Menü

Házi szörp receptek

Tartsd be az alapszabályokat, és ha jól csinálod, lefőzhetetlen leszel a befőzésben! A lekvárok és dzsemek mellett szörpöket is készíthetsz házilag, amelyek sokkal finomabbak lesznek, mint a bolti változatuk!

Elállós bodzaszörp

hozzávalók / 10 adag

30 db bodzavirág

4 kg cukor

6 l víz

100 g citromsav

4 db citrom

0.5 kávéskanál borkén (vagy más tartósító)

elkészítés

Egy nagy fazékban 5 liter vizet és 3,5 kg cukrot addig forralunk, amíg a cukor elolvad, majd félretesszük hűlni.

Amikor már éppen csak langyos, feloldjuk benne a citromsavat (ez egy egész doboz, elsőre talán rémisztően hangzik a mennyiség, de kell bele!) és fél kávéskanál borként.

A maradék fél kg cukrot egy másik lábasban világosbarnára karamellizáljuk. Felöntjük 1 liter vízzel, persze megkeményedik, de újra felforraljuk, amíg a karamell fel nem olvad teljesen. Ezt az oldatot is lehűtjük szobahőmérsékletűre.

A virágokat átnézzük, nincs-e rajta bogár. Lemosni nem kell, mert egy csomó finom virágpor megy kárba.

Beletesszük egy kb. 10 literes edénybe.

a lehetőleg bio citromot felkarikázzuk nagyjából fél cm-re. Ezt a virágokra dobjuk. (A sok citromsav ellenére fontos, hogy tegyünk bele, sokkal finomabb így.)

Ráöntjük a kétféle, teljesen lehűlt oldatot. Biztonságos helyre tesszük az edényünket, és konyharuhával letakarjuk.

4-5 napig állni hagyjuk, és minden nap megkeverjük. Ezután fogunk egy nagy tésztaszűrőt, beleterítünk egy textilpelenkát vagy egy konyharuhát ,egy másik edénybe leszűrjük szörpöt .

A leszűrt szörpöt palackokba átöntjük, és lezárjuk. Én sima 1,5 literes PET palackokat használok, persze nem olyan csinos mint a nagyi szörpje, de praktikus. Tetszés szerinti hígításban fogyasztjuk. Nagyon sokáig eláll, mi tél elején bontottuk fel az utolsót.

Tipp: Ha van egy elég nagy fazekad, (kb. 8-10 literes), akkor ezt a két fázist egyben is meg lehet csinálni. Először elkészítjük a karamelles oldatot, és azt öntjük fel a többi vízzel, és olvasztjuk fel benne az összes cukrot, aztán ugyanúgy jöhet a folytatás. + még egy ötlet: ha PET palackban tároljátok a szörpöt, feltöltés után nyomjátok össze óvatosan a palackot úgy, hogy a lé feljöjjön a palack tetejéig, és ekkor csavarjátok rá a kupakot. Így teljesen légmentesen lehet lezárni, még biztosabban eláll a szörp.

Citromfűszörp

hozzávalók / 4 adag

2 l víz

2 db citrom

2 csokor citromfű

50 g citromsav

2 kg cukor

elkészítés

A citromfüvet a karikára vágott citrommal a 2 liter vízben egy egész napig állni hagyjuk.

Másnap hozzáadjuka cukrot és a citromsavat, majd felforraljuk és 15 percig hagyjuk, hogy a főzetünk a tűzön zubogjon.

Leszűrjük, üvegekbe töltjük és száraz dunsztban hűtjük ki.

Málnaszörp

hozzávalók / 12 adag

5 kg málna

2.5 kg nádcukor

1 teáskanál borkősav

elkészítés

A málnát átválogatjuk és megmossuk.

Egy nagy dunsztos üvegbe tesszük és kicsit megtörjük a kezünkkel, majd egy vékony ruhával letakarjuk és hűvös helyen egy napig érleljük.

Ezután vékony tüllön átszűrjük és hagyjuk jól lecsöpögni.

Minden liter málnaléhez 1 kg cukrot és 1 tk borkősavat adunk és többször megkeverjük, hogy a cukor elolvadjon.

Ha frissen fogyasztjuk, akkor üvegekbe töltjük és a hűtőben tároljuk, de ha télire szeretnénk eltenni, akkor egy ép zománcú edényben felforraljuk és forrástól számítva 2-3 percig főzzük. Rögtön üvegekbe töltjük és jól lezárjuk. Még forrón száraz dunsztba tesszük és úgy hagyjuk kihűlni.

Levendulaszörp mentával

hozzávalók / 9 adag

1 l víz

1 kg cukor

2 citromból nyert citromlé

1 szál menta (friss)

elkészítés

A vizet a cukorral felfőzzük, egyet forraljuk.

Hozzáadjuk a 2 marék virágot, valamint a citromlét (ha nincs citrom, jó a citromsav is), és a mentát, amit csak 2 percig forralunk. Levesszük a tűzről, és állni hagyjuk 24 órát.

Másnap sűrű tiszta gézen átszűrjük. Tisztára mosott üvegbe töltjük, jól lezárjuk. A hűtőben félévig is eláll. (Felbontás után is hűtőben tartva!)

Szerző:Udvari Fanni

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.