Menü

A kukoricaolaj egészségügyi előnyei

A kukoricaolaj egy egészséges, ehető olaj, amit egyre gyakrabban használnak a főzéshez is. Egészséges is, mert főleg többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz. Ipari felhasználása mellett alkalmazzák bőr- és hajápolásban is. Milyen jótékony hatása van az egészségünkre?

Csökkenti a koleszterinszintet

Az elmúlt években ez a terület nagy figyelmet kapott. A kukoricaolaj nagy mennyiségben tartalmaz fitoszterolokat, amelyek szerkezete nagyban hasonlít a koleszterinéhez. Sok ilyen növényi szterol erőteljes képességgel rendelkezik arra, hogy csökkentse a koleszterin felszívódását, míg „szterol fajták” „ráveszik” a szervezetet, hogy több koleszterint használjon fel, így a vérben lévő mennyiség kevesebb lesz.

Egészséges a szívnek

Az egészséges mennyiségben fogyasztott kukoricaolaj jótékony hatással lehet a szív egészségére magas linolsav és más, többszörösen telítetlen zsírsav tartalma révén.

Csökkenti a magas vérnyomást

A magas vérnyomást körülbelül 10%-kal képes csökkenteni, amely hatás szintén a többszörösen telítetlen zsírsavak fogyasztásának köszönhető. Természetesen ezt a fajta zsírfogyasztást is csak bizonyos keretek között engedhetjük meg magunknak.

Jót tesz a bőrnek

Használhatjuk masszázsolajként, hiszen remek lágyító hatással bír. Igaz, nem annyira profi, mint a legismertebb masszázsolajok, illata azonban finom és gyengéd. A bőr működését fokozza a linolsav és E-vitamin tartalma által. Számos bőrápolási, otthon is elkészíthető termék alapanyagaként is alkalmazhatjuk: ajakápolók, krémek, éjszakai olajok, balzsamok. A kukoricaolajnak körülbelül 59%-a linolsav, ezért rendkívül gyorsan szívódik fel a bőrbe.

Hajápolóként betöltött hatása

Hagyományosan inkább hajolajnak tekintik. A heti egy-két alkalommal történő forró olaj kezelés segítheti a száraz és igénybevett haj gyógyulását. Ápolja és puhává teszi a hajszálakat.

Alkalmazás házi kedvenceink esetében

A kukoricaolajat állatok esetében is alkalmazzák. Számukra is finom és nagyszerű bőrápolási termék lehet. Ha kutyusunk bőrét masszírozzuk vele, a bundája sokkal egészségesebbé válik. Lovak esetében is segíthet a szőrzet kifakultságának visszaállításában. A kukoricaolaj a megfelelő zsírsavakkal és energiával tölti fel a szőrzetüket.

Azonban az állatok étrendjének tartalmaznia kell valami olyan összetevőt, amely gazdag omega-3 zsírsavakban, hogy a kukoricaolajból származó omega-6 zsírsav túltengést kiegyensúlyozza.

Forrás: http://oilhealthbenefits.com/corn-oil/

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.