Menü

Könyvajánló: Dr. Lukács Liza: Az éhes lélek gyógyítása

Dr. Lukács Liza könyvei közül a „Lenyelt vágyak”, illetve az „Éhes lélek gyógyítása” című könyvekkel találkoztam legelőször, s azt hittem csak belelapozok a boltban, könyvtárban, de végül mindegyiket sokszor elolvastam és mondanivalóját magamévá tettem. Akár küzd valaki evészavarral, akár nem, az ő könyveit mindenkinek érdemes elolvasnia!

Dr. Lukács Liza, PhD, krízistanácsadó szakpszichológus, író, szakember, 25 év szakmai tapasztalattal, pedig ránézésre nem is mondanám 25-30 évesnél többnek. Fő szakterületei az evési zavarok, az elhízás és az életmódváltás pszichológiája. Aktív, gyakorló terapeuta.

Egyik számomra legmeghatározóbb könyve „Az éhes lélek gyógyítása” volt, mely túlsúly, evészavarok és kapcsolati problémák feltérképezésével, megoldásával foglalkozik. A könyv 2015 novemberében jelent meg, s elsősorban azoknak segít, akik felismerték és eldöntötték, hogy változtatni fognak étkezési szokásaikon, életmódjukon, az ételhez való hozzáállásukon.

Hogy jön a fogyáshoz a pszichológia? Egy tartós fogyás vagy gyógyulás elképzelhetetlen saját testi-lelki igényeink tudatosítása és elfogadása nélkül. Fontos, hogy senki se mástól várja a segítséget, a lelki problémákat nem egy diéta, vagy a grammra kiszámolt szénhidrátok fogják megoldani, hanem az evés pszichológiai hátterének megismerése és kezelése. Az előre legyártott, dobozokba csomagolt menüsorok azt sugallják, hogy minden ember egyforma, ugyanazok a problémái, szükségletei, pedig ez nem igaz, s a hízás oka sokszor érzelmi, a fogyás pedig lelki okokból nem sikerül, ezeket a problémákat pedig egy szabvány-étrend nem fogja megoldani. Nagyon sok mindentől függ, hogy mikor mennyit és mit eszünk.

Manapság egy halom ígérettel találkozik a fogyni vágyó, csodapirulákkal, újabb és újabb csodát ígérő shakekkel, porokkal, étrendekkel, pedig a megoldást nem ezek jelentik.

Ez a könyv azoknak szól, akik már hosszú ideje vívják harcodat a túlsúlyukkal, evészavaraikkal, érzelmi problémáikkal.

A szerző igazi szakember, aki alaposan körbejárja a témakört, okokra, összefüggésekre világít rá, ajánlásokat, megoldásokat fogalmaz meg, rávezetve minket a helyes útra.

Sokat megtudhatunk testünkhöz való viszonyunkról, családi kapcsolatainkról,

„Otthonról hoztuk - Családi mintáink és a párkapcsolatok”, vagy a „Lenyelt vágyak” című könyveket nem csupán azoknak fontos elolvasni, akik evészavarral, túlsúllyal küzdenek, hanem szülők és leendő szülők is forgathatják, illetve családtagok, tanárok és szakemberek, pszichológusok is sok hasznos tanácsra lelnek benne, ahogy a többi könyvében, blogbejegyzéseiben is.

Könyvajánló: Paulo Coelho : Tizenegy perc

Nemrégiben olvastam az „Alkimistát”, a „Veronika meg akar halni”-t, a „Tizenegy percet” és persze keresem már fel a könyvtárakban a többi művet is. Paulo Coelho nem véletlenül napjaink egyik legkedveltebb írója.

Mulandó gondolatok kicsit jó irányba

A férfias nők sorsával párszor már megbirkózott az új-zélandi rendezőhölgy Niki Caro (Bálnalovas, Kőkemény Minnesota). Ezúttal az identitásválság és fejlődéstörténetek tanmeséinek egyik klasszikusát a IV. századi kínai Mulan sztoriját vitte a vászonra, ezzel újra gondolva és igazából nem remakelve a Disney klasszikust. Sajnos felemás sikerrel.

Tenet - A múlt a jelen, ami a jövő

Christopher Nolan szerzői filmjei mindig kiemelkednek a mezőnyből. A régi klasszikusa a Memento megkeverte a lineáris vonalvezetésbe vetett hitünket. A legújabb remekmű (?), a Tenet nyomasztó akciódús időutazós világkörüli road movie lett. Ezt a filmet nem megérteni kell (lévén tudatosan hagy nyitva megannyi kérdést), hanem megtapasztalni. Essünk neki.

Miért nem futnak be filmszínészként a stand uposok Magyarországon?

A stand up komédiások mindenkiből váltanak ki valamilyen érzelmet Magyarországon is. Egyeseknek a kedvencei közé tartoznak, mások a legtöbbjüket ki nem állhatják, az viszont biztos, hogy a műfaj Magyarországon nem csak él, hanem virágzik is. Ám amíg az Egyesült Államokban, ahol persze valljuk be jó volt több film is készül, azt látjuk, hogy sokan a színpad világa után megtalálják a helyüket a kamerák előtt is, addig Magyarországon ez az áttörés még várat magára. Vagy talán el sem érkezik?

Csak az igazat – a legjobb sportfilmek.

Ahogy elmúlt írásomban ígéretet tettem, összeszedem a legjobb sportfilmeket. Próbáltam megint olyan elvek szerint haladni, és ez alapján olyan filmeket kiválasztani, amik reális képet adnak az adott témáról/eseményről/személyről. Így ebből a rövid felsorolásból kimaradnak olyan, egyébként szórakoztató és kedves filmek, mint a Jég veled! vagy az Eddie, a sas.