Menü

Óvatosan a fülhallgatóval!

Főként a fiatalok körében nagy divat fülhallgatóval zenét hallgatni, s ez már annak feltalálása óta így van. A szülők, családtagok gyakran örülnek is ennek, hiszen így legalább nem kell az egész családnak azt hallgatnia, amit az egyik szeretne. Ugyanezen okból a mini, telefonnal használható hordozható hangszórók elterjedésével még inkább kampányolnak a fülhallgatók mellett. Ám nem árt óvatosnak lenni a „fülesekkel” – tényleg jelentősen károsíthatja a hallást.

A közhiedelem szerint még mindig nincs min aggódni – a megkérdezettek nagy része úgy gondolja, hogy nem lehet jelentős a fülhallgató miatti halláskárosodás, és csak igen ritkán fordul elő. A valóságban azonban legtöbben nem is sejtik az összefüggést a fülhallgatós zenehallgatás és a későbbi hallásromlás, vagy problémák között.

No de nézzük a tényeket, milyen káros hatása lehet a fülhallgató használatának? Azon túl, hogy halláscsökkenéshez és károsodáshoz vezethet, fülcsengést okozhat, valamint egyensúlyproblémákat.

A legnagyobb veszélyt az jelenti, hogy a legtöbben hangosan hallgatják, hogy a külső zajokat teljesen kizárják. S nem meglepő módon minél hangosabb, annál károsabb…

Ezen túl közvetett veszélyeket is rejt magában, például számos baleset okozója, hogy valaki gyalog vagy kerékpárral fülhallgatót használ, ezért nem hall meg olyan hangokat, amik révén a balesetek megelőzhetőek lennének és az illető időben tudna reagálni például egy hirtelen érkező, fékező autóra.

Vásároljunk helyi termelőtől!

A helyi termékek révén csökkenthető az élelmiszerek szállítási útja, továbbá a termelő, a feldolgozó és a fogyasztó nemcsak fizikailag van „közel” egymáshoz, hanem bizalmi viszony is kialakulhat köztük.

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.