Menü

Koszos lett a futócipőm, mosógépben kimoshatom?

Tette fel a kérdést valaki a közösségi oldal egyik futócsoportjában, ahol szabályos kis vita alakult ki a témában. Tegyük tisztába ezt a dolgot: vajon bedobhatjuk a mosógépbe a szutykos futócipőt, hogy aztán egyszerűen tisztává varázsolja a gép, vagy tisztítsuk ki kézzel gondosan, kerülve a mosó-és szárítógépek használatát?

Először is a futócipő piszkos lesz. Az a szakmája, hogy piszkos legyen, büdös és használt. Ezért vettük, ez a feladata, tehát tiszta nem marad, ha mégis, akkor használója néhány fotó kedvéért hordta csak. Az is biztos, hogy a futócipő nem öntisztuló.

Egy futócipő körülbelül 1000 km-t bír, ennyiben érdemes maximalizálni a futást benne, hogy a csillapítása megmaradjon. Ha élettartamát és csillapítását meg akarjuk benne őrizni, akkor nagyon komolyan kell venni a tisztítására vonatkozó írott és íratlan szabályokat.

Egy jó futócipő nem olcsó dolog, érdemes odafigyelni az állapotára. A cipők technikai anyagát károsíthatja a mosógépes tisztítás. A cipő anyaga elvesztheti tartását, s így kényelmetlen lesz sportoláshoz. Nagy fordulatszámú centrifugázás is okozhat a saroknál vagy a cipő merevített oldalában deformitást, amely megváltoztathatja a cipő alakját és ezáltal a kényelmét.

A magas hőmérséklet alkalmazása eleve tilos, valamint az olyan vegyszerek alkalmazása is, ami a vásznat a középtalpat oldják, roncsolják, a ragasztást feloldják.

A mai futócipők már olyan modern sporteszközök, amelyek arra lettek tervezve, hogy a lehető legoptimálisabb kapcsolatot teremtsék meg a láb és talaj között. A támaszték, a csillapítás, a lélegző – szellőző felsőrész, az egyre modernebb technológiák nem viselik el károsodás nélkül a két órás vizes fürdőben való forgolódást, centrifugázást. Károsodik az anyag rugalmassága, a cipő elveszítheti tartását, a ragasztások elengedik a cipőt, a talpbetét károsodik, a szárítógépről nem is beszélve.

Azt tanácsolom, gépek helyett tisztítsuk kézzel a futócipőinket. A futás után vegyük ki a talpbetétet és szellőztessük át, esetleg öblítő-, vagy mosószeres langyos vízben öblítsük ki.

Vizes ronggyal vagy szivaccsal távolítsuk el a cipő külsejéről is a koszt, majd ha szükséges, tömjük ki a belsejét újságpapírral, így könnyebben szárad, és száradás közben nem deformálódik el.

Természetesen ez a nézőpont és ez a cikk a saját véleményem és tapasztalatom, tanácsom, meglátásom, mások ezzel vitatkoznak most valószínűleg, ahogy azon a bizonyos közösségi oldalon is történt. Mint mindig, a cipőknél is ellenőrizzük a kezelési útmutatót, és ha kétségeink vannak, válasszuk inkább a biztonságos kézi, hidegvizes mosást. Én azt gondolom, a legjobb biztosra menni, ha valamiben nem lehetünk egészen holtbiztosak, akkor ott a válasz inkább nem, mint igen. A kézi mosással még baja futócipőnek nem lett, de gépből kivéve már erős a kockázat, hogy nem csillapít megfelelően és esetleges sérülés lesz a történet vége. Menjünk biztosra, hogy ne legyen baj és ezzel viszont nem lehet vitatkozni.

Hogyan győzhetjük le az őszi fáradtságot?

A tavaszhoz hasonlóan ősszel is sokakon úrrá lesz a tartós fáradtság, és az állandó levertség. Hosszabb távon pedig a depresszió. Ez ráadásul párosul a hűvös és borongós őszi időjárással. Mit tehetünk ellene?

Baj ha túl sok fehérjét fogyasztunk?

Tény, hogy a magas fehérjetartalmú étrendek mostanában nagyon divatosak, különösen a fogyni vágyók és a sportolók körében népszerűek, azonban arról is beszélni kell, hogy a túlzásba vitt fehérjefogyasztás egyáltalán nem jó és nem egészséges hosszútávon.

Mit jelent a túlfogyasztás és mit tehetünk ellene?

„Az emberek jelenlegi fogyasztásukat tekintve úgy élnek, mintha 1,7 Föld állna rendelkezésünkre, pedig csak ez az egy bolygónk van” – idézem Antal Alexát, a WWF Magyarország kommunikációs vezetőjét. A túlfogyasztás korunk egyik legnagyobb problémája, melynek száma országonként más és más.

A Pomodoro technika – tanulj többet, ugyanannyi idő alatt!

A megfelelő minőségű alvás nagyon fontos a hatékony tanulás szempontjából, mindössze arról van szó, hogy egy kicsit szervezni kell. Ennek pedig az egyik kulcsa a Pomodoro módszer. A következőkben tehát arról lesz szó, hogy hogyan használd ki jobban a tanulásra szánt időt.

Mozgás lefekvés előtt – pro és kontra

Nagyon megosztó téma, hiszen gyakori tanácsként azt halljuk, hogy jobb, ha nem edzünk lefekvés előtt, mert megzavarhatja az alvásukat, másfelől viszont azt mondják, hogy az esti edzések ugyanolyan egészségesek és hatékonyak, mint a reggeliek és nincs semmi baj az elalvás előtti sporttal. Most akkor, hogy is van ez?