Menü

A sokoldalú tojásfestés

A Húsvét nem az igazi egy nagy fonott kosár színes tojás nélkül. De vajon melyek a legnépszerűbb és legötletesebb technikák? Ha eddig nem is volt kedved nekiállni a tojásfestésnek, most reméljük kedvet hozunk hozzá.

Mi általában nem szoktuk megenni a festett tojásokat, amelyek pedig pár napja az asztalon díszelegnek, azokat meg pláne nem szabad, tudom, hogy ezeket dekorációnak szánjuk, de figyeljünk rá, hogy a kisebbek, gyermekek se kapjanak kedvet az elfogyasztásukhoz.

A saját kisfiamat ismerve, jobb, ha erre figyelek.

Kisebbekkel egyébként a megfőtt keménytojásokat alkoholos filctollakkal is díszíthetjük, vagy legalábbis, amíg ők ezzel foglalatoskodnak, nekünk több időnk és nyugalmunk van elkészíteni a felnőttesebb verziókat.

Régen a harisnyás megoldás volt a kedvencem, otthon mindig rám maradt a tojásfestés, így reggel korán kimentem a lakótelep udvarára és mindenféle cakkos leveleket igyekeztem gyűjteni, de olykor a lépcsőházunk virágait is megnyirbáltam kissé (ezért utólag is elnézést kérek). A különböző formájú levélkéket és virágokat vékony női harisnyával szorítottam a főtt tojásokra, s így kerültek a festékkel teli befőttes üvegekbe. Majd mikor jó sötét színt kaptak a húsvéti tojások, kivéve a festékből, levágtam a harisnyákat és hagytam megszáradni őket. A minta gyönyörűen kirajzolódott minden esetben – feltéve ha elegendő ideig hagytam őket a festékes vízben.

A festékes vízbe egy evőkanál ecetet ne felejtsünk el tenni, én mindig szoktam.

A kész és megszáradt tojásokat zsírral kentem be, így gyönyörűen fényesek és színesek lettek.

A tojásokra matricákat is ragaszthatunk, ez is inkább a gyerekek elfoglaltsága, azt gondolom, ők igazán élvezik a matricázást, illetve azért, mert a tojásfestés úgy jó, ha családi program, ezért vonjuk be a gyerekeket is!

Régi szokás hagymával festeni, ezesetben a főtt tojásokat a forró, hagymahéjas vízbe kell áztatni, illetve gyermekem technika órán hallotta, hogy az áfonyával gyönyörű kék színű tojásokat kapunk, ezt is érdemes lehet kipróbálni azoknak, akik szívesen kísérleteznek természetes technikákkal.

Ha márványos festett húsvéti tojásokat szeretnénk alkotni, akkor minden színhez 1 evőkanál ecetet, 1 evőkanál olajat, és fél -1 deci vizet tegyünk. Festés előtt keverjük fel az olajos festéket, hogy az olaj apró cseppekre váljon szét és gyors mozdulattal mártsuk bele a tojást. Ahol olajfolt éri a tojást, ott nem fogja be a festék, így kapunk tetszetős márványos mintát.

Nagyon mutatós tojásokat készíthetünk, ha hímzőfonallal tekerjük körbe az előzőleg ragasztóval bevont tojásokat. Ezzel az egyszerű technikával nagyon látványos díszeket kaphatunk, illetve szintén nem hagyományos tojásfestés a dekupázs technika, ez sem igényel komolyabb kézügyességet, csak megfelelő eszközöket.

A lehetőségek tárháza végtelen, érdemes utánanézni a különböző technikáknak. Örömteli tojásfestést, kísérletezést, sütés-főzést és Boldog Húsvéti Ünnepeket kívánok!

Mi okozza az utazás utáni depressziót?

Tapasztalták már, hogy nyaralásból hazatérve szomorú hangulatuk lett? Ez az úgynevezett nyaralás utáni depresszió, amely egyáltalán nem ritka jelenség. Szerencsére az ilyenkor fellépő rosszkedv különböző módszerekkel enyhíthető.

Kemping a kertben

Szeretnéd átélni egy kemping hangulatát, de nincs rá lehetőséged, hogy elutazz otthonról? Rendezz be a kertedben egy sátrat, és éld át otthonról a szabadban töltött éjszaka autentikus hangulatát, az otthon közelségének előnyeivel fűszerezve!

Miért jógázzunk rendszeresen? Mit takar a nevető jóga?

A “jóga” szó a szanksztrit “Yuj” szóból származik, ami hozzáadást, egyesülést jelent. Energia, erő és szépség hozzáadása a szellemhez, testhez és lélekhez. A jóga valódi értelme nem más, mint az elme lecsendesítése a nyugalom és az önmegvalósítás eléréséhez.

Növények, melyek elűzik a kullancsokat

Egyre több embert fertőz meg a kullancs terjesztette halálos kór hazánkban. Tavaly az év első felében még jóval kevesebb esetet regisztráltak. A Lyme-kórt, amelyet egyes kullancsfajok terjesztenek, egyre több embernél mutatták ki hazánkban.

Fiókát találtam! – Mikor mentsünk, mikor ne?

Áprilistól augusztusig tart a fiókaszezon, ilyenkor rengeteg bejelentést kapnak a madármentők a segítségre szoruló madarakról. A legtöbbjük nem árvult el, ezért a legnagyobb segítség számukra az, ha nem fogjuk be, ha pedig már megtettük, a megtalálás helyén mielőbb elengedjük őket!