Menü

Most ez komoly?

Ne legyen cukros, zsírban úszó, vagy csupa fehérlisztes, nos ez a fő irány. A többi már csak adalék. Na de, vegyük sorra. Pulykaszelet. Miért ne lenne egészséges egy pulykaszelet? Mi a baj egy ártatlan pulykaszelettel, hogy már azt sem szabad. Elárulom, semmi baj nincs a pulykával, még a felvágottakkal sem alkalmanként, (hangsúlyozom alkalmanként) maximum arra figyeljünk, hogy magas hústartalmú, tényleg minőségi felvágottat válasszunk a kétszáz forintos helyett. Egy barna rizsből készült pufirizzsel, vagy teljes kiőrlésű magvas kenyérrel és zsírszegény sajttal simán belefér az egészséges életmódba.

Puffasztott rizs. Ahogy az előbb megettük a pulykasonkával, úgy megeszem egy kanál cukormentes mogyorókrémmel vagy lekvárral is. Az a gond, hogy 80%-a szénhidrát?

De még milyen jó kis szénhidrát, pláne edzés után. Két-három tallért beverek egy csomag pulykamellsonkával, uborkával, s már nem is vagyok éhes, és talán ha 20 gramm szénhidrátot megettünk ezzel. Már miért lenne ez sok? Bocsi.

Aztán. Energiaszelet, müzliszelet. Aláírom, a cukros verziót csak a reklámokban adják el fittnek, amúgy nem az, viszont ma már minden második boltban akad cukormentes verzió is a polcokon. Szóval nem egészségtelen. Nem mindegyik egészségtelen!

A cikk szerint a bolti diákcsemege mixek is kerülendők, mert szerintük nem tartoznak az egészséges fogások közé. Már miért nem? A legjobb zsírokat tartalmazza, pont egy iskolás számára adja meg a kellő vitaminokat és ásványi elemeket a koncentráláshoz, a jó zsírokról (omega 3) és a B vitaminról nem is beszélve. Inkább ezt egye a gyerek, mint a mogyorókrémes kekszet vagy a paprikás chipszet energiaitallal. Nekem jöhet a diákcsemege!

Aztán: intsant bolti zabkása. Na, álljunk meg egy szóra. Ne általánosítsunk, kérem. Egy egész tál van tele otthon bolti, instant zabkásával és biztosan állíthatom, mind cukormentes, talán 240 kalóriát tartalmaz egy egész adag és mindenféle finom ízben kapható, rostokkal, vitaminokkal, chia maggal, vegán, vagy nem vegán, van minden. A gyártók pedig csak fejlődnek e téren, hiszen egyre több és több olyan kis tasak zab kerül ki a boltokba, amiken a számomra zöld utat jelentő „hozzáadott cukor nélkül” felirat díszeleg. Én eszem!

Egyáltalán nem áll szándékomban más újságírók cikkeit helyesbíteni, de úgy érzem, ha már ír valaki erről, fogalmazzon pontosan. Nos, haragszom, amikor már azt kell éreznie egy szerencsétlen kezdő diétázónak, hogy ezt sem szabad, azt sem szabad, aztán a végére tényleg csak a bor meg a csoki marad.

Mit jelent az úszófül és mely tünetekkel jár?

A strandolás kellemetlen velejárója lehet a füldugulás, fülfájás, különösen gyermekek és fiatalok körében fordul elő gyakran. Mit jelent az úszófül, s vajon összefügg a strandolással? Mitől fáj a fülünk úszás után, s miért a gyerekek és fiatalok leginkább érintettek ebben?

Napégés után…

A nyár gyakori veszélye az erős UV-sugárzás, ami különösen veszélyes, hiszen percek alatt leéghetünk a napon. Ilyenkor kiemelten fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk a megelőzésre, ám ha már megtörtént a baj, akkor a napégett bőr ápolására.

Ellenőrizzük rendszeresen a vércukorszintünket!

Sokak életét keseríti meg a cukorbetegség, ami köztudottan az egyik leggyakoribb népegészségügyi probléma Magyarországon. A cukorbetegséget megelőzi az inzulinrezisztencia, mely sokszor tünetmentesen jelentkezik. Mit jelent a magas vércukorszint és az alacsony vércukorszint és miért ajánlott mérni. Erről szól mai cikkünk.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?