A dödölle reform módon is finom
- Dátum: 2015.08.22., 21:08
- dödölle, ebéd, egytálétel, étel, hagyma, kókuszolaj, kókuszsír, köret, krumpli, Őrség, tejföl, tönkölyliszt
A dödöllét - nem véletlenül - főként őrségi hagyományos ételként ismerik. Azonban nem csak ezen a gyönyörű vidéken érdemes kóstolgatni ezt a finom ételt: egyszerűen elkészíthetjük otthon is, csupán néhány hozzávalóból. Noha nem számít éppen egészséges ételnek, egy kicsit javíthatunk az összetételen, ugyanis reform alapanyagok felhasználásával is kiváló lesz.
A dödölléhez semmi más nem szükséges, mint liszt, zsír, vöröshagyma/lilahagyma, fűszerek és tejföl. A reform változathoz a finomlisztet teljes kiőrlésű tönkölylisztre, a disznózsírt pedig kókuszzsírra cseréltük. Természetesen a tejföl is lehet light változat, bár ebből az étekből semmiképpen sem kerekedik kalóriabarát ebéd. Viszont előnye, hogy akár köretként, akár egytálételként is fogyaszthatjuk.
A recept az alábbi (3-4 fő részére):
Körülbelül 750 g krumplit meghámozunk (lehetőleg ne újkrumpli legyen), felkockázzuk, és egy kis sóval megfőzzük kb. annyi vízben, hogy a krumplit ellepje. Ha ez készen van, összetörjük úgy, mint a krumplipürét, a vízet azonban nem öntjük le róla. Ízlés szerint hozzáadunk sót, valamint fűszereket is tehetünk hozzá. Bár az eredeti receptekben ezt nem használnak, de érdekesebb ízvilágot kaphatunk a fűszerezéssel, ami főleg akkor javasolt, ha egytálételként esszük majd a dödöllét. Ehhez adunk nagyjából 400 g teljes kiőrlésű tönkölylisztet, jól formázható, szaggatható masszát kell kapnunk. Közben kókuszzsíron (vagy olivaolajon) megpirítunk 2 nagyobb fej felkockázott vöröshagymát, majd amikor már szép aranybarna (de nem égett) színe van, akkor leszűrjük. Amennyiben kókuszsírt/kókuszolajat használtunk, akkor nyugodtan használjuk a sütéshez azt a zsírt, amelyben a hagymát pirítottuk: ebben süssük ki a kiszagatott dödölléket, míg aranybarna színt kapnak. Ha készen van, keverjük össze egy tálban a pirított hagymával, majd fogyasztáskor tejföllel tálaljuk.
Jó étvágyat kívánunk!
Kép forrása: Őrség.info
Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság
A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.
Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik
Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.
Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai
30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.
Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért
Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.
Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel
A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!