Menü

Meleg télen? Nem túl jó...

Sokan szeretik a szokatlanul enyhe, meleg időt a hideg télen, ám akadnak olyanok, akik azt mondják: az a jó, ha az évszaknak megfelelő az időjárás. Több szempontból is az utóbbiaknak van igazuk.

Az utóbbi években/évtizedekben egyre gyakoribb, hogy az időjárás szélsőségesen nyilvánul meg. Ilyen például, ha nyáron a hetekig tartó tikkadt meleget késő őszi hűvös váltja, vagy a szárazságot özönvíz. Ugyanakkor a tél sem kivétel a szélsőséges változások alól. Idén már megéltük, hogy mínusz tíz Celsius fok alá süllyed a hőmérő higanyszála, majd még ugyancsak az év leghidegebb hónapjában kellemes tavaszi időt tapasztaltunk. Volt szárazság, hó, eső, ónos eső.

Amellett, hogy ezekre a hirtelen változásokra, kilengésekre nem könnyű a gyakorlatban, a mindennapi életben felkészülni, az egészségünknek sem feltétlenül kedvez a dolog.

Ott vannak például a frontérzékenyek, nincsenek kevesen azok, aki a meleg és hidegfrontok váltakozását megérzik, megszenvedik. Az enyhe fejfájástól a komolyabb szervi panaszig széles skálán terjed az ő problémájuk, amelynek a mostanában tapasztalható időjárási helyzet remekül megágyaz.

A migrénnel küszködőknek komoly kihívás a szélsőséges és gyakori változás. Az asztmások szintén többet szenvedhetnek ilyenkor, és vannak, akik különböző intenzitású ízületi fájdalmat éreznek. Hazánkban rengetegen küzdenek szív és érrendszeri problémákkal, az ő szervezetük nehezebben alkalmazkodik, akár nagy hideg, akár óriási hőség áll be.

A téli meleg, nyári hideg gyakran a természet folyamatait is negatívan befolyásolja, emellett alaposan megnehezíti a növénytermesztést és az állattenyésztést. Ezek szintén rosszul érintik az embert, aki ugyan alkalmazkodó, de az alkalmazkodásának ára van.

Növények, melyek elűzik a kullancsokat

Egyre több embert fertőz meg a kullancs terjesztette halálos kór hazánkban. Tavaly az év első felében még jóval kevesebb esetet regisztráltak. A Lyme-kórt, amelyet egyes kullancsfajok terjesztenek, egyre több embernél mutatták ki hazánkban.

Fiókát találtam! – Mikor mentsünk, mikor ne?

Áprilistól augusztusig tart a fiókaszezon, ilyenkor rengeteg bejelentést kapnak a madármentők a segítségre szoruló madarakról. A legtöbbjük nem árvult el, ezért a legnagyobb segítség számukra az, ha nem fogjuk be, ha pedig már megtettük, a megtalálás helyén mielőbb elengedjük őket!

Mi mindenre jó egy mosogatógéptabletta?

A mosogatógép tablettáit köztudottan arra tervezték, hogy eltávolítsák a makacs foltokat és feloldják a zsírt a mosogatógépben, ám kevesen tudják, hogy nemcsak mosogatáskor érdemes őket használni. Még akkor sem árt beszerezni néhány tablettát, ha nincs is mosogatógépünk.

A Mecsek kincsei

Ha belföldön szeretnél eltölteni valahol egy kellemes hétvégét, akkor a Mecsek egy kiváló hely lehet erre. Rengeteg természeti csoda vár felfedezésre itt, és a sok erdős terület még a nyári melegben is hűvös kirándulóhelyet biztosíthat az idelátogatók számára. Hogyha ez nem lenne elég, az egyik legnagyobb vidéki város, Pécs is számtalan programmal várja a belföldi turistákat.

Hogyan legyen a medence vize kristálytiszta?

Ha úgy döntünk, beruházunk egy medencére, akkor fontos utánanézni annak is, hogyan érhető el a víz tisztán tartása. Hogyan érjük el, hogy a medence vize ne legyen a baktériumok táptalaja?