Menü

Nincs jó vagy rossz diéta – a jojó effektus egyik oka

Végre tudományos bizonyíték is van arra, amit mi már régóta sejtettünk! Egy tanulmány szerint ugyanis minden ember egyéni módon reagál arra, amit eszik. Amikor a boltban szembetalálkozunk a sokféle munkásabbnál munkásabb eljárásokkal készült, ilyen-olyan kézműves fehér kenyerekkel, kételkedni kezdünk, hogy ezek az egészségünk helyett inkább az elhízásunkhoz járulnak hozzá. De a legújabb tanulmány szerint nincs jó vagy rossz, ha fogyásra kerül a szó. Sokkal fontosabb az, hogy az egyes emberek egyénileg hogyan reagálnak a különböző ételek szervezetbe jutására annál, minthogy az egyes diéták milyen hatással vannak a csípő- és derékméreteinkre.

Ez az egyéni válasz viszont nemcsak a kenyérre, hanem minden más élelmiszerre is vonatkozik. Nem létezik egyetlen szuperétel sem, ami mindenkire csak pozitív hatást gyakorol. Ugyanígy ennek a fordítottja is igaz.

A kutatók 40 emberrel etettek két különböző kenyérből. Minden öt percben megmérték a vércukorszintjüket. Mindkét csoportban egy-egy szelet kenyér elfogyasztása után a vércukorszintjükben egy hirtelen csúcsszerű emelkedés volt megfigyelhető, és ez független volt attól, hogy a kétféle kenyér közül melyikből fogyasztottak. Hatásuk a fogyásra pedig teljesen ugyanaz volt.

A kutatás vezetője, Dr. Elinav szerint az egyéni reakció legfőképpen a humán bél mikrobiom (tehát a belünkben jelen lévő baktériumok, az egész közeg, rendszer) összetételétől függ. Leginkább ez határozza meg az egyénileg kifejtett válaszokat. Egy egyénre szabott diéta követésével – ami az ember saját mikrobiomján alapul – az emberek képesek normális szinten tartani a vércukorszintjüket úgy, hogy nem jelentkezett a hihetetlen magas csúcs egy röpke étkezés után.

Dr. Elina szerint a jojó típusú elhízás egyik oka – amikor mint tudjuk, az ember lefogy, meghízik, lefogy, megint meghízik, de mindig többet és többet szed vissza magára – a sajátos mikrobiom összetételük lehet.

Ha képesek lennénk megváltoztatni a bélrendszerünkben elhelyezkedő baktériumok összetételét, akkor megszakíthatnánk a lefogyás-elhízásnak ezt az állandó ciklusát.

Erre vonatkozóan már vannak biztató eredmények, melyeket egereken végzett kísérletekből nyertek, és valószínűsítik, hogy a feltételezéseik ugyanúgy igazak az emberi szervezetre is.

Mindenesetre az biztos, hogy ez a terület most a tudományos világban egyre jobban teret hódít magának, és az elkövetkezendő években sokat hallunk még róla, többek között számos betegség megoldása kapcsán is.

Forrás: www.independent.co.uk

Tippek a gyorsabb fogyásért

A „gyors fogyás” tervet természetesen az is befolyásolja, hogy mennyi feleslegről beszélünk. Másképp kell nekiállni, ha csak néhány kiló pluszról van szó, és másképp, ha évek óta küzdünk komolyabb súlytöbblettel.

Miért nem szabad gyorsan fogyni?

A plusz 5-10-15-20 kilót nem egy hónap alatt rántottuk magunkra, akkor miért kellene azt pár hét alatt ledobni? Senki sem úgy ébred reggel, hogy „véletlen” hízott 20 kilót, az hosszú évek munkájának eredménye, ahogy a fogyás is így kell, hogy történjen.

Ételek, amelyek étvágycsökkentő hatásúak

Számos olyan étel létezik, amely azon túl, hogy finom, még abban is segít, hogy lassabban éhezz meg. Ezek az ételek egész napra eltelítenek, feltöltenek energiával, vagy éppen megregulázzák a vércukorszintet.

Fájdalommentes edzés

Aki rendszeresen sportol, becsülettel edz, bizony szembesülhet gyakran a „problémával”, vagy inkább jelenséggel, hogy edzés után 1-2 nappal izomláz keletkezi, fáj itt-ott, nehézkes a lépcsőzés, ropognak az ízületek. Hogyan kerülhetőek el az edzés alatti - utáni sérülések, fájdalmak?

Hogyan férj bele a báli ruhádba?

Ahogy beköszönt a november, minden héten egyre több szalagavató kerül megrendezésre, a szezon egészen tavaszig tart. Ki ekkor, ki akkor megküzd a ruha felvételének, méretre szabásának problémájával. Ami hetekkel korábban még jó, az a bál napján szűk vagy bő. Nehéz eltalálni. Ha te pont kisebb méretbe szeretnél beleférni, akkor nagyon gyorsan kell a látványos eredmény. Ehhez pedig nem muszáj koplalni.