Menü

Európai filmek, amik számomra kedvesek I – amik után jó élni

Helyzet van, mindenki tudja, látja, érzi. Mielőtt túladagolnánk a Netflixet vagy az Hbo go-t ne feledjük, hogy az európai kultúra milyen érdekes és szép tud lenni. Valamint mindig van érdekes, szép dolog/film/gondolat, ami csak ránk vár. Jöjjön hát egy szubjektív felsorolásszerű lista az életemet meghatározó szigorúan európai filmekből (na jó néha kizárólag a finanszírozás miatt picit amcsik), amelyek izgalmasok és vagy elgondolkodtatók. Kezdjük a rémhírek árnyékában a vígjátékokkal/ jó élni típusú top 10 mozikkal. Csak a születésem utáni filmeket vettem figyelembe és az alap nyelvükön ajánlom, mert úgy adják vissza az igazi hatásukat. Akkor csapjunk bele, jöjjön hát egy kis túlélési muníció.

In Bruges--- (a világ legröhejesebb magyar címe Erőszakik)

Ez a remek angol darab mindenkinek szól, aki hibázott már nagyot és/vagy lelki sérelmek gyötrik. Erős vulgáris humorával igazi örök zöld. A Brugesben elbújó két kistílű bérgyilkos kalandjai egyszerre a komédia és komoly kérdések remek egyvelege. A fényképezés zseniális, Colin Farrell élete formájában ahogy tulajdonképpen mindenki a filmben. Kihagyhatatlan, laza tartalmas és nagyon színpadias mégis, talán mert egy echte színházin rendező tette le az asztalra és mi nem győzzünk hálálkodni érte. Ezután mindenki szívesen elmenne fucking Brugesbe, hogy megtisztuljon bűneitől.

Love actually –Igazából szerelem

Az igazi brit klasszikus. Mindenki, de tényleg mindenki benne van, aki számít. „Mindenki figyeli, hogy mit mond a másik.” A FILM a szerelemről, az emberi sorsokról, amelyek egybefonódva oldódnak meg Londonban. Remek zene, frenetikus helyzetkomikumok és olyan hangulat, amelyet nem lehet eléggé dicsérni. A szeretet mindig utat tör magának csak legyen elég jó szándék és hülye karácsonyi dal a rádióban. Bill Nighy rocksztár karaktere pedig legendás. A karácsony és a szerelem mindenkit körülvesz. Fantörpikus.

Le fabuleux destin d'Amélie Poulain --Amélie csodálatos élete

Kétféle film rajongó van, aki látta és a többi. Jeunet profin levezényelt egy romantikus nagyon, nagyon feminim mozit, ami a bennünk rejlő kedves énünknek éppúgy szól, mint a nagyvárosok kavalkádjában fuldokoló magányos énünknek. Minden a helyén van benne, Audrey Tautou pedig élete szerepében mindenkit levesz a lábáról. Az élet egy nagyon szép hely lesz a megtekintése után. Ja és szeressük egymás gyerekek, mert világunk örök rejtélyes nagy csoda.

Intouchables – Életrevalók

A francia filmtörténelem legnagyobb nemzetközi sikere lett. Teljesen megérdemeltem. Az igazi alapsztorit kissé kikerekítve végig röhöghetjük, ahogy az igazi utcagyerek (ezután már Cézár díjas) Omar Sy elviszi a showt és méltó barátja lesz egy lebénult milliomosnak (Francois Cluzet). A zene kiváló, a poénok franciául remekül ülnek. A tanulság remekül felépített, nincsenek üres járatok. Talán az egyik legidőtállóbb francia mozi az elmúlt sok-sok évben. Minden a helyén van egy remek délutánhoz, együtt otthon az igazi életenergia erejéről.

Joyeux Noel - Fegyverszünet karácsonyra

A francia-német-angol-román háborús filmdráma is helyet követel magának itt. Az egymás elleni harcok végét hirdetve. A megtörtént esetet!!!! feldolgozó darab az első világháború kezdeti frontharcairól szól, amikor is karácsonyra megszűntek a frontok egy kis ideig és azok voltak a katonák, akiknek lenniük kéne, emberek. A színészgárda elit és tökéletes, a kosztümök hibátlanok. A film eleje pedig olyan egyszerűen nagyszerű, hogy összeszorul a torkunk is. Szeressünk egymást gyerekek akárki akármit is mond hirdeti az igazi történet és ez a mozi rendületlenül.

