Menü

Nincs jó vagy rossz diéta – a jojó effektus egyik oka

Végre tudományos bizonyíték is van arra, amit mi már régóta sejtettünk! Egy tanulmány szerint ugyanis minden ember egyéni módon reagál arra, amit eszik. Amikor a boltban szembetalálkozunk a sokféle munkásabbnál munkásabb eljárásokkal készült, ilyen-olyan kézműves fehér kenyerekkel, kételkedni kezdünk, hogy ezek az egészségünk helyett inkább az elhízásunkhoz járulnak hozzá. De a legújabb tanulmány szerint nincs jó vagy rossz, ha fogyásra kerül a szó. Sokkal fontosabb az, hogy az egyes emberek egyénileg hogyan reagálnak a különböző ételek szervezetbe jutására annál, minthogy az egyes diéták milyen hatással vannak a csípő- és derékméreteinkre.

Ez az egyéni válasz viszont nemcsak a kenyérre, hanem minden más élelmiszerre is vonatkozik. Nem létezik egyetlen szuperétel sem, ami mindenkire csak pozitív hatást gyakorol. Ugyanígy ennek a fordítottja is igaz.

A kutatók 40 emberrel etettek két különböző kenyérből. Minden öt percben megmérték a vércukorszintjüket. Mindkét csoportban egy-egy szelet kenyér elfogyasztása után a vércukorszintjükben egy hirtelen csúcsszerű emelkedés volt megfigyelhető, és ez független volt attól, hogy a kétféle kenyér közül melyikből fogyasztottak. Hatásuk a fogyásra pedig teljesen ugyanaz volt.

A kutatás vezetője, Dr. Elinav szerint az egyéni reakció legfőképpen a humán bél mikrobiom (tehát a belünkben jelen lévő baktériumok, az egész közeg, rendszer) összetételétől függ. Leginkább ez határozza meg az egyénileg kifejtett válaszokat. Egy egyénre szabott diéta követésével – ami az ember saját mikrobiomján alapul – az emberek képesek normális szinten tartani a vércukorszintjüket úgy, hogy nem jelentkezett a hihetetlen magas csúcs egy röpke étkezés után.

Dr. Elina szerint a jojó típusú elhízás egyik oka – amikor mint tudjuk, az ember lefogy, meghízik, lefogy, megint meghízik, de mindig többet és többet szed vissza magára – a sajátos mikrobiom összetételük lehet.

Ha képesek lennénk megváltoztatni a bélrendszerünkben elhelyezkedő baktériumok összetételét, akkor megszakíthatnánk a lefogyás-elhízásnak ezt az állandó ciklusát.

Erre vonatkozóan már vannak biztató eredmények, melyeket egereken végzett kísérletekből nyertek, és valószínűsítik, hogy a feltételezéseik ugyanúgy igazak az emberi szervezetre is.

Mindenesetre az biztos, hogy ez a terület most a tudományos világban egyre jobban teret hódít magának, és az elkövetkezendő években sokat hallunk még róla, többek között számos betegség megoldása kapcsán is.

Forrás: www.independent.co.uk

A kalcium szerepe a fogyásban

Nem csak a csontok egészégéhez nélkülözhetetlen a kalcium, a fogyás sem működik enélkül megfelelően.

Sajt a diéta alatt – igenis lehetséges

Általában, ha diétáról van szó, a sajt szóba sem jöhet. Azonban vannak olyan sajtok, amik kevesebb zsírt és több fehérjét tartalmaznak, így beleférnek a diétába is.

A nyirokmasszázs segít a fogyásban

Mielőtt belevágnál egy méregtelenítő, fogyasztó terápiába, tisztában kell lenned vele, hogy a kézi kezelésekkel semmi nem veheti fel a versenyt. Ugyanis egy jó szakember tudni fogja, hogyan is bánjon a testeddel. Felismeri, hogy mire is lenne szükséged valójában, és ha kell javaslatokat is ad neked. Célzottan ki tudja tapintani azokat a pontokat, amiket egy gép nem fog érezni és nem is fog veled kommunikálni az esetleges problémáidról.

Ezt teszi a cukormegvonás a testeddel

Manapság egyre többet próbálják száműzni a cukrot az étrendjükből, ami bár egészséges, viszont nem árt tisztában lenni a mellékhatásokkal.

Ne keressen tovább – ez a legjobb természetes édesítő

Sokan használnak alternatív megoldásokat a cukor helyett, de a megfelelő édesítőt megtalálni nehezebb feladat, mint gondolnánk.