Menü

Koszos lett a futócipőm, mosógépben kimoshatom?

Tette fel a kérdést valaki a közösségi oldal egyik futócsoportjában, ahol szabályos kis vita alakult ki a témában. Tegyük tisztába ezt a dolgot: vajon bedobhatjuk a mosógépbe a szutykos futócipőt, hogy aztán egyszerűen tisztává varázsolja a gép, vagy tisztítsuk ki kézzel gondosan, kerülve a mosó-és szárítógépek használatát?

Először is a futócipő piszkos lesz. Az a szakmája, hogy piszkos legyen, büdös és használt. Ezért vettük, ez a feladata, tehát tiszta nem marad, ha mégis, akkor használója néhány fotó kedvéért hordta csak. Az is biztos, hogy a futócipő nem öntisztuló.

Egy futócipő körülbelül 1000 km-t bír, ennyiben érdemes maximalizálni a futást benne, hogy a csillapítása megmaradjon. Ha élettartamát és csillapítását meg akarjuk benne őrizni, akkor nagyon komolyan kell venni a tisztítására vonatkozó írott és íratlan szabályokat.

Egy jó futócipő nem olcsó dolog, érdemes odafigyelni az állapotára. A cipők technikai anyagát károsíthatja a mosógépes tisztítás. A cipő anyaga elvesztheti tartását, s így kényelmetlen lesz sportoláshoz. Nagy fordulatszámú centrifugázás is okozhat a saroknál vagy a cipő merevített oldalában deformitást, amely megváltoztathatja a cipő alakját és ezáltal a kényelmét.

A magas hőmérséklet alkalmazása eleve tilos, valamint az olyan vegyszerek alkalmazása is, ami a vásznat a középtalpat oldják, roncsolják, a ragasztást feloldják.

A mai futócipők már olyan modern sporteszközök, amelyek arra lettek tervezve, hogy a lehető legoptimálisabb kapcsolatot teremtsék meg a láb és talaj között. A támaszték, a csillapítás, a lélegző – szellőző felsőrész, az egyre modernebb technológiák nem viselik el károsodás nélkül a két órás vizes fürdőben való forgolódást, centrifugázást. Károsodik az anyag rugalmassága, a cipő elveszítheti tartását, a ragasztások elengedik a cipőt, a talpbetét károsodik, a szárítógépről nem is beszélve.

Azt tanácsolom, gépek helyett tisztítsuk kézzel a futócipőinket. A futás után vegyük ki a talpbetétet és szellőztessük át, esetleg öblítő-, vagy mosószeres langyos vízben öblítsük ki.

Vizes ronggyal vagy szivaccsal távolítsuk el a cipő külsejéről is a koszt, majd ha szükséges, tömjük ki a belsejét újságpapírral, így könnyebben szárad, és száradás közben nem deformálódik el.

Természetesen ez a nézőpont és ez a cikk a saját véleményem és tapasztalatom, tanácsom, meglátásom, mások ezzel vitatkoznak most valószínűleg, ahogy azon a bizonyos közösségi oldalon is történt. Mint mindig, a cipőknél is ellenőrizzük a kezelési útmutatót, és ha kétségeink vannak, válasszuk inkább a biztonságos kézi, hidegvizes mosást. Én azt gondolom, a legjobb biztosra menni, ha valamiben nem lehetünk egészen holtbiztosak, akkor ott a válasz inkább nem, mint igen. A kézi mosással még baja futócipőnek nem lett, de gépből kivéve már erős a kockázat, hogy nem csillapít megfelelően és esetleges sérülés lesz a történet vége. Menjünk biztosra, hogy ne legyen baj és ezzel viszont nem lehet vitatkozni.

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?

A rossz főnök jellemzői

Jó vezetőnek lenni kemény munka, rossz vezetőnek lenni viszont igazán könnyű. Ám semmi sem fekete vagy fehér: senki sem állhat a spektrum két végpontján, vagyis nincs teljesen tökéletes vezető, ahogy ördögtől való, rossz főnök sem. Ha a vezetők odafigyelnek arra, hogy ne kövessék el ezeket a hibákat, számos buktatót elkerülhetnek.

Mi okozza a tavaszi fáradtságot és mit tehetünk ellene?

A tavaszi fáradtság nem betegség, sokkal inkább egy fizikai és pszichés tünetekkel járó, ideiglenes állapot, jellemző rá a kimerültség, a letragikus hangulat, olykor a fejfájás, migrén vagy alvási nehézségek.

Tízmilliószoros napok 2024-ben! Melyek ezek és mit jelentenek?

Aki hisz és követi az asztrológiát, annak érdekes lehet a következő információ, vagy talán már fejből tudja is azokat a dátumokat, amelyeket tízmilliószoros napoknak nevezünk, vajon melyek ezek a dátumok 2024-ben?

Ments meg három életet!

„Adj vért és ments meg három életet!” – ismerjük a mondást, de vajon voltunk – már vért adni, rendszeres véradókká váltunk-e, tudjuk, hogy miért fontos a véradás?