Menü

Amit senki sem szeretne hazavinni

A kellemes, nyárias időben szívesen keressük az árnyékos erdőket, órákig lehet barangolni, túrázni, terepen futni. Ezzel nem is lenne semmi baj, ha a kellemetlenkedő szúnyogokon kívül egyéb veszélyes vérszívók ne leselkednének ránk. Egy apró ám annál veszélyesebb potyautast senki sem szeretne hazavinni. Aprócska, de nagy bajt okoz. Ezzel lehetne jellemezni a kis vérszívókat.

A kullancsszezon a szakemberek szerint május-június tájékán éri el csúcspontját. Magyarországon nagyon sok a fertőzött terület. Egy-egy kirándulás, túra során nagyon fontos a védekezés, illetve az, hogy a szabadban töltött nap után alaposan nézzük át magunkat, családtagjainkat!

Sajnos tévhit, hogy a kullancsok csak a fáról eshetnek ránk és az is, sajnos az aljnövényzetből is összeszedhetjük őket. Helytelen körömmel vagy egyéb csipeszekkel csavargatni, piszkálni őket, egy erre a célra megfelelő kullancskiszedő csipesz segítségével tudjuk könnyen eltávolítani a vérszívókat.

Szegény nagymamám kente be zsírral rajtam az összes anyajegyet gyerekkoromban, (szerencsére nem kullancs volt) azonban erről jut eszembe a legfontosabb tanács: nem szabad kenegetni őket semmivel, csak a fertőzés esélyét növeljük vele.

Nem baj, ha bennmarad a kullancs feje, tévhit, hogy ki kell piszkálni. Ez már nem fertőz és a testünk előbb-utóbb kilöki magából a kullancs bennmaradt fej részét. Sajnos az sem igaz, hogy a védőoltás az összes kullancs által terjesztett fertőzés ellen véd, az oltásokkal ugyanis csak a kullancs által terjesztett agyvelőgyulladástól szerezhetünk védelmet, azonban a védettséghez is több oltás szükséges. Az elsőt szakemberek szerint érdemes télen, vagy kora tavasszal beadatni, majd egy hónap múlva a másodikat, aztán 9-12 hónap múlva a harmadikat. Az védőoltások főként azoknak ajánlottak, akik hobbijuk vagy foglalkozásuk miatt gyakran járnak a természetben.

Ha a körültekintő előkészületek mellett mégis megcsíp a kullancs, a következő tünetek esetén forduljunk azonnal orvoshoz: a csípés helyén körök alakulnak ki, izom és ízületi fájdalmaink vannak, a csípést követő hetekben lázat, fejfájást tapasztalunk. A szövődménymentes gyógyulás érdekében fontos mielőbb orvoshoz menni.

Kullancsveszélyes időszakban (általában a fagyok beálltáig) fokozott óvatosság szükséges. A kullancsok ellen a védőoltásokkal, zárt ruházattal és kullancsriasztó szerekkel védekezhetünk. A kirándulások után pedig alaposan át kell vizsgálnunk magunkat és családtagjainkat, főleg a hajlatokat kell átnéznünk, ha pedig találunk a vérszívóból, akkor azt mielőbb és szakszerűen kell eltávolítanunk, majd megfigyelnünk a csípés helyét.

A kirándulás, erdei futások, túrák öröméről pedig semmiképp ne mondjunk le.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.

Hogyan segíthetnek a kék színű ásványok?

A kék szín, a vízenergia színe. A víz pedig a tudást, az érzelmeket, az emberi kapcsolatot és az emberek közötti kommunikáció eleme. A kék szín a tudás, a nyugalom, a béke, az érzelmek és tudásvágy szimbóluma is.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.