Menü

Hogyan fejlesszük a gyermekünk finommotorikai képességét?

A finommotorika a szemek, száj, ujjak finom, összeszedett, koordinált mozgása, mely apró és pontos mozgásokból áll, s ezt kell valójában - természetesen játékos formában - fejleszteni. A finommotorika nemcsak az iskolában fontos, hanem egész életünk során, ezért tanácsos mindent megtenni a fejlesztés érdekében, erre hoztunk most néhány egyszerű, otthoni ötletet.

Ha óvodás gyermekünk nem fogja szépen a ceruzát, nem szeret színezni, vagy kézműveskedni, (nekem fiaim vannak és bizony párszor megkaptam az ovónőtől) akkor arra gondolok, nem baj, hiszen legóznak otthon, sokat gyurmáznak és néha rá tudom venni őket festésre, ollóval történő vágásra.

Ez nem a reklám helye, de a lego az egyik legjobb finommotorikai fejlesztő játék, gondoljunk csak a pici alkatrészekre, apró kütyükre, amelyekkel órákig elmaszatolnak a gyerekek.

A legon kívül persze számtalan egyéb módja van még otthon a kis ujjak ügyesítésének, mint említettem például kiváló eszköz erre a gyurma, vagy a linzer/mézeskalács netán egyéb alakzatok készítése és díszítése házi tésztából.

Az építőjáték különösen hasznos, hiszen már egészen pár hónapos kortól óriási a kínálat a boltokban, s remekül fejlesztik a szem-kézkoordinációt. Minél kisebbek a kockák, annál jobban fejlesztik a finommotorikát.

Nem kimondottan fiús játék, de az enyémek szeretik, a varrást! Elég egy vonalat húzni egy anyagra és azt végig varratni a gyerkőccel, vagy lyukat vágni egy textilre, amit össze kell, hogy varrjon.

Lányoknál a gyöngyfűzés ugyanezt a képességet ügyesíti, de a kavicsok festése is hasznos, vagy ha magokból képet ragasztunk egy nagy kartonra, ezt gyakran készítik el óvodások mákból, rizsből, egyéb magvakból. Fejlesztőtanár ismerősöm adta a tippet, hogy ruhacsipeszekkel rakjanak ki egy doboz oldalát a gyerekeim, vagy körbe egy kartonlapot, de a cseppentő használata, a pipettával való ismerkedés is remek ügyesítő gyakorlat.

A só-liszt gyurma örök kedvenc. Sokáig puha marad, elkészíteni pedig nagyon egyszerű:

Hozzávalók:

2 csésze liszt

1 csésze finom só

1 csésze víz

pici olaj, hogy szép fényes legyen.

A finommotorikus képességek fejlesztése kicsi kortól kezdve elkezdhető és a fejlesztést el is kell kezdeni, hiszen az ujjak erősödése eredményezi, hogy majd az iskolában szépen fogja a ceruzát. A fejlesztése mindig játékos formában történjenek, így nemcsak élvezi a foglalkozást a gyermekünk, de közben ügyesedik, fejlődik is.

Martinka Dia

Szülőnek lenni beteljesedés?

Vannak életcéljaink, legalábbis jó esetben. Több dolgot szeretnénk elérni, s ezek a dolgok az élet különböző területeihez kapcsolódnak. A családi élet és az ezt biztosító mögöttes egzisztencia sokak tervei között szerepel, de hogy ez maga az élet beteljesedése is lenne, nos, az egy vitatott kérdés.

Kismama a strandon

A nyár, a nagy meleg, az erős UV sugárzás, a magas páratartalom bizony nagy megterhelést jelent a szervezetnek, különösen a várandósoknak. A kismamák is nyaralhatnak, strandolhatnak, utazhatnak vízpartra, de nekik mindenképpen szem előtt kell tartaniuk néhány fontos szabályt

Mennyit hízhatok terhesség alatt?

Dunát lehetne rekeszteni a témával, hiszen bármennyi írás és tanács született a terhességi hízásról, sok várandós nő állandó gondolata, hogy vajon mennyi az annyi. Természetesen nincs rá szabály, mert nem egyforma súllyal kezdjük a babavárást, azonban van némi támpont, hogy tudjunk kalkulálni.

A magzati diagnosztika fejlődése – a katonai eszközöktől egy egyszerű vérvételig

A magzati diagnosztika az utóbbi néhány évtizedben hihetetlen fejlődésen ment keresztül. Míg hatvan évvel ezelőtt az is nagy eredménynek számított, hogy meg tudták állapítani a magzat anyaméhen belüli elhelyezkedését és kiszűrték az esetleges súlyos rendellenességeket, ma már az anyai vérből genetikai vizsgálatot végeznek, és akár az első trimeszter közepén megtudhatjuk, hogy a baba kisfiú vagy kislány.

Igen, a harmadik is fiú…

Azt hiszem a terhesség várandósság (írjuk ezt a szebb szót) mindenképpen egy csodálatos másállapot, s ha szerény számításaim szerint kifelejtem a vele járó néhány kellemetlenséget, tényleg egy áldott időszak. Mert igen, az! A kellemetlenségek alatt pedig nemcsak hormonális, testi és hangulati változásokat értek, hanem néhány embert is.