Menü

Terápiás csendfürdő

  • Dátum: 2015.07.13., 13:24

Sok ember fél a magánytól, ezért kifejezetten kerülik az egyedüllétet, pedig a pszichológiai kutatások szerint a csend, és az önmagunkra fordított osztatlan figyelem sokféle pozitív hatással lehet életünkre.

Manapság azonban a világháló, a közösségi oldalak világában még a fizikailag egyedül töltött időben is másokhoz kapcsolódunk, és a minket érő sok-sok inger, információ hálójában képtelenek vagyunk figyelmünket kizárólag önmagunkra fordítani. 

Általában ha nem is tudatosan, de mindent megteszünk, hogy ne legyünk egyedül, és ha fizikailag mégis egyedül lennénk, akkor sem fordítunk osztatlan figyelmet önmagunkra. Pedig ha szerepet kaphatna életünkben a csend is, sokkal több mindent megtudhatnánk önmagunkról, a valódi vágyainkról, és céljainkról. De a szakemberek szerint nem csak önismereti szempontból lehet pozitív hatású az egyedüllét. Az egyedüllét fejleszti a memóriánkat, elősegíti az információk mélyebb, tartósabb rögzülését, de akár még empatikusabbakká is válhatunk azáltal, ha olykor-olykor lehalkítjuk a magunk körüli zajokat.

A mai világban azonban tudatosabban kell tennünk azért, hogy több időt tudjunk szakítani önmagunkra, és képesek legyünk magunk körül csendet varázsolni. Mindezt gátolhatják az okostelefonok, melyek folyamatosan megannyi információt, ingert közvetítenek felénk. Az ebédet követő fizikai aktivitás, egy-egy séta, relaxáció vagy akár a naplóírás azonban segíthet befelé irányítani figyelmünket.

A csend, az egyedüllét nemcsak lelki felfrissülést hozhat, hanem komoly szerepe lehet egészségünk megőrzésében, vagy akár betegségek legyőzésében is.

Fotó: 
Pixabay.com

Munkahelyi zaklatás

Tabutémaként kezeljük, pedig el sem hinnénk, mennyi embert érint. Mindenképpen érdemes beszélni róla, hiszen mi is sokféleképpen kerülhetünk kínos és szerencsétlen helyzetekbe a munkánk kapcsán. Ezeket pedig olykor egyszerű megoldani, máskor pedig nincs más lehetőségünk, mint kilépni abból a környezetből.

Amikor csak hebegni-habogni tudunk

Megvan az a kínos pillanat, amikor a főnökünk, az általunk nagyon csodált tanár, vagy akár a kiszemeltünk hozzánk szól, de mi hosszas monológok helyett csak értelmetlenül összerakott, szófoszlányokból álló mondatokat tudunk kinyögni. Ráadásul az arcunkra is kiül, mennyire zavarban vagyunk. És akkor megkérdezzük a szervezetünket, hogy: miért teszed ezt velünk?

Üldöz a szerencsétlenség?

Szörnyű érzés már az ötödik tányért összetörni a héten, a sokadik alkalommal felbukni a küszöbben? Mikor minden kicsúszik a kezeid közül, és teljesen elveszíted az irányítást, megkérdezed magadtól, hogy ennek mi az oka? Íme, néhány válasz.

Jelek, hogy alacsony az érzelmi intelligenciád

Amikor tévedsz, valld be, ha pedig a párod téved, csak hallgass? Ez lenne a párkapcsolati titok? Finom gesztusokból, érzésekből olvasunk és próbáljuk megérteni társunk reakcióit.


Az elengedés művészete – tippek a stresszmentes élethez

A stressz, az aggódás, az idegesség ma már szinte minden ember hétköznapjait megkeserítik. Legyen szó külső vagy belső, saját magunk felé támasztott elvárásokról, a megfelelési kényszer ott van bennünk. Ez sokszor motiváció is lehet, de legtöbbször a mentális és a fizikális egészség rovására megy. Azonban nem muszáj így élni az életünket. Íme pár tipp és tanács, hogyan lehet stresszmentesen megélni a hétköznapokat!