Menü

Ezt tudtuk a koffeinről?

A koffein az egyik legismertebb élénkítő hatású szer a világon. Aki teázik, kávézik, fogyaszt kólát, majszol mellé csokoládét, iszik kakaót, netán az energiaitalt kedveli, tudják jól, a koffein hatása miért oly szükségesen népszerű. Miután elkortyoltuk reggel kedvenc tejeskávénkat vagy teánkat, máris érezzük, hogy a koffein gyorsan felszívódik a szervezetünkben. Az élénkítő hatást 15-30 perccel később már érezzük. Egészséges felnőttekben az átlagos felezési idő nagyjából 4 óra, de 2-8 óra között változhat.

Csak kávéból (amely a leggyakoribb koffeinforrásunk) évente állítólag kb. 800 milliárd csészével kortyolunk el világszerte. A kávébab mellett több mint 60 más különféle növény is tartalmaz koffeint, például a kakaóbab, a tea, a kóladió és a guarana.

A koffein serkenti a szívműködést, növeli a pulzusszámot és a vérnyomást, illetve gyorsítja az anyagcserét és nem elhanyagolható vízhajtó hatással bír.

Gátolja az elalvást, élénkít, segíti az agyi aktivitást, ugyanis javítja a gondolkodást, a szellemi funkciókat.

Ha koffein tartalmú italt fogyasztunk, vagy túl magas lenne esetleg a koffeinbevitelünk, akkor mindenképp érdemes és tanácsos figyelembe venni a következőket:

Az antibiotikumokkal, gyógyszerekkel együtt fogyasztva változtathat a gyógyszer felszívódásán, illetve bizonyos gyógyszerek lassítják a koffein kiürülését a szervezetből, s erős szívdobogást, az idegességet és alvászavarokat okozhatnak.

Vaspótló készítmények szedésekor úgyszintén meg kell fontolnunk a koffeintartalmú italok élvezetét, ugyanis a koffein akadályozza a vas felszívódását.

Nők és férfiak esetében annyi a különbség, hogy a nők szervezete kicsit lassabban dolgozza fel a koffeint, mint a férfiak esetében, ezért nőknél tartósabb annak hatása.

Ha alkohollal együtt fogyasztjuk a koffeintartalmú italt, akkor hosszabb élénkítő hatással kell számolnunk, míg a dohányzás éppen ellenkező hatást vált ki: rövidíti azt.

Mi a helyzet a várandóssággal?

Terhesség, szoptatás alatt én kávéztam, természetesen mértékkel. Várandósság alatt ugyanis egyáltalán nem tilos a koffeinfogyasztás, de a napi 200 mg mennyiséget nem szabad túllépni, ugyanis a magzatba átjut a méhlepényen át. A terhesség és főleg a szoptatás idején mindenképpen célszerű mérsékelni a koffeinbevitelt, vagy koffeinmentes teára, kávéra váltani.

Bizonyos mértékig a koffeinnek előnyös hatásai vannak, azonban a túl sok koffein problémákat okozhat, például felerősíti a reflux tüneteit, migrént válthat ki. A sok kávé a kevéssel szemben 31%-al növeli az alacsony születési súly kockázatát, 46%-al a terhesség elvesztését.

Pozitív egészségügyi hatásai között tarthatjuk számon, hogy gátolja a tumornövekedést, csökkenti a rák és a parkinson kór kockázatát. Csökkenti az asztmás rohamok számát. Hogy mennyi koffeint tartalmaz egy kis csoki, egy csésze kávé, egy bögre tea, arról a világhálón pontos adatokat találhatunk, így mindenki eldöntheti, mekkora az a mennyiség, ami belefér a napi adagunkba, esetleges dohányzás, gyógyszer, terhesség, vagy szoptatás alatt.

Martinka Dia

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

Itthon a locsolkodás, rokonlátogatás, családi körben elfogyasztott finom ételek és természetesen a tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, azonban más nemzeteknél eltérő szokások uralkodnak, ismerjük meg ezeket is!

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!