Menü

Szejtán, házilag!

A szejtán, talán ismertebb nevei: a búzahús és a sikér. Sütéshez szokták használni, azonban ez a vegetariánus /vegán húshelyettesítő is.

Alapjáraton nem annyira olcsó, ha készen vesszük meg. Azonban, ha otthon elkészítjük, akkor már az. 250 gramm sikér, kicsivel több, mint 300 forint, ebből legalább 500 gramm búzahúsunk lesz. Ez elég, egy 4 személyes családnak vacsorára, bőven.Ne feledjük, hogy a sikér a glutén régies neve! Paleosoknak vagy gluténmentesen táplálkozóknak nem ajánlott!

Valahol olvastam egyszer, hogy a szejtán és a csirkemell makro értékei közel azonosak. Így hát utána néztem a dolognak. Lássuk!

100 gramm búzahús 117 kalóriát tartalmaz (26 g fehérje, 2g szénhidrát, 1g zsír). Tehát a „húsunk” 91 százaléka fehérje, 6 százaléka szénhidrát, 3 százaléka zsír.

100 gramm csirkemellben 112 kalória található. Ebből 25 g fehérje, 1g szénhidrát, 1 g zsír; vagyis 94 százaléka fehérje, 4 százaléka zsír és 2 százaléka szénhidrát. Nem rossz értékek, tényleg hasonlóak!

Sok vega, azért nem áll neki otthon elkészíteni, mert a sikér csomagolásának hátoldalán található receptet követve a házi szejtán cipőtalpszerű állagot kap. Több barátnőm, legalábbis erre panaszkodott. A megoldás: a sütőpor!

Elmondom, hogy én hogyan csinálom!

250 gramm sikér, fűszerek és 1 tk. sütőpor. Attól függ az ízesítés, hogy mire szeretnénk használni. Nálam az alap recept: 2 ek. ételízesítő, ízlés szerint bors és a sütőpor. Ha görög fűszerezésűt szeretnék, akkor olyan fűszerkeveréket adok hozzá, kb. fél csomaggal (ekkor külön nem adok hozzá ételízesítőt, mert a fűszerkeverék is sós). Szoktam még rozmaringosat készíteni, ennek a leírása, később a receptben megtalálható.

A sütőpor miatt, jó szivacsos szerkezete lesz a „húsunknak”. A lényeg, hogy a sikérben jól keverjük el a többi hozzávalót. Aztán adjunk hozzá vizet, össze fogja rántani az egészet és egy fura, gyurmaszerű állagot kapunk. (Ez a kedvenc részem. ) Addig adagolom hozzá a vizet, amíg kézzel gyúrva, össze nem áll. Nem kell nagyon meggyúrni, csak, hogy egy nagy gombóc legyen. Kb. 3 dl víz kell hozzá, de adagoljuk lassan, látni fogjuk, mennyit vesz fel a sikér. Én hideg vizet használok. Ha kicsit többet adunk az se baj, mert nem lesz folyós, a felesleges víz a tálban marad. Ezután 10 percig állni hagyjuk, vagy amíg felforr egy nagy lábasban a víz. Majd beledobjuk a gombócunkat.

Visszavesszük a hőt, különben felhabzik a vizünk. Pár percet főzzük, míg kb. a duplájára dagad. Aztán kivesszük és szűrőbe tesszük, ha kicsit kihűlt és lecsöpögött, akkor szeletekre vágjuk. Mintha pl. rántott húshoz vágnánk szeleteket egy karajból.

Ezeket a szeleteket újra megfőzzük, kb. 3-4 perc alatt készen is van. Újra szűrőbe tesszük, hogy lecsöpögjön. Aztán ha kicsit kihűlt, akkor vékonyabb szeletekre is vághatjuk, vagy felapríthatjuk, de darálni is lehet. Innentől kezdve úgy bánunk vele, mintha hús lenne. Az állaga is olyasmi lesz, mire kihűl. Be lehet panírozni és ki lehet rántani, vagy pörköltet főzni belőle, ragukat. Én krumpli gombócba is szoktam darált húsos pörköltragut tölteni, a megfőtt gombócokat pedig a behabart, tejfölös pörköltszaftba visszatenni. Amit szeretnénk.

Hosszú macerás folyamatnak tűnik, de bekeverni pár perc. A legtöbb idő, míg a víz felforr, aztán már, hipp-hopp készen van. Én hetente készítek dupla adagot és fogyasztásig a „húsomat” a hűtőben egy zacskóban tárolom, vagy hús módjára egy üveg tálban bepácolom.

Végül pedig következzen a kedvenc szejtán receptem. Egy vega étteremben ettem így, nagyon ízlett ez a speciális kombináció, így hát otthon kísérleteztem, hogy lemásoljam. Ez lett az eredménye. Én nagyon kedvelem.

Körtés-sajtos szejtán

A 250 gramm sikérből készült búzahúsunkat szeletekre vágjuk, kevés margarinon vagy kókuszolajon megpirítjuk mindkét oldalát. Ezután tepsibe tesszük, 2-3 körtét kimagozunk és egy kis vízben megfőzzük, vagy eleve használhatunk befőttet. A főtt körtét a szejtán tetejére rétegezzük. Majd meghintjük reszelt sajttal (olyan 20-30 dkg trappista és valamilyen sós sajt-pl. krémfehér vagy feta) keveréke remek sós ízt ad neki, és a sajt kellően olvadósra pirul rá. Mivel minden alkotórésze már kész, csak össze kell sütnünk 180-200 fokon, 15-20 perc alatt elkészül a sütőben. Akkor jó, ha a sajt kissé megpirult. Úgy lesz igazán finom, ha rozmaringos szejtánból készítjük. (Ilyenkor a sikérhez 2 ek. ételízesítőt, 1 tk. sütőport, 1 tk. szárított rozmaringot adunk ízesítésként.)

Fogyasszuk barna rizs körettel, vagy kuszkusszal és vegyes zöldsalátával. Esetleg túrós-zöldfűszeres nokedlivel, úgy már nagyon ünnepi! Almával készítve is finom.

Talán, ha nem is eszünk ilyet mindennap, akkor is megéri kipróbálni. Néha jó, ha a szervezetünknek nem kell annyit fáradnia a hús megemésztésével. Illetve, én szeretem magam készíteni az ételeimet, mert tudom, hogy mi kerül bele, így mit fogyasztok el. Nem utolsó sorban pedig a saját ízlésemre szabhatom a táplálékaim. Tegyél egy próbát te is!

(További érdekességek a vegetáriánusokról: Vegetáriánusok fehérje fogyasztása .)

1-3.fotó: Szerző saját képei

A sokoldalú rozmaring

A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.

Melyik sófajta a legegészségesebb?

Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!

Mit kell tudni az inozitról?

Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.

Az acerola jótékony hatásai

Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.

Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?

A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.