Menü

Itt a dinnyeszezon!

Nagyon sokan várták már a nyár közepét, hogy végre elérkezzen az igazi dinnyeszezon. Miért is szeretjük a görögdinnyét, és hogyan fogyaszthatjuk még a hagyományos változaton túl?

Kezdjük ott, hogy a görögdinnye nem is görög - csak a neve, ami onnan ered, hogy súlya és mérete miatt úgy görgetik. Egyébiránt Afrikából származik, amit nekünk is megidéz egy kicsit, hogy a nagy melegben érik igazán édesre, és kiváló folyadékpótlást jelent.

Természetesen a dinnye - ami egyébiránt a tökfélék családjába tartozik, és hivatalosan nem is gyümölcs attól még, hogy édes - nagyon egészséges. Főként B6, C és E vitaminokat tartalmaz, de ezen kívül folsavat is, kiváló vaspótló. Sőt mitőbb, karotin benne is található, nem csak a répában. Mivel a dinnye húsának nagyjából 90%-a víz, sok diétához kifejezetten javasolják a figyasztását. No de itt azért álljunk meg egy pillanatra...

Sokan állítják, hogy a dinnye korlátlanul fogyasztható a fogyókúrában, sőt mi több zsírégető hatása van. Véleményem szerint ilyen, hogy zsírÉGETŐ, nem igazán létezik. Ha volna ilyen, akkor higgyék el, már csupa tökéletesen vékony ember szaladgálna az utcákon... S attól még, hogy magas a víztartalma, a cukortartalma azért bizonyos óvatosságra int. A diétázók számára leginkább délelőtt, vagy a koradélutáni órákban ajánlott a fogyasztása, a vacsorához már kevésbé javasoljuk.

Az viszont jó hír a kalóriát számolóknak, hogy a nehéz héjszerkezet legalább nem tartozik bele a számolásba, a beltartalom viszont kisebb. Korai uzsonnaként, vagy kisebb mennyiségben sütemények, édességek helyetti desszertként enni.

S ha már itt tartunk, nem csak a klasszikus formában, önmagában fogyasztható, próbálja ki bátran a következőket:

- Dinnyeleves mentával
- Turmixolt dinnyét öntsünk a jégkockatartóba, majd ezt adjuk a vízhez
- Frissen turmixolva, szétnyomkodva limonádéként lime-al
- Pálcikára tűzve mozzarrellagolyóval
- Gyümölcssaláta összetevőjeként kockára vágva.

Az igazi dinnyerajongóknak itt egy kiváló programlehetőség: a budapesti augusztus 20-ai dinnyeevő versenyen bizonyíthatod szenvedélyedet, a dinnyét a szervezők állják! Az ilyen versenyek egyébként régi hagyományokra tekintenek vissza, noha korábban komoly tétekben fogadtak, hogy ki bír megenni meghatározott mennyiségű dinnyét. A vállalkozó szellemű embert földbe ásták, hogy jobban bírja a kihívást. Itt talán erre nem lesz szükség, de a dinnye iránt telhetetlenek most tobzódhatnak az örömökben!

A vaníliáról

Maga a növény Mexikóból származik. Az aztékok kezdték el használni, de világhírnévre akkor tett szert, amikor 1520-ban az azték császár egy vaníliával ízesített kakaós-mézes italt kínált Cortesnek. A spanyol felfedezőknek annyira megtetszett az illat, hogy elkezdték importálni a vaníliát, ami innentől el is indult világhódító útjára.

Mindent a rukkoláról

Miért is szeretjük a salátákat? Mert sok ételhez tökéletesen passzol, egészséges és kalóriaszegény! Van lila, zöld, kerek, hosszúkás, erősebb és semlegesebb ízű. A rukkola abszolút egy tökéletes választás önmagában is de más salátákkal együtt is kiváló!

Mit tudnak a gyógygombák?

Az alternatív gyógymódok felé fordulók körében nem újkeletű a gyógygombák használata. A gyógyhatású gombák évszázadok óta megbecsült gyógymódok közé tartoznak a keleti kultúrában.

Gabonapelyhes finomságok

Nem is kezdődhetne jobban a reggel, mint egy tál ízletes, teljes értékű gabonapehellyel, némi gyümölccsel, tejjel vagy joghurttal.

Gyógyszer helyett: citrom

A citrom az egyik legsokoldalúbb gyümölcs. Tudod-e, hogy mi mindenre is jó ez a fanyar és savanyú, ám annál értékesebb gyümölcs?