Menü

Könnyű nyári fogások

Én azok közé tartozom, akik - sajnos vagy nem sajnos - nyáron is kitűnő étvággyal rendelkeznek, én a legnagyobb melegben is szeretem a finom falatokat, kánikulában sem hagyok ki étkezést. Azt gondolom, ez nem is olyan nagy probléma, melegben is kell enni (inni meg pláne) de a nehéz és zsíros ételek elkerülésével készíthetünk nagyon könnyű, hűsítő, kalóriaszegény fogásokat is, melyekkel nem érezzük elnehezültnek magunkat, mégis egészségesen megtartottuk a diétát, megadtuk szervezetünknek a fontos tápanyagokat.

Ha nagy hőségben nem kívánjuk a nehéz húsételeket, pörkölteket, akkor süthetünk kímélő almás-túrós fasírtot sütőben, így még a tűzhely mellett sem kell elszenvedni a forró gőzt, s a konyhát sem fűtjük be túlságosan. Fél kiló zsírszegény darált pulykahúst, két reszelt almát, egy doboz túrót és két tojást keverünk össze petrezselyemzölddel, sóval, fasírtfűszerekkel, s szükség esetén pici zabkorpával vagy zabpehellyel. Vizes kézzel golyócskákat formázunk belőle (én egy fagyiskanállal szilikon muffin formákba kanalaztam) majd sütőben megsütjük. Ebből nekem 12 darab "muffinom" lett.

A sütőt sem kell bekapcsolni, ha almalevest készítünk. Hidegen a hűtőből elővéve szerintem világbajnoki kényeztetés egy vaníliás almaleves, aszalt sárgabarackkal, vagy vágott mandulával. A reszelt almát egy kis fahéjjal, édesítővel megpároljuk. Eközben kevés kókusztejjel/tejjel/tejszínnel, vaníliával és édesítővel kikeverünk egy vaníliás pudingport csomómentesen és felöntjük vízzel/kókusztejjel/tejszínnel, s folyamatosan keverve megfőzzük, azonban ezúttal nem pudingnak, hanem levesnek, tehát közben apránként több folyadékot adagoljunk hozzá, hogy levest kapjunk. Aszalt gyümölcsökkel, vágott mandulával tálaljuk. Aki nem idegenkedik a mikró használatától, abban is főzheti. A körözöttel töltött paprika, tojás is könnyen elkészíthető, Egy kis túró, mustár, só, fűszer, pirospaprika, pici majonéz és citromlé szükséges hozzá, amit összekeverünk és paprikába, tojásba töltünk.

Sonkatekercseket is göngyölhetünk, csirkemell sonka, szeletelt sajt, cottage cheese, olívabogyó kell a recepthez, továbbá paprika, fűszerek (só, petrezselyem, metélőhagyma). A sonkaszeletekre szeletelt sajtot fektetünk, halmozunk rá egy teáskanál cottage cheese krémet, feltekerjük, majd fogpiszkálóval rögzítjük. A paprikát vastag karikákra vágjuk és megtöltjük a krémes cottage cheese töltelékkel, fűszerekkel ízesítjük. Egy pár szem olívabogyót, keménytojást, mozarellát, cukormentes majonézt, vagy natúr joghurtot, kefírt is kínálhatunk mellé, ízlésünk szerint.

Nagyon egészséges az avokádó a benne rejlő jótékony zsírsavak miatt, ezért választhatjuk kitűnő nassolnivalónak az avokádós kókuszgolyókat. Egy puha, érett avokádót megpucolunk, magját kivesszük, a krémes zöld belsejét pedig kis kókusztejjel/tejjel vagy kókuszkrémmel és édesítővel krémesre turmixoljuk, majd hozzákeverünk kókuszlisztet kókuszreszeléket és golyókat formázunk belőle, majd kókuszban meghempergetjük. Ez az édesség banánnal is elkészíthető.

Hasonló elven működik és nagyon finom desszert a gesztenyegolyó. Egy doboz cukormentes, natúr gesztenyemasszát édesítünk, keverünk hozzá kevés kókusztejszínt, vagy tejszínt, egy evőkanál natúr kakaóport, rumaromát és zabkorpát vagy aprószemű zabpelyhet, annyit, amennyivel összeáll a massza, hogy gyúrható állagú legyen. A vizes kézzel megformázott golyókat zabkorpában, kakaóporban megforgatjuk, hűtőben állni hagyjuk.

Kánikula idején érdemes kerülnünk a nehéz, zsíros, erősen fűszeres ételek fogyasztását, helyettük ilyenkor részesítsük előnyben a salátákat, gyümölcsöket, joghurtokat, nyers zöldségeket, hideg gyümölcsleveseket, főzés nélkül elkészíthető desszerteket.

Együnk sok levest!

Egy tál meleg leves, ami tele van zöldségekkel, hússal, tésztával vagy bármi mással, amit szeretnénk - megnyugtat egy hosszú nap után, kiadós ebéd lehet, esetleg gyógyír a gyomorbántalmakra, és jól csillapítja az éhséget is.

Szuper finom lekvárok

A lekvár vagy gyümölcsíz olyan sűrű pép, amely a gyümölcscukorral vagy cukor nélkül történő főzése által jön létre. Főleg szilvából és sárgabarackból készítik a hagyományos házi lekvárt, amely tipikusan kelet-közép-európai étel.

A bor egészségügyi hatásai

Évtizedek óta kutatják a bor élettani hatásait, és bizonyítottan hatásos elixír. Íme, néhány érdekesség arról, hogyan tud a bor hozzájárulni egészségünkhöz.

Melyik a jó sajt-gyümölcs kombó?

Hagyományosan nagyon sokan desszert előtt esznek sajtot gyümölccsel. Bevallom én szinte bármikor, elsősorban vacsorára. Talán még gyerekkoromban alakult úgy, hogy bármelyik másik kisgyerek, nem annyira szerettem a gyümölcsöt, de sajttal egészen más. Kérdés az, hogy vajon egészséges is-e, ha sajtot eszünk gyümölccsel, és mik a legjobb mixek?

Az arcápolás lépései

A megfelelő arctisztítás is hozzájárul az egészséges bőrhöz, a táplálkozás és a bőrápoló krémek használata mellett a tisztításra is érdemes odafigyelni.