Menü

A sokoldalú tojásfestés

A Húsvét nem az igazi egy nagy fonott kosár színes tojás nélkül. De vajon melyek a legnépszerűbb és legötletesebb technikák? Ha eddig nem is volt kedved nekiállni a tojásfestésnek, most reméljük kedvet hozunk hozzá.

Mi általában nem szoktuk megenni a festett tojásokat, amelyek pedig pár napja az asztalon díszelegnek, azokat meg pláne nem szabad, tudom, hogy ezeket dekorációnak szánjuk, de figyeljünk rá, hogy a kisebbek, gyermekek se kapjanak kedvet az elfogyasztásukhoz.

A saját kisfiamat ismerve, jobb, ha erre figyelek.

Kisebbekkel egyébként a megfőtt keménytojásokat alkoholos filctollakkal is díszíthetjük, vagy legalábbis, amíg ők ezzel foglalatoskodnak, nekünk több időnk és nyugalmunk van elkészíteni a felnőttesebb verziókat.

Régen a harisnyás megoldás volt a kedvencem, otthon mindig rám maradt a tojásfestés, így reggel korán kimentem a lakótelep udvarára és mindenféle cakkos leveleket igyekeztem gyűjteni, de olykor a lépcsőházunk virágait is megnyirbáltam kissé (ezért utólag is elnézést kérek). A különböző formájú levélkéket és virágokat vékony női harisnyával szorítottam a főtt tojásokra, s így kerültek a festékkel teli befőttes üvegekbe. Majd mikor jó sötét színt kaptak a húsvéti tojások, kivéve a festékből, levágtam a harisnyákat és hagytam megszáradni őket. A minta gyönyörűen kirajzolódott minden esetben – feltéve ha elegendő ideig hagytam őket a festékes vízben.

A festékes vízbe egy evőkanál ecetet ne felejtsünk el tenni, én mindig szoktam.

A kész és megszáradt tojásokat zsírral kentem be, így gyönyörűen fényesek és színesek lettek.

A tojásokra matricákat is ragaszthatunk, ez is inkább a gyerekek elfoglaltsága, azt gondolom, ők igazán élvezik a matricázást, illetve azért, mert a tojásfestés úgy jó, ha családi program, ezért vonjuk be a gyerekeket is!

Régi szokás hagymával festeni, ezesetben a főtt tojásokat a forró, hagymahéjas vízbe kell áztatni, illetve gyermekem technika órán hallotta, hogy az áfonyával gyönyörű kék színű tojásokat kapunk, ezt is érdemes lehet kipróbálni azoknak, akik szívesen kísérleteznek természetes technikákkal.

Ha márványos festett húsvéti tojásokat szeretnénk alkotni, akkor minden színhez 1 evőkanál ecetet, 1 evőkanál olajat, és fél -1 deci vizet tegyünk. Festés előtt keverjük fel az olajos festéket, hogy az olaj apró cseppekre váljon szét és gyors mozdulattal mártsuk bele a tojást. Ahol olajfolt éri a tojást, ott nem fogja be a festék, így kapunk tetszetős márványos mintát.

Nagyon mutatós tojásokat készíthetünk, ha hímzőfonallal tekerjük körbe az előzőleg ragasztóval bevont tojásokat. Ezzel az egyszerű technikával nagyon látványos díszeket kaphatunk, illetve szintén nem hagyományos tojásfestés a dekupázs technika, ez sem igényel komolyabb kézügyességet, csak megfelelő eszközöket.

A lehetőségek tárháza végtelen, érdemes utánanézni a különböző technikáknak. Örömteli tojásfestést, kísérletezést, sütés-főzést és Boldog Húsvéti Ünnepeket kívánok!

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.

A Down-szindróma világnapja – avagy húzz felemás zoknit!

A Down-szindróma világnapját március 21-én tartják, az első világnapot Svájcban tartották 2006-ban. Az ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet a Down-szindrómára, növelje a megértést, és segítsen, hogy a Down-szindrómások méltósággal és a társadalom aktív tagjaiként élhessenek teljes életet.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

A korán érkezett tavasz meghozta a kullancsokat

Az enyhe tél sajnos a vérszívóknak is kedvezett. A tavasz idén korábban köszöntött be és meghozta a kullancsokat. Mit tehetünk és hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen, illetve mi a megoldás, ha már megtörtént a baj?