Menü

Miért építenek a gyerekek kuckókat?

Ki ne emlékezne arra, hogy gyerekként mindenféle helyen, szinte akármiből épített kuckót magának, ahol elbújhatott, ahová elvonulhatott, ahol játszhatott...? A kuckóépítés tipikus jellemző tevékenysége a gyerekkornak, de vajon miért építenek a gyerekek kuckókat, bungalókat maguknak olyan lelkesen?

Nyilván gyerekként el sem gondolkozunk a kuckóépítés motivációján, egyszerűen csak vágyunk az alkotásra, egy védelmet jelentő menedékre, ahol nem mellékesen még „felnőttesdit” is játszhatunk. Az alkotás lehetősége, illetve a felnőtt világ utánzása alapvető motivációs erő arra, hogy a gyerekek is építsenek „házat” maguknak. Tehát egyrészről a kuckóépítés beleilleszkedik egy általános tanulási folyamatba, melynek meghatározó része a felnőtt tevékenységek leutánzása.

De a szakértők szerint a jelenség hátterében egyéb tényezők is felfedezhetőek. Egy kuckó építése lehet a függetlenedés kifejezésének eszköze, elhatárolódás a felnőttek világától. A leválásnak is lehet a lenyomata, de mivel a kuckó egyik legmeghatározóbb tulajdonsága (bárhol és bármiből is készüljön is), hogy védelmet és biztonságot nyújt, ezért egyúttal az anyai gondoskodás motívumát is magában hordozza.

Pszichológiai fogalmakkal élve a kuckóépítés a gyerek én-határainak erősítését is szolgálja, a védelem önálló megteremtésének lehetőségét, de egyúttal emlékeztet az anyai öl biztonságára is.

Fotó:
Pixabay.com

 

A gyermekkori szeretethiány tünetei és következményei

Indulatkezelési és kötődési nehézségek, szorongás, boldogtalan szerelmi élet. Szerencsére a gyerekpszichológiai szakirodalomban és a közbeszédben is egyre több szó esik a korai szeretethiány káros és hosszútávú hatásairól. De vajon hogyan ismerhetjük fel a megfelelő szülői figyelem hiányát, és egyáltalán hogyan kell helyesen szeretni a kicsiket?

Járjunk babaúszásra?

A babaúszásról érdekes módon megoszlanak a vélemények, az orvosok, szülők, védőnők és gyógypedagógusok mind más véleményt fogalmaznak meg a „babauszi” hasznosságáról. Összeszedjük a pro és kontra érveket, véleményeket.

Miért járjunk babamasszázsra?

A babamasszázsról a kisgyerekes anyukák vagy várandós kismamák bizonyára már hallottak, s talán másoknak sem újkeletű, hiszen egyre elterjedtebb módszerről van szó. Utána olvastunk a babamasszázs hatásainak, előnyeinek.

A gyerekek egészségének megőrzése – mit tehet a szülő?

Az életmód az évtizedek múlásával egyre változik, az egészség azonban mindig a legfontosabb kincsünk marad, különöse tekintettel a gyermekeink egészségére, melynek megőrzése a mi felelőségünk.

Gyakrabban lesz beteg, ha közösségbe kerül a gyerek?

Szeptemberrel elkezdődött az ősz, s ezzel sok kisgyerekes (és nagy gyermekes) családban is egy új időszámítás: a közösségbe kerülés/visszakerülés ideje. Kezdődik a suli, újra indul a hétköznapi mókuskerék.