Menü

Könyvajánló: Dr. Lukács Liza: Az éhes lélek gyógyítása

Dr. Lukács Liza könyvei közül a „Lenyelt vágyak”, illetve az „Éhes lélek gyógyítása” című könyvekkel találkoztam legelőször, s azt hittem csak belelapozok a boltban, könyvtárban, de végül mindegyiket sokszor elolvastam és mondanivalóját magamévá tettem. Akár küzd valaki evészavarral, akár nem, az ő könyveit mindenkinek érdemes elolvasnia!

Dr. Lukács Liza, PhD, krízistanácsadó szakpszichológus, író, szakember, 25 év szakmai tapasztalattal, pedig ránézésre nem is mondanám 25-30 évesnél többnek. Fő szakterületei az evési zavarok, az elhízás és az életmódváltás pszichológiája. Aktív, gyakorló terapeuta.

Egyik számomra legmeghatározóbb könyve „Az éhes lélek gyógyítása” volt, mely túlsúly, evészavarok és kapcsolati problémák feltérképezésével, megoldásával foglalkozik. A könyv 2015 novemberében jelent meg, s elsősorban azoknak segít, akik felismerték és eldöntötték, hogy változtatni fognak étkezési szokásaikon, életmódjukon, az ételhez való hozzáállásukon.

Hogy jön a fogyáshoz a pszichológia? Egy tartós fogyás vagy gyógyulás elképzelhetetlen saját testi-lelki igényeink tudatosítása és elfogadása nélkül. Fontos, hogy senki se mástól várja a segítséget, a lelki problémákat nem egy diéta, vagy a grammra kiszámolt szénhidrátok fogják megoldani, hanem az evés pszichológiai hátterének megismerése és kezelése. Az előre legyártott, dobozokba csomagolt menüsorok azt sugallják, hogy minden ember egyforma, ugyanazok a problémái, szükségletei, pedig ez nem igaz, s a hízás oka sokszor érzelmi, a fogyás pedig lelki okokból nem sikerül, ezeket a problémákat pedig egy szabvány-étrend nem fogja megoldani. Nagyon sok mindentől függ, hogy mikor mennyit és mit eszünk.

Manapság egy halom ígérettel találkozik a fogyni vágyó, csodapirulákkal, újabb és újabb csodát ígérő shakekkel, porokkal, étrendekkel, pedig a megoldást nem ezek jelentik.

Ez a könyv azoknak szól, akik már hosszú ideje vívják harcodat a túlsúlyukkal, evészavaraikkal, érzelmi problémáikkal.

A szerző igazi szakember, aki alaposan körbejárja a témakört, okokra, összefüggésekre világít rá, ajánlásokat, megoldásokat fogalmaz meg, rávezetve minket a helyes útra.

Sokat megtudhatunk testünkhöz való viszonyunkról, családi kapcsolatainkról,

„Otthonról hoztuk - Családi mintáink és a párkapcsolatok”, vagy a „Lenyelt vágyak” című könyveket nem csupán azoknak fontos elolvasni, akik evészavarral, túlsúllyal küzdenek, hanem szülők és leendő szülők is forgathatják, illetve családtagok, tanárok és szakemberek, pszichológusok is sok hasznos tanácsra lelnek benne, ahogy a többi könyvében, blogbejegyzéseiben is.

A fiúk is szomorúak csak nevetnek rajta - A kaszkadőr

A nemrégiben megjelent A kaszkadőr egyfajta bemutatása azon szakmának, ami nélkül a filmezés lehet nem is létezhetne. Az alkotás attraktív akciójeleneteken keresztül bemutatott szerelmi történet, ami közben meglovagolja a retró stílus világát is. Kitekint rengeteg ikonikus 80-as évekbeli alkotásra, és közben nézői szempontból egész végig fenntartja a karakterekért való izgalmat.

Bad Boys - Mindent vagy többet

Michael Bay az első két Bad Boys mozival a 90-es és a 2000-es években is megmutatta, miként kell korhatáros, mégis szórakoztató akció-vígjátékot rendezni. A két főhős, a dumák és a stílus emlékezetessé tették az akkori összképet. 17 évvel később napvilágot látott a Mindörökké rosszfiúk alcímre hallgató, afféle “visszatérés”, immár Bay nélkül. Adil el Arbi és Billal Fallah akkor elkészítették a franchise legsikeresebb darabját, ami után most jött is egy 4. rész, teljesen újult erővel.

A valódi szelíd motorosok kálváriája

A Motorosok egy letűnt korszak tesztoszteronszagú fényképalbumának bűvöletével árulja magát. A színészgárda pazar: a tüneményes Jodie Comer a szerelmes főhősnő, az überkemény Tom Hardy a bandavezér, szexi ösztönember, a vágy tárgya pedig Austin Butler. A rendező Jeff Nichols (Mud, Take shelder) dokumentarista alapossággal mutatja be a valódi „Szelíd motorosokat” azaz egy 60-as évekbeli Chicago-i motorosbanda fénykorát és átfordulását a bűnbe.

A sötétség ébredése – Az akolitus

A Star Wars egyelőre nem tudott elszakadni a Skywalker korszaktól sorozatok szintjén sem, az Andor és az Ahsoka is felidézték azt. A nemrég megjelent Az akolitus a köztársaság fénykorába kalauzolja el a nézőket, és üde színfoltja a Star Wars élőszereplős világának. Kicsit krimi, kicsit fantasy, és persze némi drámával is fűszerezik az alkotást, a kezdés nagyon ígéretes, viszont kérdéses, hogy mit hoz az évad többi része.

Esztétikusan szórakoztató világvége

Talán nem túlzás kijelenteni, hogy a videójáték-adaptációk aranykorát éljük, az utóbbi években kritikai és anyagi sikereket is arattak a különféle videójátékokból készült filmek. Gondolhatunk itt a League of Legends-ből készült Arcane-ra, ami animációs filmként a Netflixen aratott nagy sikert, vagy a Super Mario Bros.-ra. Valamint a Last of Us tavaly évi sikere után meg is érkezett egy újabb posztapokaliptikus játék képernyőre adaptálása a Fallout széria, ami egy fokkal még magasabbra teszi a lécet.