Menü

Házi szörp receptek

Tartsd be az alapszabályokat, és ha jól csinálod, lefőzhetetlen leszel a befőzésben! A lekvárok és dzsemek mellett szörpöket is készíthetsz házilag, amelyek sokkal finomabbak lesznek, mint a bolti változatuk!

Elállós bodzaszörp

hozzávalók / 10 adag

30 db bodzavirág

4 kg cukor

6 l víz

100 g citromsav

4 db citrom

0.5 kávéskanál borkén (vagy más tartósító)

elkészítés

Egy nagy fazékban 5 liter vizet és 3,5 kg cukrot addig forralunk, amíg a cukor elolvad, majd félretesszük hűlni.

Amikor már éppen csak langyos, feloldjuk benne a citromsavat (ez egy egész doboz, elsőre talán rémisztően hangzik a mennyiség, de kell bele!) és fél kávéskanál borként.

A maradék fél kg cukrot egy másik lábasban világosbarnára karamellizáljuk. Felöntjük 1 liter vízzel, persze megkeményedik, de újra felforraljuk, amíg a karamell fel nem olvad teljesen. Ezt az oldatot is lehűtjük szobahőmérsékletűre.

A virágokat átnézzük, nincs-e rajta bogár. Lemosni nem kell, mert egy csomó finom virágpor megy kárba.

Beletesszük egy kb. 10 literes edénybe.

a lehetőleg bio citromot felkarikázzuk nagyjából fél cm-re. Ezt a virágokra dobjuk. (A sok citromsav ellenére fontos, hogy tegyünk bele, sokkal finomabb így.)

Ráöntjük a kétféle, teljesen lehűlt oldatot. Biztonságos helyre tesszük az edényünket, és konyharuhával letakarjuk.

4-5 napig állni hagyjuk, és minden nap megkeverjük. Ezután fogunk egy nagy tésztaszűrőt, beleterítünk egy textilpelenkát vagy egy konyharuhát ,egy másik edénybe leszűrjük szörpöt .

A leszűrt szörpöt palackokba átöntjük, és lezárjuk. Én sima 1,5 literes PET palackokat használok, persze nem olyan csinos mint a nagyi szörpje, de praktikus. Tetszés szerinti hígításban fogyasztjuk. Nagyon sokáig eláll, mi tél elején bontottuk fel az utolsót.

Tipp: Ha van egy elég nagy fazekad, (kb. 8-10 literes), akkor ezt a két fázist egyben is meg lehet csinálni. Először elkészítjük a karamelles oldatot, és azt öntjük fel a többi vízzel, és olvasztjuk fel benne az összes cukrot, aztán ugyanúgy jöhet a folytatás. + még egy ötlet: ha PET palackban tároljátok a szörpöt, feltöltés után nyomjátok össze óvatosan a palackot úgy, hogy a lé feljöjjön a palack tetejéig, és ekkor csavarjátok rá a kupakot. Így teljesen légmentesen lehet lezárni, még biztosabban eláll a szörp.

Citromfűszörp

hozzávalók / 4 adag

2 l víz

2 db citrom

2 csokor citromfű

50 g citromsav

2 kg cukor

elkészítés

A citromfüvet a karikára vágott citrommal a 2 liter vízben egy egész napig állni hagyjuk.

Másnap hozzáadjuka cukrot és a citromsavat, majd felforraljuk és 15 percig hagyjuk, hogy a főzetünk a tűzön zubogjon.

Leszűrjük, üvegekbe töltjük és száraz dunsztban hűtjük ki.

Málnaszörp

hozzávalók / 12 adag

5 kg málna

2.5 kg nádcukor

1 teáskanál borkősav

elkészítés

A málnát átválogatjuk és megmossuk.

Egy nagy dunsztos üvegbe tesszük és kicsit megtörjük a kezünkkel, majd egy vékony ruhával letakarjuk és hűvös helyen egy napig érleljük.

Ezután vékony tüllön átszűrjük és hagyjuk jól lecsöpögni.

Minden liter málnaléhez 1 kg cukrot és 1 tk borkősavat adunk és többször megkeverjük, hogy a cukor elolvadjon.

Ha frissen fogyasztjuk, akkor üvegekbe töltjük és a hűtőben tároljuk, de ha télire szeretnénk eltenni, akkor egy ép zománcú edényben felforraljuk és forrástól számítva 2-3 percig főzzük. Rögtön üvegekbe töltjük és jól lezárjuk. Még forrón száraz dunsztba tesszük és úgy hagyjuk kihűlni.

Levendulaszörp mentával

hozzávalók / 9 adag

1 l víz

1 kg cukor

2 citromból nyert citromlé

1 szál menta (friss)

elkészítés

A vizet a cukorral felfőzzük, egyet forraljuk.

Hozzáadjuk a 2 marék virágot, valamint a citromlét (ha nincs citrom, jó a citromsav is), és a mentát, amit csak 2 percig forralunk. Levesszük a tűzről, és állni hagyjuk 24 órát.

Másnap sűrű tiszta gézen átszűrjük. Tisztára mosott üvegbe töltjük, jól lezárjuk. A hűtőben félévig is eláll. (Felbontás után is hűtőben tartva!)

Szerző:Udvari Fanni

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Túlevés elleni trükkök

Gátolja a túlevést minden olyan módszer, ami serkenti a dopamin termelődését. Mi a dopamin? A dopamin az agyi ideghálózatban és a mellékvesékben termelődik. Amikor nagy mennyiségben szabadul fel, akkor örömöt, elégedettség- és jutalomérzetet generál. Se a túl magas, se a túl alacsony dopaminszint nem tesz jót, előbbi ingerlékenységet, hiperaktivitást okozhat, utóbbi alacsony libidót, alvászavart, állandó fáradtságot.

Hallottál már a bentonitról?

Furcsán hangzik, ha azt mondom, hogy együnk agyagot különböző problémáinkra, pedig megoldást jelenthet sok esetben. Lássuk, mire is jó a bentonit.

Az antioxidánsok hatása a szervezetre

Az antioxidánsok széleskörű hatásait mind a mai napig kutatják, igen érdekes és izgalmas eredményekkel. Egyre több cikkben és reklámban említik őket, felhívva a figyelmet az antioxidáns anyagokat tartalmazó étrend-kiegészítőkre, élelmiszerekre és kozmetikumokra. Számos előnyük között általában a már többszörösen igazolt öregedésgátló és gyulladáscsökkentő hatásukat szokták megemlíteni, de segíthetnek bizonyos betegségek megelőzésében is kezelésében is.

Bizonyított tény, hogy a whiskey kis mértékben nem káros?

Ez az alkoholos ital csökkenti a koleszterint és kimossa az artériákból a koleszterint is, amely elzárhatja az ereket. Mivel ellazítja az artériák falát, ezáltal biztosítja a vér szabad folyását. A mértékkel fogyasztott whisky egyik legjobb hatása tehát az, hogy megakadályozza az agyvérzés kialakulását.