Menü

Jön a tél, etessük a madarakat! De hogyan?

Akik olvasták az egyik legszebb magyar regényt, a Téli Bereket, azok még inkább előszeretettel gondoskodnak a madarakról télvíz idején. A természet barátai a hideg idő közeledtével szívesen helyeznek el madáretetőket, hogy a madárkák télen is élelemhez jussanak. Nemes dolog, de néhány fontos dologra érdemes odafigyelni, ha valóban kedvezni szeretnénk a kis "szárnyasoknak".

Kezdjük ott, hogy nagyon nem mindegy, hogy milyen madáretetőket helyezünk ki. Kissé groteszk belegondolni, hogy először elveszik a madaraktól a fákat az erdőkben a kivágással, majd ebből készülnek a madáretetők… Akkor most jót cselekszünk velük összességében, vagy sem? Mit tehetünk? Legalább annyit, hogy használjunk újrahasznosított anyagokból készítsünk madáretetőt. Például az udvarunkban összegallyazott ágakból, vagy korábban másra használt, „kiszuperált” lécekből, használt PET-palackokból, flakonokból.

Nagyon fontos, hogy ha madáretetőt helyezünk el, akkor folyamatosan gondoskodjunk a madárkák élelmezéséről! Ők ugyanis onnantól kezdve, hogy rátalálnak az általunk készített kis táplálkozóhelyekre, mindig számítanak a finomságokra, odaszoknak. Figyeljük tehát, hogy rendszeresen helyezzünk el nekik eleséget az etetőben, egészen a hidegek megszűnéséig!

Az sem mindegy, hogy mit adunk nekik enni. Manapság már lehet vásárolni madáreleséget, de otthon is összeállíthatunk ilyesmit különböző magvakból, kölesből, dióaprólékból. Fontos azonban, hogy ne pirított, sózott, vagy olajos, hanem natúr magvakat használjunk! Ezen túl almát is kitehetünk, mert ezt is szeretik csipegetni, és fontos tápanyagokhoz jutnak belőle.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

Itthon a locsolkodás, rokonlátogatás, családi körben elfogyasztott finom ételek és természetesen a tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, azonban más nemzeteknél eltérő szokások uralkodnak, ismerjük meg ezeket is!

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.