L’auberge d’espagnol – Lakótársat keressünk

Aki volt Erasmuson annak azért, aki nem annak azért kötelező darab az európai fiatalságról. Egyszerre szól a kultúrák találkozásáról és azok egymásba fonódásáról. Az élet együtt a különbségeinken keresztül is igazi ebben a spanyol-francia filmben is, ahol általában angolul beszélnek. Egy generáció alapműve lett a következő és a gyengus 3. résszel együtt is. Örök a téma: fiatalság, boldogság, életszeretet, suli és móka, móka, móka. Forever young

Snatch – Blöff

A ravasz, az agy után Guy Ritchie egy jóval komolyabb darabbal állt elő a megszokott laza stílusban az angol alvilágról. Nagy dumák, hihetetlen arcok és remek kameravezetés jellemzi ezt a 2000 -res klasszikust. Nem szabad kihagyni. Brad Pitt cigány karaktere is félelmetes angolul, ahogy az összkép is. Minden szuper, laza, dinamikus. Igazi gondűző mozi, amely hangulata szinte alig hihető. Szerezzük be, no nincs mese.

Crna mačka, beli mačor – Macskajaj

A klasszikus, a fenomenális, a leglazább. Az igazi sutyó humor szerelmeseinek aranylövése. Kusturica cigány humora itt a legnagyobb, a legkoncentráltabb. Zseniális arcok, nagy szövegek. Több generáció szalagavató táncát mérgezte meg a filmzenéje. „This is the beginning of the beautiful friendship”…frenetikus, laza és nyers humor minden szinten. Balkán forever ebben a jugoszláv-francia-német darabban.

Hot fuzz – Vaskabátok

A haláli hullák hajnala csapata ismét letett 2007-ben egy igazi brit humorú darabot az asztalra. A nagyvárosi elit zsaru falusi hányadtatásai viccesek, üdék és nagyon angolok. A színészek nagyon élvezték ezt a mókát ahogy mi is. A krimi vonal ellenére egy igazi műfajparódia altesti amcsi hulladékhumor nélkül. Nem lehet benne csalódni, még akkor sem, ha egy kicsit abszurd is helyenként, de egy filmbarátnak remek kis kikapcsolódás.

The Artist – A némafilmes

2011-ben jött, látott egy néma film a mozi amerikai hőskoráról és nyert. Mindent díjat, minden szinten, de legfőképpen a szívünket. Ki gondolta volna, hogy az egyik aktuális francia tévés hülyegyerek Jean Dujardin ennyire elemében lesz a gall nyelv nélkül is. A Hollywood hőskoráról szóló mozi könnyű darab és nagyon jól felépített. Nem is érezzük a verbalitás hiányát, ami mindent elmond. A sztori a változás hátrányáról és varázsáról. Emberi, megindító és még igazi filmszínészek életéről is szól a mozi hőskorából. Chapeau les gats..Le a kalappal!

Csak az igazat – a legjobb sportfilmek.

Ahogy elmúlt írásomban ígéretet tettem, összeszedem a legjobb sportfilmeket. Próbáltam megint olyan elvek szerint haladni, és ez alapján olyan filmeket kiválasztani, amik reális képet adnak az adott témáról/eseményről/személyről. Így ebből a rövid felsorolásból kimaradnak olyan, egyébként szórakoztató és kedves filmek, mint a Jég veled! vagy az Eddie, a sas.

Ha nincs kinti esti program, vagy éppen szabadtéri mozira – 5 kiváló életrajzi film

5 olyan filmről írnék röviden, amelyek tehát a kedvenc műfajomban számomra a legkedvesebbek. Nyilván számos ilyen film ki fog maradni, éppen ezért a végére pusztán felsorolás jelleggel de illesztek néhány kiváló alkotást. Ebben a mini ötös listában most inkább olyan filmeket válogattam, amely valóban az illető személy életének hosszabb periódusára fókuszálnak, nem pedig egy kiragadott eseményre.

J. R. Ward: A bourbon királyai

J.R. Ward neve felér egy garanciával a jó regényre. A bourbon királyai - családregény titkokkal, kegyetlenséggel, cselszövésekkel, szerelemmel…

Nagy nyári könyvajánló

Olvasni mindig jó, de nyáron különösen is, amikor csak kifekszünk a napra, egy izgalmas krimi vagy elgondolkodtató könyv társaságában és élvezzük, ahogy magával visz a történet.

Melyek voltak a legjobb Morricone filmek?

Kiválasztottam néhány olyan filmet, amik egyrészt nagy hatással voltak rám, másrészt azonban kétséget kizáróan magukon viselték Morricone zenei kézjegyét is. Szándékosan veszek a listába olyan filmeket is, amik a legszélesebb közönség számára kevésbé ismertek. A Keresztapa tehát most kimarad, azt nem lehet eléggé méltatni, de ennek ellenére mégsem tudok kihagyni néhányat legismertebb művei közül, és nem is akarok.
Annyi bizonyos, hogyha a XX. századi művészvilág legnagyobb hatású embereit kell felsorolni, Ennio Morricone-nak köztük, nem is lesz, már van, a helye.