Menü

Aranyozott steak és fehérgyöngy albínó kaviár

Egy török szakács 24 karátos arannyal bevont steaket tálal fel azoknak, akik hajlandók kifizetni érte a 340 dollárt, vagyis körülbelül 100 ezer forintot, dobta fel ma reggel az egyik hírkereső oldal. Van, akinek már a libamáj és a lazac is a megfizethetetlen prémium kategória, azonban vannak ezektől is különlegesebb és drágább ételek a világon, amelynek ha meglátjuk az árát, elakad a szavunk a döbbenettől. Az ázsiai országokban egy gombafajta annyira ritka, hogy kilója eléri a 600 dollárt, körülbelül 153 ezer forintnak felel meg, de létezik fecskefészekleves is, melynek kilónkénti ára 3000 dollár, azaz mintegy 768 ezer forint. A világ legdrágább kávéja Indonéziából ered és kilója akár 1200 dollár is lehet, ami átszámítva 307 ezer forint.

A nedű egyik fő érdekessége mellesleg, hogy a cibetmacska ürülékéből kikapirgált kávészemekből előállított ital.

A fekete csirke igen ritka baromfifajta, darabja 200 dollár (51 ezer forint) körül mozog.

A Magyarországon is kapható sáfrányról eddig is tudtuk, hogy aranyárban mérik, 400-1000 dollár, azaz mintegy 102-256 ezer forint között mozog az ára. Tényként mondhatjuk, hogy a történelem során volt, amikor drágább volt, mint az arany.

A fehér szarvasgomba, a szárított ibériai sonka és a japán Wagyu steak is a világ legdrágább ételei közé tartozik, ahogy a svédországi jávorszarvas sajt is, mely a világ legdrágább sajtja. Egy kiló 1074 dollárba, azaz körülbelül 275 ezer forintba kerül.

A világ legértékesebb sushiját egy Fülöp-szigeteki szakács találta ki, mely 24 karátos aranylevelekbe csomagolt a hal, amit kaviárral tálalnak, gyöngyökkel és gyémánttal tálalva. Öt darab ebből a sushiból 550 ezer forintba kerül.

A pizzarajongóknak érdekesség, hogy a világ legköltségesebb ételei között van egy olyan pizza, ami már közel 3 és fél millió forintba kerül. A mindössze 20 cm átmérőjű pizza 72 órán keresztül készül és méregdrága konyak, valamint pezsgő jár hozzá.

Ha pedig nem laktunk volna jól ezekkel a „kétfalatnyi” ételekkel, nos drága desszertek között is válogathatunk. A hétmillió forintos összeget egy olyan édességért kérik el, mely valójában egy forró csoki. A világ leg borsosabb árú kortyai ebből milliókba kerülnek és a 14 legritkább kakaóbab keverékéből készül, valamint ehető aranyból. Az édességhez gyémánt karkötőt és méregdrága kanalat is szervíroznak, így már némileg érthet a horribilis luxusár.

A szinte megfizethetetlen árú ételek sora ezzel egyáltalán nem ér véget, számtalan luxusfogás szerepel a világ legdrágább étlapjain, áruknál sokszor csak elkészítésük, alapanyagaik és összetevőik sora meghökkentőbb.

A különleges és drága ételek bizonyára igazi gasztronómiai látványosságok, azonban nem lehet elmenni szó nélkül amellett, hogy eközben emberek milliói küzdenek éhínséggel vagy a betevő falatok megszerzésével.

A sokoldalú rozmaring

A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.

Melyik sófajta a legegészségesebb?

Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!

Mit kell tudni az inozitról?

Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.

Mit kell tudni a jojobáról?

A Jojoba egy erős évelő örökzöld fás cserje, mely 4-4,5 m magasra nő meg. Hosszú gyökerei (akár 10-12m) és ehető gyümölcse van. Hosszú gyökereinek köszönhetően gyakorlatilag bármilyen körülmények között életben képes maradni, azonban elsősorban a száraz, kopár területeken érzi jól magát. A Jojoba Arizonában, Dél-Kaliforniában és Mexikóban őshonos.

Az acerola jótékony hatásai

Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.