Menü

Receptek curryvel

A különleges keleti konyhák évről évre egyre népszerűbbek Európában. Az Indiából származó curry pedig hagyományos ételeinkhez is remekül illik.

A curry fűszerkeverék elnevezése két szó összeolvadásával született meg és a britek fejéből pattant ki. A kari fűszernövény és karhí nevű édes-savanyú szósszal készített étel nevéből jött létre. Az angolok számára inkább általános kifejezéssé vált, ami minden indiai fűszert takart.

A ma is népszerű curry fűszerkeveréket is az angolok fejlesztették ki és összetevői között van például, a római kömény, chilipaprika, kurkuma és lepkeszegmag.

Zöldséges rizs curryvel

Nagyon egyszerű recept, még egyszerűbb hozzávalókból, de a végeredmény egészen különleges és finom.

Amire szükséged lesz:

1 bögre rizs

1 bögre víz

1 bögre kókusztej

1 kápia paprika

1 répa

2 gerezd fokhagyma

só + bors

currypor

Kis olajon pároljuk a lereszelt vagy nagyon apróra vágott fokhagymát, majd keverjük hozzá a rizst, amit egy bögre vízzel öntsünk fel. Hagyjuk főni, amíg a víz elpárolog. Ez maximum 10 percet jelent, ezalatt vágjuk vékony és apró szeletekre a paprikát és reszeljük le a répát. Ízlés szerint felhasználhatunk más zöldséget is, például cukkinit vagy borsót, ami előtte kicsit megpárolunk, vagy keverhetünk hozzá tofut, amit szintén megpirítunk.

Amikor a rizs alól elfőtt a víz adjuk hozzá a zöldségeket és öntsük fel egy bögre kókusztejjel. Ezután következik a fűszerezés, mivel a curry jellegzetes ízzel bír, vigyázzunk és bánjunk mértékkel a sóval és borssal.Amint a rizsszemek kellően átpuhultak és magukba szívták a kókusztejet, kész is van a zöldséges-currys „rizottó”!

Humusz és curry

A házilag elkészíthető humuszról már korábban is jelent meg írás az oldalon, most azonban a hagyományos receptet egy kis currys bolondítjuk meg.

Amire szükséged lesz:

50 dkg csicseriborsó (konzervben)

2 gerezd fokhagyma

2 db citrom leve

2 evőkanál olívaolaj

3 evőkanál tahini

só+bors

ízlés szerint más (erősebb) fűszerek

A csicseriborsót egy lábasban felforraljuk, amialatt felszeleteljük a hagymát és kifacsarjuk a két citrom levét. A forrásban lévő csicseriborsót lehúzzuk a tűzről és robotgéppel krémesre keverjük a fokhagymával együtt, majd hozzáadjuk a citromlevet, az olívaolajat és a tahinit. Végül só és bors mellett curryvel ízesítjük, itt is figyeljünk, hogy a curry erősebb fűszernek számít. Az elkészült, még folyós krémet hűtőbe tesszük és állni hagyjuk.

Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?

A csípős paprika hatása a szervezetünkre

Nem mindenki szereti az erős, csípős ízeket, pedig az egyik anyag, amitől erős mondjuk a paprika, igencsak jótékony hatással bír.

Mennyi vizet kellene valójában innunk?

Ha nagyon meleg van, sokat izzadunk vagy ha keményen edzünk és sok folyadékot veszítünk, akkor felborulhat a szervezetben az elektrolitok egyensúlya, ekkor lehetünk dehidratáltak. Mennyi vizet kellene valójában innunk?

A hemokromatózisnál kerülendő élelmiszerek

A hemokromatózis egy olyan genetikai állapot, amely miatt a szervezet túl sok vasat halmoz fel. Ezért fontos a diéta során figyelni arra, hogy mely élelmiszereket kerüljük el, és melyeket ajánlott fogyasztani.

Kimchi, az egészség bomba

Sokféle egészséges ételt ismerünk, melyekkel javíthatjuk életminőségünket, erről a koreaiak is tudnak egy remek receptet. Ismerkedjünk meg a kimchivel.