Menü

A lazac élettani hatásai

A vad lazac fiatal korában a folyókban él és ott szárazföldi és vízi rovarok, rákok és kisebb halak képezik a táplálékát. Idősebb korában „kiköltözik” a tengerbe, csapatokba áll és ragadozó életmódot folytat. Szabadon vándorol a tiszta, hideg tengervízben, és élete során több ezer kilométert tesz meg a tenger és az eredeti otthonát jelentő folyó között. A vadlazac a sok mozgásnak és a tengeri-óceáni tápláléknak köszönhetően rendkívül értékes tápanyagforrás. A kitartó úszásra kifejlődött izmos húsa alacsony kalóriájú, magas fehérje tartalmú. Kiváló forrása az omega-3 zsírsavaknak, amelyek fontos szerepet játszanak a vérkeringésünk megfelelő működésében, a gyulladások csökkentésében és az immunrendszerünk hatékony működésében. Ha a lazacot frissen készítjük el, akkor érdemes szeletelve venni, így megkíméljük magunkat a hosszas előkészítéstől. Felhasználhatjuk előételként, főételként, salátába, szószokba, krémekbe, levesekbe, főzelékbe. Remekül illik a gyümölcsökhöz is.

Milyen lazacot együnk?

Keresd a vadlazacot (bárhonnan is származik). Nálunk az alaszkai folyókból származó lazacot nem igazán lehet beszerezni, de tengerből kifogott füstölt lazaccal már találkoztam. A vadon élő és halászatból származó (feldolgozott) lazac csomagolásán kötelezően szerepelnie kell, hogy honnan, milyen számú halászati övezetből került az asztalunkra.

A lazacfogyasztás előnyei

Sok tapasztalat és számos vizsgálat igazolta, hogy a halhús véd a koszorúér-betegség ellen, és jelentősen késlelteti az érelmeszesedés kifejlődését. E kedvező hatás titka a halban lévő többszörösen telítetlen zsírsavakban rejlik. Ilyen szempontból a zsíros tengeri halak fogyasztása a legkedvezőbb. Az omega-3 zsírsavak bőséges fogyasztásáról néhány éve bizonyították be, hogy a leggyakoribb és legveszélyesebb szívritmuszavar, a pitvarremegés is sokkal ritkább azoknál, akiknél minden héten akár többször is halétel kerül az asztalra, lehetőleg főve vagy grillezve.

Hogy miben különbözik a lazac a többi halfajtától? Abban, hogy megtalálható benne az élénk rózsaszín árnyalatot adó astaxantin nevű anyag, melyről bebizonyították, hogy DNS-védő hatása van, mivel csökkenti az egyik gyulladásjelző fehérje mennyiségét a vérben, illetve azokét, melyek hozzájárulnak a DNS károsodásához. Ez az anyag nemcsak a lazacban található meg, a rákok, homárok pirosas színéért is az astaxantin a felelős.

Nemcsak a felnőtteknek, de a gyerekeknek is ajánlott a lazac fogyasztása. Sőt! Várandós nőknek előszeretettel szokták ajánlani a lazacolajat, mivel táplálja a magzatot, megóvja a fejlődési rendellenességektől, valamint csökkenti a koraszülés kockázatát. Állítólag összefüggést találtak az omega-3 és az intelligenciaszint között is, tehát a szellemi fejlődésre is pozitívan hat. Ráadásul, ha a terhességed utolsó három hónapjában még többet fogyasztasz belőle, akkor a pici nyugodtabban átalussza majd az éjszakákat.

Grillezett lazac mangó-salsával

Hozzávalók: (A lazachoz)

140 gramm lazacfilé

1 teáskanál fokhagymapor

1 teáskanál chilipor

egy citrom leve

só és bors

(A mangó-salsához)

2-3 mangó felkockázva

½ kaliforniai paprika felkockázva

½ fej lilahagyma felkockázva

1 kis jalapeno paprika kimagozva, apróra vágva

¼ friss korianderlevél durvára vágva

Elkészítés:

Egy közepes tálban keverjük össze a mangót, a paprikát, a jalapenot és a koriandert alaposan forgassuk össze és tegyük félre! Keverjük össze a fűszereket és forgassuk meg benne a lazacot, majd közepes lángon süssük ropogósra mindkét oldalát 6-8 percig sütve. A megsült lazacra nyomjunk citromlevet és halmozzuk rá a mangó-salsát!

Szerző: Udvari Fanni

Sokak kedvenc gyümölcse, a banán

A banánt rengetegen szeretik, édes íze, puha állaga és könnyed szállíthatósága miatt. Ezen felül az egészségünkre is számos pozitív hatással bír, sportolók is előszeretettel fogyasztják és rengeteg recept alapja is.

Teával az egészségért

Akár egy megfázásról, influenzáról vagy hétköznapi stresszről van szó, a tea mindig jó alternatív megoldás. Ha igazán hatékonyak akarunk lenni, a tea fajtáját sem hagyjuk figyelmen kívül, hiszen mind valami másra van jó hatással.

Sajtok szerte a világból

A népszerű cheddar, trappista és mozzarella sajtokon kívül még nem is igazán próbáltál ki más sajtot? Akkor itt az ideje, mert nagyon sok isteni sajtfajta van még a világon, kár lenne őket kihagyni…

Ínycsiklandozó lazacos fogások

Lazacot ritkán eszünk, pedig ez a rózsaszínű húsú, gazdag ízű hal számtalan módon elkészíthető. Jól illik hozzá a spenót, a sóska, tésztával, tejszínnel, zöld fűszerekkel is harmonizál.

Tehéntej helyett: növényi tej

A növényi tejek nagyon népszerűek, de mivel elég sokféle létezik belőlük, nem olyan egyszerű a választás. Nézzük is meg, melyik, milyen hatással van egészségünkre.