Menü

Itt a dinnyeszezon!

Nagyon sokan várták már a nyár közepét, hogy végre elérkezzen az igazi dinnyeszezon. Miért is szeretjük a görögdinnyét, és hogyan fogyaszthatjuk még a hagyományos változaton túl?

Kezdjük ott, hogy a görögdinnye nem is görög - csak a neve, ami onnan ered, hogy súlya és mérete miatt úgy görgetik. Egyébiránt Afrikából származik, amit nekünk is megidéz egy kicsit, hogy a nagy melegben érik igazán édesre, és kiváló folyadékpótlást jelent.

Természetesen a dinnye - ami egyébiránt a tökfélék családjába tartozik, és hivatalosan nem is gyümölcs attól még, hogy édes - nagyon egészséges. Főként B6, C és E vitaminokat tartalmaz, de ezen kívül folsavat is, kiváló vaspótló. Sőt mitőbb, karotin benne is található, nem csak a répában. Mivel a dinnye húsának nagyjából 90%-a víz, sok diétához kifejezetten javasolják a figyasztását. No de itt azért álljunk meg egy pillanatra...

Sokan állítják, hogy a dinnye korlátlanul fogyasztható a fogyókúrában, sőt mi több zsírégető hatása van. Véleményem szerint ilyen, hogy zsírÉGETŐ, nem igazán létezik. Ha volna ilyen, akkor higgyék el, már csupa tökéletesen vékony ember szaladgálna az utcákon... S attól még, hogy magas a víztartalma, a cukortartalma azért bizonyos óvatosságra int. A diétázók számára leginkább délelőtt, vagy a koradélutáni órákban ajánlott a fogyasztása, a vacsorához már kevésbé javasoljuk.

Az viszont jó hír a kalóriát számolóknak, hogy a nehéz héjszerkezet legalább nem tartozik bele a számolásba, a beltartalom viszont kisebb. Korai uzsonnaként, vagy kisebb mennyiségben sütemények, édességek helyetti desszertként enni.

S ha már itt tartunk, nem csak a klasszikus formában, önmagában fogyasztható, próbálja ki bátran a következőket:

- Dinnyeleves mentával
- Turmixolt dinnyét öntsünk a jégkockatartóba, majd ezt adjuk a vízhez
- Frissen turmixolva, szétnyomkodva limonádéként lime-al
- Pálcikára tűzve mozzarrellagolyóval
- Gyümölcssaláta összetevőjeként kockára vágva.

Az igazi dinnyerajongóknak itt egy kiváló programlehetőség: a budapesti augusztus 20-ai dinnyeevő versenyen bizonyíthatod szenvedélyedet, a dinnyét a szervezők állják! Az ilyen versenyek egyébként régi hagyományokra tekintenek vissza, noha korábban komoly tétekben fogadtak, hogy ki bír megenni meghatározott mennyiségű dinnyét. A vállalkozó szellemű embert földbe ásták, hogy jobban bírja a kihívást. Itt talán erre nem lesz szükség, de a dinnye iránt telhetetlenek most tobzódhatnak az örömökben!

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.