelenti. Sokat tehetünk azért, hogy megőrizzük a „szemünk fényét”, azaz szemeink egészségét. Ez viszont már fiatalkortól odafigyelést igényel!

A presbiópia magyar elnevezése az „öregszeműség”, de ez a megfogalmazás csalóka, ugyanis általában már 40 éves kor körül jelentkeznek a tünetei, és a látás romlása. Sajnos fiatal korban még nem gondol arra az ember, hogy odafigyeljen a szeme világára, pedig megfelelő odafigyeléssel ha teljesen megelőzni nem is lehet a presbiópiát, de a szem romlásának mértéke sokkal lassabb. Napjainkban a helyzet egyik oldalról rosszabb, mint korábban, aminek a sok számítógép-használat az oka. Bár a legújabb monitorok már nem károsítják a szemet, sok helyen még mindig régi, elavult képernyőket használnak. A másik probléma, hogy ilyenkor a szemünk csak egy bizonyos irányba és távolságra fókuszál, valamint kiszárad. Keveset nézünk más irányba, valamint távolra. Másrészről viszont jobb lehet a helyzet, mert korszerűbb világítástechnikai eszközök léteznek, nem gyertyafénynél, vagy halvány lámpánál kell látást igénylő tevékenységeket végeznünk.

Ezt érdemes is kihasználni, mert a szem egészségének megőrzésénél az egyik legfontosabb tényező a megfelelő megvilágítás. Ez azt jelenti, hogy nem erőltetjük a szemet sötétben, hanem lehetőség szerint jó látást biztosító, kellemes lámpafényt használunk. Az sem jó viszont, ha túlságosan erős, a szem számára bántó, vagy kellemetlen a világítás fénye. Az esti számítógép-használat, valamint televíziózás során mindig használjunk lámpafényt, mert így kevésbé válik élessé és bántóvá a szem számára a képernyő világítása.

Ezen kívül nagyon fontos a szemtorna: rendszeresen „adjunk lehetőséget a szemünknek” a távolabbra nézéshez, és tartózkodjunk minél többet természetes fényben. Továbbá fókuszáljunk különböző pontokra, valamint csukott szemmel mozgassuk a szemünket minden irányba. Sokat tehetünk még azzal, ha valóban megfelelő napszemüveget választunk, ugyanis a káros UV-B sugarak sokat árthatnak a szemünknek. Kerüljük az olcsó, „búcsús” napszemüvegek használatát, és ellenőrzött szűrővel rendelkezőt használjunk, ami ráadásul biztosan nem torzít.

A táplálkozásunkkal szintén rengeteget tehetünk az egészséges szemekért: figyeljünk oda az A, C és E vitaminbevitelre, ezek a legfontosabbak ugyanis a szem számára. 

Fotó:
pixabay.com

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.