Menü

Elvitel helyett inkább helyben fogyasszunk!

A 2009-es év óta minden novemberben kerül megrendezésre az Európai Hulladékcsökkentési Hét, melynek keretén belül önkéntesek saját akcióötletek kidolgozásával sokféle környezettudatos megoldást kínálnak.

Idén az akciók fő fókusza a csomagolási hulladék mennyiségének csökkentése, valamint a feleslegessé vált csomagoló anyagok szelektív gyűjtése. A mai világban a legapróbb dolgokat, termékeket is csomagolásban forgalmazzák, a zöldségeket külön nejlon zacskóba téve vásároljuk meg a boltokban, ami hatalmas környezetterhelést jelent.


Az ételrendelések miatti csomagolási hulladék jelentős

Európa területén lakosonként átlagosan 157,86 kg csomagolási hulladékot termelünk évente - olvasható az OKTF Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság honlapján. A környezetterhelés ezen területe egyre súlyosabb problémát jelent, hiszen az elviteles italok, az ételrendelések és az online kereskedelem egyre nagyobb arányban van jelen a mindennapokban.

Az idei év Európai Hulladékcsökkentési Hét tematikájába szorosan illeszkedik a Felelős Gasztrohős Alapítvány kampánya, mely arra buzdít, hogy elvitel helyett helyben fogyasszunk a vendéglátóhelyeken. A kampány szintén az elviteles csomagolásból keletkezett hulladék csökkentésére hívja fel a figyelmet, az akcióról az alapítvány honlapján (gasztorhos.hu) olvashatunk részletesebben.

Budapest rejtett kincsei

A fővárost sokan Európa egyik legszebb településeként ismerik. A legtöbb magyar számára is van egyfajta sajátos érzése a frekventált részeknek. A Parlament, a Lánchíd vagy a Halászbástya képei sorra bejárják az Instagramot és a Facebookot. Azonban mi van a kevésbé ismert helyekkel? Ugyanis a metropolisz tele van félreeső szegletekkel, elfeledett történetekkel és olyan zugokkal, amelyeket még az itt élők közül sem mindenki ismer.

Szüreti mulatságok Magyarországon – hagyomány, közösség és bor ünnepe

Az ősz beköszöntével, amikor a szőlőfürtök megérnek, és a természet színei aranyba, vörösbe és barnába öltöztetik a tájat, elérkezik a szüret ideje. Magyarországon a szőlő és a bor kultúrája évszázadokra nyúlik vissza, így a szüreti időszak nem csupán a termés betakarításáról szól, hanem a közösségek egyik legfontosabb ünnepe is.

Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.

Őszi otthonteremtés a négy fal között

A nyár utáni hűvös időszak sokak számára a befelé fordulás ideje. Hosszabb esték, hűvösebb reggelek és lassabb ritmus jellemzi a mindennapokat. Ilyenkor a lakásunk is átalakulhat, hogy igazodjon a természet színeihez és az otthonosság iránti fokozott igényünkhöz. Valójában nem szükséges nagy költségvetés vagy teljes átrendezés, apró változtatásokkal is elérhetjük, hogy a kuckónk melegséget és nyugalmat sugározzon.

Az ősz gyümölcse a szőlő

Az ősz egyik jellegzetes növénye a tőkék ágain ringatózó szőlőfürtök, melyek nem csak finomak, hanem egészségesek is.