Menü

Rostban gazdag ételek

A növényi rostok keresztülhaladnak az emésztő szervrendszeren, ám nem szívódnak fel, nem raktározódnak, közvetlenül tehát nem veszi hasznát a szervezet. De akkor, miért fogyasztjuk?

Azért, mert az emésztőrendszerünk egészséges működéséhez elengedhetetlen. Aki emésztési panaszokkal küzd, gyakran nem is tudja, hogy problémája gyökere nem egy gyulladásos betegséggel, hanem a táplálkozásával van összefüggésben. Aki pedig gyomorpanaszoktól szenved, jót tud tenni azzal, ha rostban gazdag ételeket, például zabot fogyaszt, hiszen az nem terheli meg annyira a gyomrot, ráadásul csökkenti az éhségérzetet.

A legközkedveltebb rostban gazdag ételek a különböző gyümölcsökből elkészített saláták, joghurtok. Az alma, a körte, sárgabarack, dinnye, narancs csak néhány példa arra, hogy mely gyümölcsöket érdemes fogyasztani. Természetesen nyersen a legcélravezetőbb, hiszen ilyenkor a rostok nem puhulnak el, a vitaminok pedig hasznosulni tudnak, de akinek érzékeny a gyomra a nyers gyümölcsre, az kompótot, cukormentes lekvárt vagy turmixot is készíthet belőle. A gyümölcsök felhasználására ,rengeteg módszer van. A lényeg az, hogy minél többet fogyasszuk őket, lehetőleg minél változatosabb formában és összeállításban.

A már fentebb említett: zab, a gabonafélék közül az egyik legjótékonyabb hatású az emésztésre. Zabkását fogyasztani sokféleképpen lehet. Mostanában nagyon kedvelt a gluténmentes zabkorpa, amelyet nagyobb bevásárlóközpontokban is lehet kapni. De nem muszáj, hogy gluténmentes termékeket vásároljunk. A zabot süteményekben, kekszekben, akár köretekben is felhasználhatjuk. A kreativitás és a kísérletezés ebben az esetben is nagyon fontos.

A gabonaféléket legegyszerűbben müzli vagy reggeliző pehely formájában tudod a szervezetedbe juttatni. Válassz olyan gabonapelyhet, amely nem tartalmaz hozzáadott cukrot és mesterséges adalékanyagokat! Ha rostban gazdag étrendet választasz, ne felejtsd el, hogy milyen sokféle lehetőséget rejtenek magukban az egyes gyümölcsök és gabonafélék.

Ribizlis édességek receptekkel

Egyesek szerint túl macerás a fürtök száracskáiról leszedni a kis terméseket, mások viszont nem sajnálják az időt a pikáns, fanyarkás desszertért.

Isteni sajtfélék, amiket diéta alatt is fogyaszthatunk

Ezek a sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal ízletesebbé varázsolják.

Túl lehet-e adagolni a magnéziumot?

Bár az emberek többségének inkább a magnéziumhiány kialakulásától kell tartania, fontos beszélni a túladagolás következményeiről is.

Mit együnk, hogy megőrizzük csontjaink egészségét?

Köztudott, hogy csontjaink egészségének megőrzéséhez elengedhetetlenül szükséges a kalcium jelenléte a szervezetben. Az is köztudott, hogy ehhez tejtermékeket kell fogyasztani. Az azonban már kevésbé ismert, hogy rengeteg zöldségben is megtalálható a kalcium, tehát ha valaki nem a tejtermékek szerelmese, vagy vegán életmódot folytat, ugyanúgy találhat magának értékes kalciumforrásokat.

A glicin jótékony hatásairól

Először is tisztázzuk mi az a glicin? A glicin a 20 aminosav egyike, ami magas koncentrációban található a bőrben, az ízületekben és az izomszövetben. Számos testi funkcióhoz nélkülözhetetlen. Neve az “édes” szó görög megfelelőjéből származik.