A lazac élettani hatásai
- Dátum: 2019.04.03., 06:20
- Udvari Fanni
- DNS, egészség, egészségtudatosság, életmód, gasztronómia, hal, intelligencia, lazac, omega 3, recept, szív, várandóság
A vad lazac fiatal korában a folyókban él és ott szárazföldi és vízi rovarok, rákok és kisebb halak képezik a táplálékát. Idősebb korában „kiköltözik” a tengerbe, csapatokba áll és ragadozó életmódot folytat. Szabadon vándorol a tiszta, hideg tengervízben, és élete során több ezer kilométert tesz meg a tenger és az eredeti otthonát jelentő folyó között. A vadlazac a sok mozgásnak és a tengeri-óceáni tápláléknak köszönhetően rendkívül értékes tápanyagforrás. A kitartó úszásra kifejlődött izmos húsa alacsony kalóriájú, magas fehérje tartalmú. Kiváló forrása az omega-3 zsírsavaknak, amelyek fontos szerepet játszanak a vérkeringésünk megfelelő működésében, a gyulladások csökkentésében és az immunrendszerünk hatékony működésében. Ha a lazacot frissen készítjük el, akkor érdemes szeletelve venni, így megkíméljük magunkat a hosszas előkészítéstől. Felhasználhatjuk előételként, főételként, salátába, szószokba, krémekbe, levesekbe, főzelékbe. Remekül illik a gyümölcsökhöz is.
Milyen lazacot együnk?
Keresd a vadlazacot (bárhonnan is származik). Nálunk az alaszkai folyókból származó lazacot nem igazán lehet beszerezni, de tengerből kifogott füstölt lazaccal már találkoztam. A vadon élő és halászatból származó (feldolgozott) lazac csomagolásán kötelezően szerepelnie kell, hogy honnan, milyen számú halászati övezetből került az asztalunkra.
A lazacfogyasztás előnyei
Sok tapasztalat és számos vizsgálat igazolta, hogy a halhús véd a koszorúér-betegség ellen, és jelentősen késlelteti az érelmeszesedés kifejlődését. E kedvező hatás titka a halban lévő többszörösen telítetlen zsírsavakban rejlik. Ilyen szempontból a zsíros tengeri halak fogyasztása a legkedvezőbb. Az omega-3 zsírsavak bőséges fogyasztásáról néhány éve bizonyították be, hogy a leggyakoribb és legveszélyesebb szívritmuszavar, a pitvarremegés is sokkal ritkább azoknál, akiknél minden héten akár többször is halétel kerül az asztalra, lehetőleg főve vagy grillezve.
Hogy miben különbözik a lazac a többi halfajtától? Abban, hogy megtalálható benne az élénk rózsaszín árnyalatot adó astaxantin nevű anyag, melyről bebizonyították, hogy DNS-védő hatása van, mivel csökkenti az egyik gyulladásjelző fehérje mennyiségét a vérben, illetve azokét, melyek hozzájárulnak a DNS károsodásához. Ez az anyag nemcsak a lazacban található meg, a rákok, homárok pirosas színéért is az astaxantin a felelős.
Nemcsak a felnőtteknek, de a gyerekeknek is ajánlott a lazac fogyasztása. Sőt! Várandós nőknek előszeretettel szokták ajánlani a lazacolajat, mivel táplálja a magzatot, megóvja a fejlődési rendellenességektől, valamint csökkenti a koraszülés kockázatát. Állítólag összefüggést találtak az omega-3 és az intelligenciaszint között is, tehát a szellemi fejlődésre is pozitívan hat. Ráadásul, ha a terhességed utolsó három hónapjában még többet fogyasztasz belőle, akkor a pici nyugodtabban átalussza majd az éjszakákat.
Grillezett lazac mangó-salsával
Hozzávalók: (A lazachoz)
140 gramm lazacfilé
1 teáskanál fokhagymapor
1 teáskanál chilipor
egy citrom leve
só és bors
(A mangó-salsához)
2-3 mangó felkockázva
½ kaliforniai paprika felkockázva
½ fej lilahagyma felkockázva
1 kis jalapeno paprika kimagozva, apróra vágva
¼ friss korianderlevél durvára vágva
Elkészítés:
Egy közepes tálban keverjük össze a mangót, a paprikát, a jalapenot és a koriandert alaposan forgassuk össze és tegyük félre! Keverjük össze a fűszereket és forgassuk meg benne a lazacot, majd közepes lángon süssük ropogósra mindkét oldalát 6-8 percig sütve. A megsült lazacra nyomjunk citromlevet és halmozzuk rá a mangó-salsát!
Szerző: Udvari Fanni
Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?
A csípős paprika hatása a szervezetünkre

Nem mindenki szereti az erős, csípős ízeket, pedig az egyik anyag, amitől erős mondjuk a paprika, igencsak jótékony hatással bír.
Mennyi vizet kellene valójában innunk?

Ha nagyon meleg van, sokat izzadunk vagy ha keményen edzünk és sok folyadékot veszítünk, akkor felborulhat a szervezetben az elektrolitok egyensúlya, ekkor lehetünk dehidratáltak. Mennyi vizet kellene valójában innunk?
A hemokromatózisnál kerülendő élelmiszerek

A hemokromatózis egy olyan genetikai állapot, amely miatt a szervezet túl sok vasat halmoz fel. Ezért fontos a diéta során figyelni arra, hogy mely élelmiszereket kerüljük el, és melyeket ajánlott fogyasztani.
Kimchi, az egészség bomba

Sokféle egészséges ételt ismerünk, melyekkel javíthatjuk életminőségünket, erről a koreaiak is tudnak egy remek receptet. Ismerkedjünk meg a kimchivel.