Menü

Rostban gazdag ételek

A növényi rostok keresztülhaladnak az emésztő szervrendszeren, ám nem szívódnak fel, nem raktározódnak, közvetlenül tehát nem veszi hasznát a szervezet. De akkor, miért fogyasztjuk?

Azért, mert az emésztőrendszerünk egészséges működéséhez elengedhetetlen. Aki emésztési panaszokkal küzd, gyakran nem is tudja, hogy problémája gyökere nem egy gyulladásos betegséggel, hanem a táplálkozásával van összefüggésben. Aki pedig gyomorpanaszoktól szenved, jót tud tenni azzal, ha rostban gazdag ételeket, például zabot fogyaszt, hiszen az nem terheli meg annyira a gyomrot, ráadásul csökkenti az éhségérzetet.

A legközkedveltebb rostban gazdag ételek a különböző gyümölcsökből elkészített saláták, joghurtok. Az alma, a körte, sárgabarack, dinnye, narancs csak néhány példa arra, hogy mely gyümölcsöket érdemes fogyasztani. Természetesen nyersen a legcélravezetőbb, hiszen ilyenkor a rostok nem puhulnak el, a vitaminok pedig hasznosulni tudnak, de akinek érzékeny a gyomra a nyers gyümölcsre, az kompótot, cukormentes lekvárt vagy turmixot is készíthet belőle. A gyümölcsök felhasználására ,rengeteg módszer van. A lényeg az, hogy minél többet fogyasszuk őket, lehetőleg minél változatosabb formában és összeállításban.

A már fentebb említett: zab, a gabonafélék közül az egyik legjótékonyabb hatású az emésztésre. Zabkását fogyasztani sokféleképpen lehet. Mostanában nagyon kedvelt a gluténmentes zabkorpa, amelyet nagyobb bevásárlóközpontokban is lehet kapni. De nem muszáj, hogy gluténmentes termékeket vásároljunk. A zabot süteményekben, kekszekben, akár köretekben is felhasználhatjuk. A kreativitás és a kísérletezés ebben az esetben is nagyon fontos.

A gabonaféléket legegyszerűbben müzli vagy reggeliző pehely formájában tudod a szervezetedbe juttatni. Válassz olyan gabonapelyhet, amely nem tartalmaz hozzáadott cukrot és mesterséges adalékanyagokat! Ha rostban gazdag étrendet választasz, ne felejtsd el, hogy milyen sokféle lehetőséget rejtenek magukban az egyes gyümölcsök és gabonafélék.

Fehérjében gazdag ételek fogyasztása

A fehérjében gazdag táplálkozásban is fontos a változatosság. Az alábbi 10 ízletes, fehérjében gazdag étel jóllakat és közben teljes szélességgel támogatja a kitűzött fogyást.

Egészséges zsírban gazdag ételek

Együnk sok zsírt, mert az jó! Na, persze nem mindegy, hogy, milyet - csakis az egészséges fajtát!

A leggyűlöltebb ételek listája

Ha a gyerekeinket megkérdeznénk, ők biztosan tudnának olyan ételeket sorolni, amelyek jó sokáig még csak a „meg sem kóstolom többet” kategória lesz, de mi felnőttek is tudunk elég válogatósak lenni. Nos érdekes a hivatalos lista, melyen a tök, a spenót, és a kelbimbó nem az első top hármas…

Pisztáciás édességek

Nyugat-Ázsiában őshonos gyümölcs, a pisztácia fa magja. Ma már számos mediterrán országban termesztik, valamint az Egyesült Államok déli részein.

A pisztácia egészségre gyakorolt hatásai

A pisztácia (Pistacia vera) a szömörcefélék családjába tartozó, lombhullató fa. Kétlaki, vagyis külön fán vannak a hím- és a nőnemű virágok.