Menü

A lazac élettani hatásai

A vad lazac fiatal korában a folyókban él és ott szárazföldi és vízi rovarok, rákok és kisebb halak képezik a táplálékát. Idősebb korában „kiköltözik” a tengerbe, csapatokba áll és ragadozó életmódot folytat. Szabadon vándorol a tiszta, hideg tengervízben, és élete során több ezer kilométert tesz meg a tenger és az eredeti otthonát jelentő folyó között. A vadlazac a sok mozgásnak és a tengeri-óceáni tápláléknak köszönhetően rendkívül értékes tápanyagforrás. A kitartó úszásra kifejlődött izmos húsa alacsony kalóriájú, magas fehérje tartalmú. Kiváló forrása az omega-3 zsírsavaknak, amelyek fontos szerepet játszanak a vérkeringésünk megfelelő működésében, a gyulladások csökkentésében és az immunrendszerünk hatékony működésében. Ha a lazacot frissen készítjük el, akkor érdemes szeletelve venni, így megkíméljük magunkat a hosszas előkészítéstől. Felhasználhatjuk előételként, főételként, salátába, szószokba, krémekbe, levesekbe, főzelékbe. Remekül illik a gyümölcsökhöz is.

Milyen lazacot együnk?

Keresd a vadlazacot (bárhonnan is származik). Nálunk az alaszkai folyókból származó lazacot nem igazán lehet beszerezni, de tengerből kifogott füstölt lazaccal már találkoztam. A vadon élő és halászatból származó (feldolgozott) lazac csomagolásán kötelezően szerepelnie kell, hogy honnan, milyen számú halászati övezetből került az asztalunkra.

A lazacfogyasztás előnyei

Sok tapasztalat és számos vizsgálat igazolta, hogy a halhús véd a koszorúér-betegség ellen, és jelentősen késlelteti az érelmeszesedés kifejlődését. E kedvező hatás titka a halban lévő többszörösen telítetlen zsírsavakban rejlik. Ilyen szempontból a zsíros tengeri halak fogyasztása a legkedvezőbb. Az omega-3 zsírsavak bőséges fogyasztásáról néhány éve bizonyították be, hogy a leggyakoribb és legveszélyesebb szívritmuszavar, a pitvarremegés is sokkal ritkább azoknál, akiknél minden héten akár többször is halétel kerül az asztalra, lehetőleg főve vagy grillezve.

Hogy miben különbözik a lazac a többi halfajtától? Abban, hogy megtalálható benne az élénk rózsaszín árnyalatot adó astaxantin nevű anyag, melyről bebizonyították, hogy DNS-védő hatása van, mivel csökkenti az egyik gyulladásjelző fehérje mennyiségét a vérben, illetve azokét, melyek hozzájárulnak a DNS károsodásához. Ez az anyag nemcsak a lazacban található meg, a rákok, homárok pirosas színéért is az astaxantin a felelős.

Nemcsak a felnőtteknek, de a gyerekeknek is ajánlott a lazac fogyasztása. Sőt! Várandós nőknek előszeretettel szokták ajánlani a lazacolajat, mivel táplálja a magzatot, megóvja a fejlődési rendellenességektől, valamint csökkenti a koraszülés kockázatát. Állítólag összefüggést találtak az omega-3 és az intelligenciaszint között is, tehát a szellemi fejlődésre is pozitívan hat. Ráadásul, ha a terhességed utolsó három hónapjában még többet fogyasztasz belőle, akkor a pici nyugodtabban átalussza majd az éjszakákat.

Grillezett lazac mangó-salsával

Hozzávalók: (A lazachoz)

140 gramm lazacfilé

1 teáskanál fokhagymapor

1 teáskanál chilipor

egy citrom leve

só és bors

(A mangó-salsához)

2-3 mangó felkockázva

½ kaliforniai paprika felkockázva

½ fej lilahagyma felkockázva

1 kis jalapeno paprika kimagozva, apróra vágva

¼ friss korianderlevél durvára vágva

Elkészítés:

Egy közepes tálban keverjük össze a mangót, a paprikát, a jalapenot és a koriandert alaposan forgassuk össze és tegyük félre! Keverjük össze a fűszereket és forgassuk meg benne a lazacot, majd közepes lángon süssük ropogósra mindkét oldalát 6-8 percig sütve. A megsült lazacra nyomjunk citromlevet és halmozzuk rá a mangó-salsát!

Szerző: Udvari Fanni

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.