Menü

A cukorbetegség lelki okai

A cukorbetegségnek a köztudott oka az inzulin hiánya, illetve az inzulinhatás elmaradása. Ez a betegség egyfajta anyagcserezavar, melyben a hasnyálmirigy nem termel inzulint, vagy a sejtek nem képesek a cukor felvételére. Az 1-es típusú cukorbetegség leginkább a gyermekekre, fiatalokra jellemző, míg a 2-es típusú inkább az idősebbeket érinti. A betegség szorosan összefügg a helytelen táplálkozással, a mozgásszegény, egészségtelen életmóddal.

Nagyon sok orvos egyetért abban, hogy a testi problémák mögött lelki „jelenségek” húzódnak meg, és nagyon sok esetben a betegségek az elfojtott, ki nem mondott érzelmekről, problémákról árulkodnak. Érdemes odafigyelni ezekre a jelekre, hogy időben változtassunk a gondolatainkon, hozzáállásunkon. A jelek figyelmeztetések arra, hogy életünkön mielőbb változtatnunk kell. Azt jelzik ezek a gondok, hogy a lelkünkben felborult a rend, és megszűnt a harmónia.

Ha ismerjük a betegségek lelki oldalát, gondolataink megváltoztatásával megteremthetjük a testi-lelki egyensúlyt. Ma már egyre többen elismerik, hogy az egészség nem csupán testünk helyes működését mutatja, hanem a testi-lelki harmóniát is. A világhálón kutakodva nagyon sokat lehet olvasni arról, hogy mely betegségek milyen lelki eredetű dolgokra vezethetők vissza, az allergiától a gyomorbetegségekig, érdemes szabadidőnkben tanulmányozni ezeket.

A pszichoszomatika kimondja, hogy nincs a testnek semmi olyan baja, amely ne a lélekből eredne. Mint mindennek, a cukorbetegségnek is van lelki oka. A betegség lelki oldalát tekintve az egyik fő ok a depresszió, szorongás, hormonális, idegrendszeri és immunrendszeri problémák. A lelki eredetű problémák nem egyik napról a másikra alakulnak ki, általában már évek, nem ritkán évtizedek óta fennállnak, s előbb-utóbb valamilyen betegség formájában jelennek meg.

A cukorbetegség sajnos nem gyógyítható, de pozitív gondolkodással ebben az esetben is sokat tehetünk a javulásért, gyógyulásért. A cukorbeteg valószínűleg több bánatot élt át az életében, ami miatt megkeseredett, és ezt próbálja kompenzálni a cukros édességekkel. Hatalmas szeretet-és „gyengédségéhsége” van. Ha gyermekkorban alakul ki a diabétesz, akkor arra utalhat, hogy a gyermek több harmóniára vágyik a családjában, vagy beilleszkedési problémákkal küzd. Az idősek az öregség és az elmúlás közeledtét érezve válnak szorongóvá, örömtelenné, ráadásul egyre több számukra fontos embert is elvesztenek.

A pajzsmirigy betegségekhez hasonlóan a diabétesztől szenvedők legfontosabb feladata önmaguk elfogadása, megbecsülése, megértése. Ha szeretettel gondolunk önmagunkra, másokat is könnyebben el tudunk fogadni.

Az egészségünket hajlamosak vagyunk magától értetődőnek, természetes dolognak venni, azonban nem az, s erre gyakran csak a betegségek megjelenésével jövünk rá. A testünket és lelkünket együtt kell kezelni, ápolni, gondozni, gyógyítani. Az egészség megőrzéséhez ezért éppúgy hozzátartozik, hogy az egészséges életmód és tudatos táplálkozás mellett a lelkünkkel is foglalkozzunk.

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Gyors és egyszerű gyógymód orrdugulás ellen

Légzési nehézségek, nyomásérzés, orrfájdalom – igen, ez mindenképp eldugult orrnak tűnik! De ne aggódj, azért vagyunk itt, hogy segítsünk. Függetlenül attól, hogy allergiától vagy megfázástól szenvedsz, az orrdugulás nem egy kellemes tapasztalat. Megosztunk hát veled gyors és egyszerű házi praktikát, illetve néhány tippet bedugult orr ellen.

A vércukormérés fontossága

Miért és mikor kell megmérni a vércukrot? A cukorbetegek többségének állapota diétával, illetve gyógyszeres kezelés és diéta együttes alkalmazásával egyensúlyban tartható, de az inzulinos kezelésre szoruló betegek nagy részének szükséges a rendszeres vércukormérés.

Lázcsillapítás természetesen

Míg korábban azt tartották, hogy lázcsillapításra csak 38 fok feletti testhőmérsékletnél van szükség, ma már az az általánosan elfogadott, hogy nem a testhő magassága a lényeg, hanem az, hogy hogyan viseli a beteg a lázat. A lázcsillapítás tehát tulajdonképpen a közérzet javítására szolgál. Ha nem szeretnél gyógyszert bevenni, mutatjuk, milyen természetes módszerekkel csillapíthatod a lázad.

Lumbágó kezelése, tünetei és kialakulásának okai

Aligha van olyan ember, aki életében sohasem találkozott a kínzó, deréktáji fájdalommal - legalább rokonai körében. Gyakorisága az életkor előrehaladtával általában fokozódik. A 30-60 évesek között előfordulási gyakorisága mindkét nemnél 60-80 százalék körül van.