Menü

Hogyan fejlesszük a gyermekünk finommotorikai képességét?

A finommotorika a szemek, száj, ujjak finom, összeszedett, koordinált mozgása, mely apró és pontos mozgásokból áll, s ezt kell valójában - természetesen játékos formában - fejleszteni. A finommotorika nemcsak az iskolában fontos, hanem egész életünk során, ezért tanácsos mindent megtenni a fejlesztés érdekében, erre hoztunk most néhány egyszerű, otthoni ötletet.

Ha óvodás gyermekünk nem fogja szépen a ceruzát, nem szeret színezni, vagy kézműveskedni, (nekem fiaim vannak és bizony párszor megkaptam az ovónőtől) akkor arra gondolok, nem baj, hiszen legóznak otthon, sokat gyurmáznak és néha rá tudom venni őket festésre, ollóval történő vágásra.

Ez nem a reklám helye, de a lego az egyik legjobb finommotorikai fejlesztő játék, gondoljunk csak a pici alkatrészekre, apró kütyükre, amelyekkel órákig elmaszatolnak a gyerekek.

A legon kívül persze számtalan egyéb módja van még otthon a kis ujjak ügyesítésének, mint említettem például kiváló eszköz erre a gyurma, vagy a linzer/mézeskalács netán egyéb alakzatok készítése és díszítése házi tésztából.

Az építőjáték különösen hasznos, hiszen már egészen pár hónapos kortól óriási a kínálat a boltokban, s remekül fejlesztik a szem-kézkoordinációt. Minél kisebbek a kockák, annál jobban fejlesztik a finommotorikát.

Nem kimondottan fiús játék, de az enyémek szeretik, a varrást! Elég egy vonalat húzni egy anyagra és azt végig varratni a gyerkőccel, vagy lyukat vágni egy textilre, amit össze kell, hogy varrjon.

Lányoknál a gyöngyfűzés ugyanezt a képességet ügyesíti, de a kavicsok festése is hasznos, vagy ha magokból képet ragasztunk egy nagy kartonra, ezt gyakran készítik el óvodások mákból, rizsből, egyéb magvakból. Fejlesztőtanár ismerősöm adta a tippet, hogy ruhacsipeszekkel rakjanak ki egy doboz oldalát a gyerekeim, vagy körbe egy kartonlapot, de a cseppentő használata, a pipettával való ismerkedés is remek ügyesítő gyakorlat.

A só-liszt gyurma örök kedvenc. Sokáig puha marad, elkészíteni pedig nagyon egyszerű:

Hozzávalók:

2 csésze liszt

1 csésze finom só

1 csésze víz

pici olaj, hogy szép fényes legyen.

A finommotorikus képességek fejlesztése kicsi kortól kezdve elkezdhető és a fejlesztést el is kell kezdeni, hiszen az ujjak erősödése eredményezi, hogy majd az iskolában szépen fogja a ceruzát. A fejlesztése mindig játékos formában történjenek, így nemcsak élvezi a foglalkozást a gyermekünk, de közben ügyesedik, fejlődik is.

Martinka Dia

Énekelj a gyermekednek!

Az éneklő édesanya, vagy nagymama érzelmileg pozitívan hat a gyermekre, felkelti a figyelmét, kíváncsivá teszi, megnyugtatja, fejleszti, s még egy bensőségesebb kapcsolat is kialakul.

Ha koszos a gyerek…

Mindenki tudja, hogy bizonyos mennyiségű koszt meg kell ennie egy gyereknek, s nem tesz jót nekik, ha mindig csupa sterilek, tiszták és foltmentesek, a környezetük pedig hiperszuper, antibakteriális

Mesés karácsony avagy mit meséljünk ünnepkor és mit ne

Egy készülődéssel teli, karácsonyt váró, sürgős-forgós nap után olyan békés a családi környezetben mesét olvasni a gyermekünknek. Vannak olyan klasszikus karácsonyi történetek, amelyeken mi magunk is felnőttünk, mert generációk óta nem mennek ki a divatból. A klasszikus mesék a szeretetről, megbocsátásról szólnak.

Tanácsok kisbabánk szoptatásához

Azt hiszem abban minden édesanya egyetért, hogy a legfontosabb egy egészségesen fejlődő, nyugodt, kiegyensúlyozott baba, aki a megfelelő mennyiségű és minőségű anyatejet kapja. Természetesen mindannyian erre törekszünk.

Elhízott gyermekek: diéta, vagy életmódváltás?

„Kisgyereket ne fogyókúráztassunk!” – hallottam ismerőst megnyilvánulni, elhízott, jelentős túlsúllyal rendelkező kisiskolás gyermeke kapcsán. Ez valóban így van, azonban akkor mi a megoldás a gyerekkori elhízásra?