Menü

Koszos lett a futócipőm, mosógépben kimoshatom?

Tette fel a kérdést valaki a közösségi oldal egyik futócsoportjában, ahol szabályos kis vita alakult ki a témában. Tegyük tisztába ezt a dolgot: vajon bedobhatjuk a mosógépbe a szutykos futócipőt, hogy aztán egyszerűen tisztává varázsolja a gép, vagy tisztítsuk ki kézzel gondosan, kerülve a mosó-és szárítógépek használatát?

Először is a futócipő piszkos lesz. Az a szakmája, hogy piszkos legyen, büdös és használt. Ezért vettük, ez a feladata, tehát tiszta nem marad, ha mégis, akkor használója néhány fotó kedvéért hordta csak. Az is biztos, hogy a futócipő nem öntisztuló.

Egy futócipő körülbelül 1000 km-t bír, ennyiben érdemes maximalizálni a futást benne, hogy a csillapítása megmaradjon. Ha élettartamát és csillapítását meg akarjuk benne őrizni, akkor nagyon komolyan kell venni a tisztítására vonatkozó írott és íratlan szabályokat.

Egy jó futócipő nem olcsó dolog, érdemes odafigyelni az állapotára. A cipők technikai anyagát károsíthatja a mosógépes tisztítás. A cipő anyaga elvesztheti tartását, s így kényelmetlen lesz sportoláshoz. Nagy fordulatszámú centrifugázás is okozhat a saroknál vagy a cipő merevített oldalában deformitást, amely megváltoztathatja a cipő alakját és ezáltal a kényelmét.

A magas hőmérséklet alkalmazása eleve tilos, valamint az olyan vegyszerek alkalmazása is, ami a vásznat a középtalpat oldják, roncsolják, a ragasztást feloldják.

A mai futócipők már olyan modern sporteszközök, amelyek arra lettek tervezve, hogy a lehető legoptimálisabb kapcsolatot teremtsék meg a láb és talaj között. A támaszték, a csillapítás, a lélegző – szellőző felsőrész, az egyre modernebb technológiák nem viselik el károsodás nélkül a két órás vizes fürdőben való forgolódást, centrifugázást. Károsodik az anyag rugalmassága, a cipő elveszítheti tartását, a ragasztások elengedik a cipőt, a talpbetét károsodik, a szárítógépről nem is beszélve.

Azt tanácsolom, gépek helyett tisztítsuk kézzel a futócipőinket. A futás után vegyük ki a talpbetétet és szellőztessük át, esetleg öblítő-, vagy mosószeres langyos vízben öblítsük ki.

Vizes ronggyal vagy szivaccsal távolítsuk el a cipő külsejéről is a koszt, majd ha szükséges, tömjük ki a belsejét újságpapírral, így könnyebben szárad, és száradás közben nem deformálódik el.

Természetesen ez a nézőpont és ez a cikk a saját véleményem és tapasztalatom, tanácsom, meglátásom, mások ezzel vitatkoznak most valószínűleg, ahogy azon a bizonyos közösségi oldalon is történt. Mint mindig, a cipőknél is ellenőrizzük a kezelési útmutatót, és ha kétségeink vannak, válasszuk inkább a biztonságos kézi, hidegvizes mosást. Én azt gondolom, a legjobb biztosra menni, ha valamiben nem lehetünk egészen holtbiztosak, akkor ott a válasz inkább nem, mint igen. A kézi mosással még baja futócipőnek nem lett, de gépből kivéve már erős a kockázat, hogy nem csillapít megfelelően és esetleges sérülés lesz a történet vége. Menjünk biztosra, hogy ne legyen baj és ezzel viszont nem lehet vitatkozni.

Iskolai ballagás, évzáró, osztálykirándulások a kánikulában

Sok helyen a napokban tartják az általános iskolai ballagásokat, az évzáró ünnepségeket, osztálykirándulásokat. Mit lehet tenni, ha a forróságban kirándul a gyerek, vagy az iskola udvarán tartják az évzáró ünnepséget?

Amikor a házikedvencünket gyászoljuk

A házikedvenc elvesztése kapcsán kialakult gyász egy teljesen természetes reakció. Vannak olyan gazdik, akiknek nagyon nehéz túltenniük magukat háziállatuk elvesztésén, de kisgyerekek esetében azt gondolom ez fokozottan nehéz.

Legjobb falatok grillrácson

A grillezés több, mint egy szimpla ételkészítés. Társasági program, családi élmény, csapatépítő tevékenység, s emellett egyenes út a gasztronómiai örömök világába. Sokan alig várják, hogy a hőmérő szála minél magasabbra kúszon és elővehessék a kerti grillsütőt.

Életmentő tanácsok! De szó szerint

Szó szerint életmentő tanácsokat hoztam a kánikula beköszöntével, kérem szívleljék meg ezeket a sorokat és legyünk felelős szülők, felelősségteljes autósok és gazdik!

Az énidő nem önzőség

Az egyéni boldogság megjelenésével egyre lényegesebbé vált a személyes jólét. Olyannyira fontossá, hogy ma már az önmagunkkal való foglalkozás adja társadalmunk alapját. Az énidő napjainkban divatos kifejezés, sok helyen látjuk, de általában elsiklunk felette. Sokan azt gondolják, hogy elegendő időt töltenek el saját testi-lelki egészségük ápolásával, de ez egy jóval hosszabb folyamat tud lenni, mint a pillanatnyi pihenés.