Fagyizni büntetlenül - Könnyű nyári édesség laktózérzékenyeknek
- Dátum: 2015.07.03., 11:59
Ételintolerancia. Na, nekünk ilyen nincs. Vagy mégis? Ha egyszer csak azt vesszük észre, hogy ettünk valamit, és nincs komfortérzetünk, nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, akkor sajnos gyanakodnunk kell, hogy bennünket is elért ez a civilizációs betegség. Sokan keverik az ételallergia fogalmát az ételintoleranciával, pedig a kettő nagyon más. Előbbi azt jelenti, hogy valamely étel, vagy annak alapanyaga olyan hatással van ránk, hogy hirtelen rosszullétet, torokkaparást, fulladást okoz. Az intolerancia pedig nem ennyire akut, hanem általában puffadással, hasfájással, felfúvódással, székrekedéssel, vagy éppen az ellenkezőjével jár együtt. Ha észleltünk magunkon ilyen tüneteket, akkor előbb-utóbb érdemes szakemberhez fordulni, bár első körben nyilván az is elegendő, ha magunkat figyeljük meg: mi történik, ha elhagyjuk étkezésünkből ezt vagy azt az alapanyagot, jobban leszünk-e, ha bizonyos élelmiszereket nem fogyasztunk. Az is lehet, hogy elég csak bizonyos napszakban nem fogyasztani ezeket, mert emésztésünk délután és este már lassabban működik, és van, hogy ilyenkor nem esik jól az, ami reggel vagy délelőtt még semmi gondot nem okozott.
Az ételintolerancia fajtái között a laktózérzékenység a leggyakoribb, amely a laktóz, azaz egy a tejben és a tejtermékekben megtalálható cukorféle lebontásának a képessége. Becslések szerint a világ felnőtt lakosságának mintegy 75 %-a nem képes teljes egészében lebontani a tejcukrot. A másik nagy probléma a gluténérzékenység, amely nem azonos a lisztérzékenységgel. A glutén egyes gabonaszemekben (búza, árpa, rozs) található fehérje, amelynek fogyasztása szintén kellemetlen tüneteket okoz, a felszívódási zavarok pedig egy idő után társult betegségekhez is vezethetnek. Korai felismeréssel viszont az állapot jól kezelhető, igaz, ehhez arra van szükség, hogy ne gyors megoldásokat, pirulákat kapkodjunk be, hanem törekedjünk a komplett életmódváltásra. Sokszor már kisgyerekkorban is jelentkezik mindkét állapot, így legcélszerűbb, ha a gyerek kedvéért a családi háztartásban is lecseréljük azokat az alapanyagokat, amelyek gondot okoznak.
Szerencsére ma már nem kell messzire mennünk, ha szeretnénk helyettesítő termékeket találni, sőt ezek általában olyan kitűnő minőségűek, hogy nagyon könnyen meg is szokjuk a használatukat. A Biopont kínálatában ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó, és szigorúan szabályozott körülmények között gyártott termékeket találhatunk, amelyek nagy segítségünkre vannak az életmódváltásban. Ezeket a termékeket egyszerűen be is lehet szerezni, a legnagyobb hiper- és szupermarketekben, drogériákban és bio szaküzletekben megtaláljuk például az egyszerre glutén- és laktózmentes rizsital natúr, vaníliás, kakaós, kókuszos avagy mandulás változatát is. Rizstejszínt is tudunk vásárolni, szintén natúr változatban, de kókusztejszínt is vásárolhatunk, amely számos étel ízesítéséhez nagyszerű, édességek elkészítéséhez pedig kifejezetten ajánljuk.
Például ha nem szeretnénk lemondani a fagylaltról, az alábbi igazán egészséges hideg nyalánkságot könnyedén elkészíthetjük otthon is. Nem szükséges hozzá okvetlenül fagylaltgép, ez esetben viszont az elkészült krémet legalább háromszor, nagyjából óránként át kell keverni.
Egészséges kókuszos vaníliafagylalt
Hozzávalók:
- 2 dl kókuszos rizsital
- 4 dl rizstejszín (kókusztejszín is lehet)
- 15 dkg Biopont bio barna demerara nádcukor
- 4 tojás sárgája
- 1 vaníliarúd kikapart belseje
- 2 evőkanál kókuszreszelék
Elkészítés:
A rizsitalt és a nádcukrot melegítsük fel együtt, adjuk hozzá a kókuszreszeléket és a vaníliarúd kikapart magját. Közben a tojássárgáját várjuk fel habosra. Ezután nagyon fokozatosan, folyamatos keverés mellett a felmelegített, de még nem tűzforró ízesített italt öntsük hozzá a tojássárgájához. Amikor szépen elkeveredett, akkor visszatöltjük abba az edénybe, amelyben a rizstej melegedett. Sűrű krémmé főzzük. Ha ezzel megvagyunk, akkor egy lehűtött, hideg tálba öntjük a rizstejszínt vagy kókusztejszínt, rátöltjük a sűrű krémet és összekeverjük. Ezt töltsük aztán bele a fagylaltgépbe, vagy tegyük egy megfelelő edényben a fagyasztóba. Ha utóbbi megoldást választjuk, akkor óránként át kell keverni. Legalább háromszor tegyük ezt meg! Néhány óra, és kanalazhatjuk az igazán egészséges nyári nyalánkságot!
Forrás, fotó:
Arterego
Praktikák hasi zsír ellen

A hasi zsírpárna kialakulásának számos oka lehet, melyek közül néhány genetikai, hormonális vagy életmódbeli tényezőkből ered.
Mammográfia: A korai felismerés kulcsa a mellrák megelőzésében

A mellrák világszerte az egyik leggyakoribb daganatos megbetegedés a nők körében, és bár az orvostudomány folyamatosan fejlődik, a gyógyulás kulcsa továbbra is a korai felismerés. Ebben játszik kiemelkedő szerepet a mammográfiai vizsgálat, amely képes már egészen apró, sokszor tünetmentes elváltozásokat is felfedezni.
Por és forróság: így védd magad a nyári rendezvényeken

Nyári fesztiválok, szabadtéri koncertek, – a hangulat forró, de sokszor a levegő is az. A felvert por és a tikkasztó hőség együtt komoly próbatételt jelent a szervezet számára, ezért érdemes tudatosan felkészülni. Néhány egyszerű óvintézkedéssel nemcsak kényelmesebbé, hanem biztonságosabbá is tehetjük az élményt.
Az ülőmunka csendes veszélyei

A modern életstílus egyik jellemzője, hogy egyre többen töltik a napjuk nagy részét ülve – irodai székekben, autóban, vagy épp a képernyő előtt. Bár az ülés kényelmesnek tűnhet, a hosszan tartó ülőmunka komoly egészségügyi kockázatokat rejt magában. Mit okoz a túl sok ülés?
A magas tesztoszteron szint nőknél

Számos oka lehet, ha egy nőnek különböző panaszai vannak az egészségét illetően, ennek egyik oka lehet, hogy magas a tesztoszteron szintje.