Menü

Könyvajánló: Dr. Lukács Liza: Az éhes lélek gyógyítása

Dr. Lukács Liza könyvei közül a „Lenyelt vágyak”, illetve az „Éhes lélek gyógyítása” című könyvekkel találkoztam legelőször, s azt hittem csak belelapozok a boltban, könyvtárban, de végül mindegyiket sokszor elolvastam és mondanivalóját magamévá tettem. Akár küzd valaki evészavarral, akár nem, az ő könyveit mindenkinek érdemes elolvasnia!

Dr. Lukács Liza, PhD, krízistanácsadó szakpszichológus, író, szakember, 25 év szakmai tapasztalattal, pedig ránézésre nem is mondanám 25-30 évesnél többnek. Fő szakterületei az evési zavarok, az elhízás és az életmódváltás pszichológiája. Aktív, gyakorló terapeuta.

Egyik számomra legmeghatározóbb könyve „Az éhes lélek gyógyítása” volt, mely túlsúly, evészavarok és kapcsolati problémák feltérképezésével, megoldásával foglalkozik. A könyv 2015 novemberében jelent meg, s elsősorban azoknak segít, akik felismerték és eldöntötték, hogy változtatni fognak étkezési szokásaikon, életmódjukon, az ételhez való hozzáállásukon.

Hogy jön a fogyáshoz a pszichológia? Egy tartós fogyás vagy gyógyulás elképzelhetetlen saját testi-lelki igényeink tudatosítása és elfogadása nélkül. Fontos, hogy senki se mástól várja a segítséget, a lelki problémákat nem egy diéta, vagy a grammra kiszámolt szénhidrátok fogják megoldani, hanem az evés pszichológiai hátterének megismerése és kezelése. Az előre legyártott, dobozokba csomagolt menüsorok azt sugallják, hogy minden ember egyforma, ugyanazok a problémái, szükségletei, pedig ez nem igaz, s a hízás oka sokszor érzelmi, a fogyás pedig lelki okokból nem sikerül, ezeket a problémákat pedig egy szabvány-étrend nem fogja megoldani. Nagyon sok mindentől függ, hogy mikor mennyit és mit eszünk.

Manapság egy halom ígérettel találkozik a fogyni vágyó, csodapirulákkal, újabb és újabb csodát ígérő shakekkel, porokkal, étrendekkel, pedig a megoldást nem ezek jelentik.

Ez a könyv azoknak szól, akik már hosszú ideje vívják harcodat a túlsúlyukkal, evészavaraikkal, érzelmi problémáikkal.

A szerző igazi szakember, aki alaposan körbejárja a témakört, okokra, összefüggésekre világít rá, ajánlásokat, megoldásokat fogalmaz meg, rávezetve minket a helyes útra.

Sokat megtudhatunk testünkhöz való viszonyunkról, családi kapcsolatainkról,

„Otthonról hoztuk - Családi mintáink és a párkapcsolatok”, vagy a „Lenyelt vágyak” című könyveket nem csupán azoknak fontos elolvasni, akik evészavarral, túlsúllyal küzdenek, hanem szülők és leendő szülők is forgathatják, illetve családtagok, tanárok és szakemberek, pszichológusok is sok hasznos tanácsra lelnek benne, ahogy a többi könyvében, blogbejegyzéseiben is.

Eposzi bolygó foglalás – Dűne: Második rész

A Dűne: Második része máris az idei mozifilmek egyik legnagyobb, és legkomplexebb alkotása lett. Denis Villeneuve kultfilmet és eposzi nagyságú alkotást készített óriási uralkodó házakkal, galaktikus császárral, és egy kisebb sztárparádéval is. Frank Herbert regényéből nem könnyű jó sztorit csinálni, viszont a Dűne 2 olyan összetett nagyjátékfilm lett valamivel több, mint 2,5 órában amit mindenképp látni kell.

Reggae idők mozija

A nagyon várt Bob Marley: One Love -t azaz Jamaica és a reggae egyik kiemelt alakjának amerikai életrajzi filmjét nagyon bepromózták. A zene remek, a színész jól adja a főhőst, még ha kicsit jóképűbb is a kelleténél. A forgatásban bevonták a családot is. Remekmű született, vagy csak egy újabb zenei film a rajongóknak sablon elemekből és rengeteg klisével? Utánajártunk.

Út egy párkapcsolat mélyére és tovább

Justine Triet egy roppant érzékeny rendezőnő, akit a párkapcsolatok dinamikája érdekel, azon belül is az emberi ego empátiával való küzdelme. Fiatal életműve megkoronázást nyert az Arany Pálma-díjas, 5 Oscarra jelölt Egy zuhanás anatómiájával, ahol egy gyilkosság kivizsgálásán keresztül ismerhetjük meg egy író házaspár egykori közös életét. Remek színészek, pazar zene, rideg színek és fojtogató bírósági krimi hangulat. Lássuk a részleteket.

A periféria – Sorozatkritika

Lisa Joy és Jonathan Nolan viszonylag új sorozata, A periféria, William Gibson regényének alapjaira épül. A Periféria egy igazi keményvonalas sci-fi, rengeteg összetett történettel, csavarral. A sorozat világa egyszerre nyomasztó és izgalmas, a szereplői pedig emlékezetesek. A történet elejétől a végéig összetett, de a végére szinte minden összeáll.

Szükségünk van a méhészekre

Jason Statham (Feláldozhatók, Meg, Szállító) kivételesen egy egész szórakoztató projektbe repít minket, ahol kedvelt izomarcunk szupertitkos ex-katonaként (mi másként?) rendet tesz a gonosz hackerek közt. Ezt a koncepciót karolta fel a szebb napokat is látott rendező, David Ayer (Nehéz idők, Harag, Öngyilkos osztag). A főhősünk rezzenéstelen brit faarccal jön, lát és igazságot oszt. Az év B-filmje vagy aktuális maró társadalomkritika sok bunyóval? Nézzük a részleteket.