Menü

Ezt tudtuk a koffeinről?

A koffein az egyik legismertebb élénkítő hatású szer a világon. Aki teázik, kávézik, fogyaszt kólát, majszol mellé csokoládét, iszik kakaót, netán az energiaitalt kedveli, tudják jól, a koffein hatása miért oly szükségesen népszerű. Miután elkortyoltuk reggel kedvenc tejeskávénkat vagy teánkat, máris érezzük, hogy a koffein gyorsan felszívódik a szervezetünkben. Az élénkítő hatást 15-30 perccel később már érezzük. Egészséges felnőttekben az átlagos felezési idő nagyjából 4 óra, de 2-8 óra között változhat.

Csak kávéból (amely a leggyakoribb koffeinforrásunk) évente állítólag kb. 800 milliárd csészével kortyolunk el világszerte. A kávébab mellett több mint 60 más különféle növény is tartalmaz koffeint, például a kakaóbab, a tea, a kóladió és a guarana.

A koffein serkenti a szívműködést, növeli a pulzusszámot és a vérnyomást, illetve gyorsítja az anyagcserét és nem elhanyagolható vízhajtó hatással bír.

Gátolja az elalvást, élénkít, segíti az agyi aktivitást, ugyanis javítja a gondolkodást, a szellemi funkciókat.

Ha koffein tartalmú italt fogyasztunk, vagy túl magas lenne esetleg a koffeinbevitelünk, akkor mindenképp érdemes és tanácsos figyelembe venni a következőket:

Az antibiotikumokkal, gyógyszerekkel együtt fogyasztva változtathat a gyógyszer felszívódásán, illetve bizonyos gyógyszerek lassítják a koffein kiürülését a szervezetből, s erős szívdobogást, az idegességet és alvászavarokat okozhatnak.

Vaspótló készítmények szedésekor úgyszintén meg kell fontolnunk a koffeintartalmú italok élvezetét, ugyanis a koffein akadályozza a vas felszívódását.

Nők és férfiak esetében annyi a különbség, hogy a nők szervezete kicsit lassabban dolgozza fel a koffeint, mint a férfiak esetében, ezért nőknél tartósabb annak hatása.

Ha alkohollal együtt fogyasztjuk a koffeintartalmú italt, akkor hosszabb élénkítő hatással kell számolnunk, míg a dohányzás éppen ellenkező hatást vált ki: rövidíti azt.

Mi a helyzet a várandóssággal?

Terhesség, szoptatás alatt én kávéztam, természetesen mértékkel. Várandósság alatt ugyanis egyáltalán nem tilos a koffeinfogyasztás, de a napi 200 mg mennyiséget nem szabad túllépni, ugyanis a magzatba átjut a méhlepényen át. A terhesség és főleg a szoptatás idején mindenképpen célszerű mérsékelni a koffeinbevitelt, vagy koffeinmentes teára, kávéra váltani.

Bizonyos mértékig a koffeinnek előnyös hatásai vannak, azonban a túl sok koffein problémákat okozhat, például felerősíti a reflux tüneteit, migrént válthat ki. A sok kávé a kevéssel szemben 31%-al növeli az alacsony születési súly kockázatát, 46%-al a terhesség elvesztését.

Pozitív egészségügyi hatásai között tarthatjuk számon, hogy gátolja a tumornövekedést, csökkenti a rák és a parkinson kór kockázatát. Csökkenti az asztmás rohamok számát. Hogy mennyi koffeint tartalmaz egy kis csoki, egy csésze kávé, egy bögre tea, arról a világhálón pontos adatokat találhatunk, így mindenki eldöntheti, mekkora az a mennyiség, ami belefér a napi adagunkba, esetleges dohányzás, gyógyszer, terhesség, vagy szoptatás alatt.

Martinka Dia

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

Milyen lesz egy 2024-es sikkes esküvő? – ezek a trendek idén

Az esküvőknél minden évben megválasztják az év színét, ettől függetlenül természetesen mindenki a saját ízlése szerint dekorálja a nagy napot. Nézzük, hogy idén melyik irányvonalat érdemes követni.

Egyszerűen elkészíthető húsvéti dekorációk

Alig néhány hét múlva húsvét, ami a legfontosabb keresztény ünnepünk. Ahogy karácsonykor vagy más ünnepkor, úgy húsvétkor feldíszítik sokan a lakásukat. Az ünnepi dekorációt egy kis ügyességgel mi is könnyen és egyszerűen elkészíthetjük.