Menü

A hobbi öröm, nem elvárás

Előfordult már, hogy valamit azért kezdtél el csinálni, mert örömödet lelted benne, de idővel úgy érezted, teherré válik, és csak a válladat nyomja? Nem vagy egyedül.

Sokan járnak hasonló cipőben. Ezért vannak emberek, akik hiába végeznek olyan tevékenységet, amit szívből szeretnek, mégis fáradtan, fásultan mennek haza a nap végén. Talán nem mindenkinek való, hogy a kedvenc elfoglaltságát napi nyolc órában űzze. Vagy nem minden kedves elfoglaltság alkalmas erre a célra. Nincs is ezzel semmi gond.

Fontos, hogy felismerjük, mikor érkezik el az a pont, amikor már nem fűlik a fogunk ahhoz, amit valaha annyira a magunkénak éreztünk, és annyira szerettük űzni. Ha ezt felismerjük, képesek leszünk tudatosítani magunkban azt, hogy ezt a tevékenységet nem azért végezzük, mert muszáj, hanem azért, mert az örömöt hoz az életünkbe (és itt nem a munkaszintű, hanem a szabadidőben végzett aktivitásokra gondolok). Ha például zongorázni tanulunk, és egy-két nap gyakorlás kimarad, ne hibáztassuk magunkat. Néha a legnagyobb mesternek is szüksége van pihenésre. Később annál hatalmasabb műveket fog tudni komponálni.

Tudatosítsuk magunkban azt, hogy a hobbi nem elvárás, csak öröm. Mi magunk választjuk meg, a saját örömünkért, a saját boldogságunk érdekében. Nem azért csináljuk, mert kötelező, muszáj, kell. Azért nyúlunk mindig vissza hozzá, mert feltölt minket energiával. Amint elvárásnak érezzük, váltsunk vagy pihenjünk. A saját hobbijainkat akár naponta is cserélgethetjük, senki nem fogja szóvá tenni. Ma futok, holnap kötök, holnapután novellákat írok, de tegnapelőtt lehet, hogy fotóztam. A lényeg, hogy kikapcsoljon. Hogy el tudjuk felejteni a mindennapi feladatokat. A problémák, amelyek korábban hatalmasnak tűntek, ezt követően nevetségesen apróvá zsugorodnak. De ha csak annyi történik, hogy egy órára mindenről megfeledkeztünk, ami addig a lelkünket nyomta, az is hatalmas előrelépés, hiszen sokan erre sem képesek. A hobbi gyakorlásával esélyt adunk magunknak, a testünknek és a lelkünknek egyaránt, hogy tudat alatt feldolgozza a körülöttünk zajló eseményeket, miközben mi vígan foglalatoskodunk valakivel.

Tehát a legjobb, ha nem várunk el magunktól semmit, ha hobbiról van szó. Élvezzük, feledkezzünk bele, és legyünk szabadok!

Mi okozza az utazás utáni depressziót?

Tapasztalták már, hogy nyaralásból hazatérve szomorú hangulatuk lett? Ez az úgynevezett nyaralás utáni depresszió, amely egyáltalán nem ritka jelenség. Szerencsére az ilyenkor fellépő rosszkedv különböző módszerekkel enyhíthető.

Kemping a kertben

Szeretnéd átélni egy kemping hangulatát, de nincs rá lehetőséged, hogy elutazz otthonról? Rendezz be a kertedben egy sátrat, és éld át otthonról a szabadban töltött éjszaka autentikus hangulatát, az otthon közelségének előnyeivel fűszerezve!

Miért jógázzunk rendszeresen? Mit takar a nevető jóga?

A “jóga” szó a szanksztrit “Yuj” szóból származik, ami hozzáadást, egyesülést jelent. Energia, erő és szépség hozzáadása a szellemhez, testhez és lélekhez. A jóga valódi értelme nem más, mint az elme lecsendesítése a nyugalom és az önmegvalósítás eléréséhez.

A társasjátékok fejlesztő hatása

A sok pozitív hatása mellett a társasjáték türelemre és együttműködésre is megtanít, ráadásul szórakoztató formában, arról nem is beszélve, hogy sok szülő számára mintegy joker tevékenység a borús, esős napokon, amikor nem lehet szabadtéri programokkal lekötni a gyerekeket.

Kreatív hobbik a lelki egyensúly megőrzéséért

Sokszor nem is vagyunk tisztában vele, mennyire fontos, hogy legyen egy kreatív hobbink! Azon kívül, hogy ez a mindennapokban kellemes kikapcsolódást nyújt, segít fejleszteni különböző készségeinket és fenntartja a lelki egyensúlyt.