Menü

Egészséges édességek

Az ételeink édesítésére használt cukor egy szükséges termék, amelyből azonban nem szabad túl sokat fogyasztani. Cukorral isszuk a teánkat, kávénkat, teszünk belőle egy kicsit mindenbe, néha olyan dolgokba is, amibe nem is kell. Pedig nem a cukor az egyetlen, amivel édesíthetünk. És nem, itt nem is a mesterséges édesítőszerekre gondolok, mert azok között nagyon sok az aszparaginsav-származékot tartalmazó termék, ami hosszú távon rákot is okozhat. De, ezeken kívül is vannak megoldások.

Sok ételünkbe teszünk mézet az édessége és a pikánssága miatt. Ha eddig nem próbáltuk ki a süteményeinket így, akkor most itt az ideje. Amellett, hogy édesít, ad egy plusz aromát az ételünknek, ami miatt igazi ínyenc fogásnak fog tűnni az is, amit rutinból készítünk el.

A gyümölcsökkel való édesítés, nem a mi korunk találmánya, már az antik korok emberei is használták ízesítésre a különböző gyümölcsféléket: szőlőt savanyításra, piros bogyós gyümölcsöket édesítésre. Ha süteményre vágyunk, sokat segítünk magunkon azzal, ha kicsit több gyümölcsöt és kevesebb cukrot csempészünk az otthon készített édességekbe. Legjobb, ha aszalt gyümölcsöket használunk, így nem áztatjuk el a tésztát. Fontos, hogy ne keverjük össze az aszalt termékeket a kandírozottakkal, ugyanis a kandírozott gyümölcsök ugyanúgy cukrot tartalmaznak.

Nem muszáj sütni, ha nassolni szeretnénk: egy könnyű gyümölcssaláta, egy pohár joghurt beleaprított friss gyümölcsökkel ugyanúgy elérheti a kívánt hatást, és segít, hogy mellőzni tudjuk a cukor túlzott fogyasztását. Persze teljesen kizárni nem lehet semmit, így a cukrot sem. Nem szüntethetjük meg a fogyasztását, hiszen fontos energiaforrás. De a diabétesz elkerülésének érdekében nem árt, ha kicsit csökkentjük a napi bevitt adagot.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.