Menü

Aranyozott steak és fehérgyöngy albínó kaviár

Egy török szakács 24 karátos arannyal bevont steaket tálal fel azoknak, akik hajlandók kifizetni érte a 340 dollárt, vagyis körülbelül 100 ezer forintot, dobta fel ma reggel az egyik hírkereső oldal. Van, akinek már a libamáj és a lazac is a megfizethetetlen prémium kategória, azonban vannak ezektől is különlegesebb és drágább ételek a világon, amelynek ha meglátjuk az árát, elakad a szavunk a döbbenettől. Az ázsiai országokban egy gombafajta annyira ritka, hogy kilója eléri a 600 dollárt, körülbelül 153 ezer forintnak felel meg, de létezik fecskefészekleves is, melynek kilónkénti ára 3000 dollár, azaz mintegy 768 ezer forint. A világ legdrágább kávéja Indonéziából ered és kilója akár 1200 dollár is lehet, ami átszámítva 307 ezer forint.

A nedű egyik fő érdekessége mellesleg, hogy a cibetmacska ürülékéből kikapirgált kávészemekből előállított ital.

A fekete csirke igen ritka baromfifajta, darabja 200 dollár (51 ezer forint) körül mozog.

A Magyarországon is kapható sáfrányról eddig is tudtuk, hogy aranyárban mérik, 400-1000 dollár, azaz mintegy 102-256 ezer forint között mozog az ára. Tényként mondhatjuk, hogy a történelem során volt, amikor drágább volt, mint az arany.

A fehér szarvasgomba, a szárított ibériai sonka és a japán Wagyu steak is a világ legdrágább ételei közé tartozik, ahogy a svédországi jávorszarvas sajt is, mely a világ legdrágább sajtja. Egy kiló 1074 dollárba, azaz körülbelül 275 ezer forintba kerül.

A világ legértékesebb sushiját egy Fülöp-szigeteki szakács találta ki, mely 24 karátos aranylevelekbe csomagolt a hal, amit kaviárral tálalnak, gyöngyökkel és gyémánttal tálalva. Öt darab ebből a sushiból 550 ezer forintba kerül.

A pizzarajongóknak érdekesség, hogy a világ legköltségesebb ételei között van egy olyan pizza, ami már közel 3 és fél millió forintba kerül. A mindössze 20 cm átmérőjű pizza 72 órán keresztül készül és méregdrága konyak, valamint pezsgő jár hozzá.

Ha pedig nem laktunk volna jól ezekkel a „kétfalatnyi” ételekkel, nos drága desszertek között is válogathatunk. A hétmillió forintos összeget egy olyan édességért kérik el, mely valójában egy forró csoki. A világ leg borsosabb árú kortyai ebből milliókba kerülnek és a 14 legritkább kakaóbab keverékéből készül, valamint ehető aranyból. Az édességhez gyémánt karkötőt és méregdrága kanalat is szervíroznak, így már némileg érthet a horribilis luxusár.

A szinte megfizethetetlen árú ételek sora ezzel egyáltalán nem ér véget, számtalan luxusfogás szerepel a világ legdrágább étlapjain, áruknál sokszor csak elkészítésük, alapanyagaik és összetevőik sora meghökkentőbb.

A különleges és drága ételek bizonyára igazi gasztronómiai látványosságok, azonban nem lehet elmenni szó nélkül amellett, hogy eközben emberek milliói küzdenek éhínséggel vagy a betevő falatok megszerzésével.

A legjobb természetes édesítők

A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.

Vörösbor – Egészség a pohárban

Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!

A természet takarója

Ahogy beköszönt az ősz, a természet lassan álomba merül: a fák levelei megsárgulnak, lehullanak, és vastag avarszőnyeggel borítják a földet. Sokan ilyenkor lapátot ragadnak, hogy eltüntessék a „rendetlenséget”, pedig az avar nem szemét, hanem a természet egyik legfontosabb alkotóeleme. Életet, tápanyagot és védelmet nyújt – nemcsak a talajnak, hanem számos élőlénynek is.

Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer

Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.

A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.