Menü

Szülés utáni juttatások – tájékozódj!

Elsőként kezdjük a szülés után kapható anyasági támogatással, melyet azok az édesanyák igényelhetnek, akik a terhesség alatt legalább négy alkalommal (koraszülés esetén egy alkalommal) részt vettek terhesgondozáson, és a kérelmet benyújtották a Kormányhivatalban.

Az anyasági támogatás nemcsak a vér szerinti gyerek után jár, az örökbefogadó szülő és a gyám is igényelheti. 2018 óta kaphat anyasági támogatást a nem Magyarország területén élő, magyar állampolgárságú gyerek édesanyja vagy gyámja is.

A támogatás egyszeri összeg, mely 2020-ban gyerekenként 64.125 forint, ikrek esetén pedig gyerekenként 85.500 forint.

A szülést követően hat hónapja van az igénylőnek arra, hogy benyújtsa a kérvényt az anyasági támogatásra akár ügyfélkapun keresztül, akár személyesen. Így igényelhető a juttatás.

Az internetről letölthető a kérelem az Államkincstár oldaláról.

A gyermekek után családi pótlék is jár. A családi pótlék alatt a nevelési ellátást és iskoláztatási támogatást értjük. A pótlékot havonta fizetik bankszámlára, vagy küldik ki postán.

A családi pótlék összege 2020-ban egy gyermeket nevelő család esetén 12 200 forint, egy gyermeket nevelő egyedülálló szülő esetén 13 700 forint, két gyermeket nevelő család esetén gyermekenként 13 300 forint, két gyermeket nevelő egyedülálló szülő esetén gyermekenként 14 800 forint, három vagy több gyermeket nevelő család esetén gyermekenként 16 000 forint, három vagy több gyermeket nevelő egyedülálló szülő esetén gyermekenként 17 000 forint. Tartósan beteg, illetve súlyos fogyatékkal élő gyermeket nevelő család esetén 23 300 forint, tartósan beteg, illetve súlyos fogyatékkal élő gyermeket nevelő egyedülálló szülő esetén 25 900 forint, tartósan beteg, illetőleg súlyosan fogyatékos nagykorú személy esetén 20.300 forint.

A családi pótlék a gyerek születésétől kezdődően addig jár, amíg a gyerek köznevelési intézményben tanul, de legfeljebb annak a tanévnek a végéig, amelyben a 20. életévét betölti.

A családi pótlékra külön kérelmet kell benyújtani, melyet az Ügyfélkapun keresztül lehet megtenni, vagy személyesen, esetleg postai úton.

A csecsemőgondozási díj, vagyis a CSED azoknak a szülőknek jár, akik a gyerekük születését megelőző két éven belül, 365 napon át biztosítottak voltak. A CSED összege a naptári napi jövedelem 70%-a. A CSED 168 napon keresztül jár, s folyósítása mellett keresőtevékenységet nem végezhetünk.

A GYED annak a szülőnek jár, aki előzőleg 168 napon át jogosult volt a CSED-re (csecsemőgondozási díjra), s a gyerek 2 éves koráig, vagy ikrek esetében 3 éves korukig jár. A GYED mellett már dolgozni is lehet.

A GYED összege a figyelembe vehető jövedelem alapján megállapított naptári napi alap 70%-a, de legfeljebb havonta a minimálbér kétszeresének 70%-a. Ha a szülő több gyerek után is jogosult a GYED-re, akkor gyerekenként a minimálbér szerinti összeget kaphatja meg.

A CSED-et és a GYED-et a munkahelyen kell igényelni, akár együtt is, hiszen a GYED iránti kérelem már a CSED-kérelemmel együtt is beadható. A nagyszülői GYED-re a még nem nyugdíjas biztosított nagyszülő is jogosulttá válhat.

A várandósság végén amellett, hogy igyekezzünk minél többet pihenni, bepakoljuk a kórházi bőröndöt, elkészítjük a babaszobát és megvesszük a szükséges babaholmit, bizony fontos, hogy rákészüljünk a baba érkezésére anyagilag is, ehhez pedig a támogatásokkal kapcsolatos tájékozódás is hozzátartozik.

Legyen rendezett szekrényed!

Otthonunkban a szekrényeink, polcaink vagy tárolóink közül talán a ruhásszekrényben a legnehezebb rendet tartani, hiszen gyakran sietősen csak kirántjuk a legalul lévő felsőt, vagy középről egy nadrágot és már borul is a rendezett sorrend, szétesve maradnak a hajtogatott ruhák. Néhány trükkel azonban meg tudjuk előzni, hogy eluralkodjon a káosz.

Fenntartható divat

A divat egyike a leginkább környezetszennyező iparágaknak, ami ellen az elmúlt években már számos kezdeményezés indult. Sokan a vásárlói oldalról bojkottálják a ’fast fashion’ márkák ruháit, a környezettudatosságon túl etikai okok miatt is, mivel jellemzően nagyon kevés fizetésért készítik őket, fejlődő országokban.

Március az endometriózis hónapja is

Március a nőkről szól, ebben az időszakban olyan témák és problémák kerülnek előtérbe, amik fontos beszélgetéseket tudnak elindítani. Ahogy az október a mellrák elleni küzdelem hónapja, úgy lett a március az endometriózisé.

Adaptogén gyógynövényeink

Az adaptogén gyógynövényeket évezredek óta alkalmazzák a különféle betegségek megelőzésére és gyógyítására. Kedvező egészségügyi hatásaik széles skálája ismert és bevált már a különböző egészségügyi problémákra.

A véradás fontossága

A véradás önmagában is egy szép gesztus, hiszen segíthetünk másoknak megfelelő vércsoporthoz jutni, baleseteknél is fontos, hogy gyorsan elérhető legyen az adott típusú vér, de magunknak is jót teszünk azzal, ha rendszeresen járunk vért adni.