A dödölle reform módon is finom
- Dátum: 2015.08.22., 21:08
- dödölle, ebéd, egytálétel, étel, hagyma, kókuszolaj, kókuszsír, köret, krumpli, Őrség, tejföl, tönkölyliszt
A dödöllét - nem véletlenül - főként őrségi hagyományos ételként ismerik. Azonban nem csak ezen a gyönyörű vidéken érdemes kóstolgatni ezt a finom ételt: egyszerűen elkészíthetjük otthon is, csupán néhány hozzávalóból. Noha nem számít éppen egészséges ételnek, egy kicsit javíthatunk az összetételen, ugyanis reform alapanyagok felhasználásával is kiváló lesz.
A dödölléhez semmi más nem szükséges, mint liszt, zsír, vöröshagyma/lilahagyma, fűszerek és tejföl. A reform változathoz a finomlisztet teljes kiőrlésű tönkölylisztre, a disznózsírt pedig kókuszzsírra cseréltük. Természetesen a tejföl is lehet light változat, bár ebből az étekből semmiképpen sem kerekedik kalóriabarát ebéd. Viszont előnye, hogy akár köretként, akár egytálételként is fogyaszthatjuk.
A recept az alábbi (3-4 fő részére):
Körülbelül 750 g krumplit meghámozunk (lehetőleg ne újkrumpli legyen), felkockázzuk, és egy kis sóval megfőzzük kb. annyi vízben, hogy a krumplit ellepje. Ha ez készen van, összetörjük úgy, mint a krumplipürét, a vízet azonban nem öntjük le róla. Ízlés szerint hozzáadunk sót, valamint fűszereket is tehetünk hozzá. Bár az eredeti receptekben ezt nem használnak, de érdekesebb ízvilágot kaphatunk a fűszerezéssel, ami főleg akkor javasolt, ha egytálételként esszük majd a dödöllét. Ehhez adunk nagyjából 400 g teljes kiőrlésű tönkölylisztet, jól formázható, szaggatható masszát kell kapnunk. Közben kókuszzsíron (vagy olivaolajon) megpirítunk 2 nagyobb fej felkockázott vöröshagymát, majd amikor már szép aranybarna (de nem égett) színe van, akkor leszűrjük. Amennyiben kókuszsírt/kókuszolajat használtunk, akkor nyugodtan használjuk a sütéshez azt a zsírt, amelyben a hagymát pirítottuk: ebben süssük ki a kiszagatott dödölléket, míg aranybarna színt kapnak. Ha készen van, keverjük össze egy tálban a pirított hagymával, majd fogyasztáskor tejföllel tálaljuk.
Jó étvágyat kívánunk!
Kép forrása: Őrség.info
A sokoldalú rozmaring
A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.
Melyik sófajta a legegészségesebb?
Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!
Mit kell tudni az inozitról?
Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.
Az acerola jótékony hatásai
Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.
Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?
A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.