Menü

Babonák és valóság: hogy deríthetjük ki a baba nemét?

A népi hiedelmek végtelen tárháza a kíváncsi kismamákat sem hagyja jótanács nélkül. A régiek szerint számtalan titokzatos jelből és körmönfont praktikából következtethetünk születendő gyermekünk nemére. Összegyűjtöttük a legelterjedtebb és a legérdekesebb babonákat, de mivel a tudomány jelenlegi állása szerint egyik hatékonysága sem bizonyított, adunk néhány valóban hasznos tippet, amivel kideríthetjük, kék vagy rózsaszín rugdalózóból érdemes-e betáraznunk.

Reggeli rosszullét: Ősanyáink a várandósok réméből, a reggeli rosszullétekből is ki tudták következtetni, milyen nemű baba növekszik a pocakjukban. A hiedelem szerint, ha a kismama nem, vagy csak alig émelyeg, kisfiút, ha pedig intenzív rosszulléttel küzd, kislányt vár.

Kerek arc vagy csípő: A régi szép időkben a várandósság alatt felkúszott kilóknak is megvolt a maga haszna - ha az anyuka arca kerekedik ki, tudta, hogy lánya, ha pedig inkább a csípője domborodik, fia születik majd.

Női szeszély: Egy valószínűleg apukák által terjesztett legenda szerint a terhesség alatt szeszélyesebbé váló feleségek kislányt hordanak a szívük alatt.

Édes vagy savanyú: A kismama torkossága is árulkodó jel lehet: az édes ízeket előnyben részesítők valószínűleg lányt, a kamrában inkább a savanyúságos üveg felé nyúlók pedig kisfiút hoznak majd a világra.

Újévi látogató: Ha az év első napján férfi látogatónk érkezik, fiúgyermek, női vendég esetén pedig lánygyermek várható. Arról nem szól a fáma, hogy ha mindkét nem képviselői tiszteletét teszik nálunk, ikrekre kell-e számítania az ifjú párnak.

A nagy kérdés megválaszolására ma már szerencsére korszerű vizsgálatok állnak rendelkezésünkre: a kötelező ultrahangvizsgálat a várandósság 12. hetében már megmutathatja a baba nemét, a 16. hét környékén azonban már szinte biztos válaszra számíthatunk, amellett, hogy előfordulhat, hogy a felvételen mégsem egyértelmű, hogy kisfiút vagy kislányt hordunk a szívünk alatt.

Habár a magyar törvények szerint a magzat nemére vonatkozó információt csak a 12. héttől lehet közölni a kismamával, a 9. héttől elvégezhető kromoszóma-rendellenességek kimutatására alkalmas PrenaTest megállapítja a baba nemét is. Ez az egyszerű anyai vérvétellel történő, kockázatmentes szűrővizsgálat a magzat genetikai jellemzőivel megegyező méhlepényből az anyai vérbe jutó elhasználódott sejtekből kiváló szabad magzati DNS-ek szerkezetének bevizsgálásával képes kimutatni a leggyakoribb kromoszóma-rendellenességeket, illetve meghatározza a magzat nemét. Így ez a korszerű genetikai vizsgálat már akkor biztos választ ad számunkra a kisbabánk nemére vonatkozóan, amikor az ultrahangvizsgálat során esetleg ez még nem látható.

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.