Menü

Könyvajánló: Dr. Lukács Liza: Az éhes lélek gyógyítása

Dr. Lukács Liza könyvei közül a „Lenyelt vágyak”, illetve az „Éhes lélek gyógyítása” című könyvekkel találkoztam legelőször, s azt hittem csak belelapozok a boltban, könyvtárban, de végül mindegyiket sokszor elolvastam és mondanivalóját magamévá tettem. Akár küzd valaki evészavarral, akár nem, az ő könyveit mindenkinek érdemes elolvasnia!

Dr. Lukács Liza, PhD, krízistanácsadó szakpszichológus, író, szakember, 25 év szakmai tapasztalattal, pedig ránézésre nem is mondanám 25-30 évesnél többnek. Fő szakterületei az evési zavarok, az elhízás és az életmódváltás pszichológiája. Aktív, gyakorló terapeuta.

Egyik számomra legmeghatározóbb könyve „Az éhes lélek gyógyítása” volt, mely túlsúly, evészavarok és kapcsolati problémák feltérképezésével, megoldásával foglalkozik. A könyv 2015 novemberében jelent meg, s elsősorban azoknak segít, akik felismerték és eldöntötték, hogy változtatni fognak étkezési szokásaikon, életmódjukon, az ételhez való hozzáállásukon.

Hogy jön a fogyáshoz a pszichológia? Egy tartós fogyás vagy gyógyulás elképzelhetetlen saját testi-lelki igényeink tudatosítása és elfogadása nélkül. Fontos, hogy senki se mástól várja a segítséget, a lelki problémákat nem egy diéta, vagy a grammra kiszámolt szénhidrátok fogják megoldani, hanem az evés pszichológiai hátterének megismerése és kezelése. Az előre legyártott, dobozokba csomagolt menüsorok azt sugallják, hogy minden ember egyforma, ugyanazok a problémái, szükségletei, pedig ez nem igaz, s a hízás oka sokszor érzelmi, a fogyás pedig lelki okokból nem sikerül, ezeket a problémákat pedig egy szabvány-étrend nem fogja megoldani. Nagyon sok mindentől függ, hogy mikor mennyit és mit eszünk.

Manapság egy halom ígérettel találkozik a fogyni vágyó, csodapirulákkal, újabb és újabb csodát ígérő shakekkel, porokkal, étrendekkel, pedig a megoldást nem ezek jelentik.

Ez a könyv azoknak szól, akik már hosszú ideje vívják harcodat a túlsúlyukkal, evészavaraikkal, érzelmi problémáikkal.

A szerző igazi szakember, aki alaposan körbejárja a témakört, okokra, összefüggésekre világít rá, ajánlásokat, megoldásokat fogalmaz meg, rávezetve minket a helyes útra.

Sokat megtudhatunk testünkhöz való viszonyunkról, családi kapcsolatainkról,

„Otthonról hoztuk - Családi mintáink és a párkapcsolatok”, vagy a „Lenyelt vágyak” című könyveket nem csupán azoknak fontos elolvasni, akik evészavarral, túlsúllyal küzdenek, hanem szülők és leendő szülők is forgathatják, illetve családtagok, tanárok és szakemberek, pszichológusok is sok hasznos tanácsra lelnek benne, ahogy a többi könyvében, blogbejegyzéseiben is.

Erős idegzetűeknek – MINDHUNTER

Befejeztem a Netflixen található Mindhunter című sorozatot, de sajnos nem tölt el izgalommal a következő évad megjelenése – mert nem is lesz. Nagyon szomorú vagyok miatta, mert ez a streamingszolgáltatás egyik legérdekfeszítőbb sorozata, amit tényleg ajánlok megtekintésre.

Hiánypótló képregény jelent meg tanulási zavarral küzdő iskolások számára

Diszlexiával, magatartászavarral, autizmussal küzdő fiatalok számára hiánypótló képregény jelent meg a Vadaskert Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Kórház szakmai támogatásával. Az esernyőcsapat kalandjai című modern képregény a mai fiatalok világát idézi, a főszereplők története segíthet az érintetteknek abban, hogy ne az iskolai küzdelmeikre, hanem inkább „szupererejükre” figyeljenek, és megértsék azt, mitől mások, mint a többiek.

Újabb sorozatajánló karantén idejére

Több mint egy éve már, hogy a koronavírus okozta korlátozások szerint élünk. Az emberek legnagyobb része home officeban dolgozik, vagy távoktatásban tanul és amíg a szórakozóhelyek, kávézók és éttermek is zárva tartanak, a barátokkal is veszélyes találkozni, a filmek és sorozatok nézése lett az új hobbink.

Kultúra a koronavírus alatt

Koronavírus előtt sokan jártak moziba, színházba, könyvtárba és egyéb olyan helyekre, ahol egy kis kultúrát tudott magába szívni az ember. Sajnos egyre jobban eléri az emberek ingerküszöbét az, hogy nincsenek nyitva üzletek, szórakozóhelyek és persze azok az intézmények, amelyek a kultúráért felelősek.

Egy újabb magyar mestermű – Pieces of a Woman

A Netflixen tarol Mundruczó Kornél legújabb, első angol nyelvű drámája. Ez az első olyan magyar alkotás, amiben Martin Scorsese executive producerként vett részt. A mű nagy sikernek örvend már most.