Receptek curryvel
- Dátum: 2020.09.26., 12:56
- Sipos Zsófia
- curry, fűszer, fűszerkeverék, humusz, India, keleti konyha, tofu, zöldség
A különleges keleti konyhák évről évre egyre népszerűbbek Európában. Az Indiából származó curry pedig hagyományos ételeinkhez is remekül illik.
A curry fűszerkeverék elnevezése két szó összeolvadásával született meg és a britek fejéből pattant ki. A kari fűszernövény és karhí nevű édes-savanyú szósszal készített étel nevéből jött létre. Az angolok számára inkább általános kifejezéssé vált, ami minden indiai fűszert takart.
A ma is népszerű curry fűszerkeveréket is az angolok fejlesztették ki és összetevői között van például, a római kömény, chilipaprika, kurkuma és lepkeszegmag.
Zöldséges rizs curryvel
Nagyon egyszerű recept, még egyszerűbb hozzávalókból, de a végeredmény egészen különleges és finom.
Amire szükséged lesz:
1 bögre rizs
1 bögre víz
1 bögre kókusztej
1 kápia paprika
1 répa
2 gerezd fokhagyma
só + bors
currypor
Kis olajon pároljuk a lereszelt vagy nagyon apróra vágott fokhagymát, majd keverjük hozzá a rizst, amit egy bögre vízzel öntsünk fel. Hagyjuk főni, amíg a víz elpárolog. Ez maximum 10 percet jelent, ezalatt vágjuk vékony és apró szeletekre a paprikát és reszeljük le a répát. Ízlés szerint felhasználhatunk más zöldséget is, például cukkinit vagy borsót, ami előtte kicsit megpárolunk, vagy keverhetünk hozzá tofut, amit szintén megpirítunk.
Amikor a rizs alól elfőtt a víz adjuk hozzá a zöldségeket és öntsük fel egy bögre kókusztejjel. Ezután következik a fűszerezés, mivel a curry jellegzetes ízzel bír, vigyázzunk és bánjunk mértékkel a sóval és borssal.Amint a rizsszemek kellően átpuhultak és magukba szívták a kókusztejet, kész is van a zöldséges-currys „rizottó”!
Humusz és curry
A házilag elkészíthető humuszról már korábban is jelent meg írás az oldalon, most azonban a hagyományos receptet egy kis currys bolondítjuk meg.
Amire szükséged lesz:
50 dkg csicseriborsó (konzervben)
2 gerezd fokhagyma
2 db citrom leve
2 evőkanál olívaolaj
3 evőkanál tahini
só+bors
ízlés szerint más (erősebb) fűszerek
A csicseriborsót egy lábasban felforraljuk, amialatt felszeleteljük a hagymát és kifacsarjuk a két citrom levét. A forrásban lévő csicseriborsót lehúzzuk a tűzről és robotgéppel krémesre keverjük a fokhagymával együtt, majd hozzáadjuk a citromlevet, az olívaolajat és a tahinit. Végül só és bors mellett curryvel ízesítjük, itt is figyeljünk, hogy a curry erősebb fűszernek számít. Az elkészült, még folyós krémet hűtőbe tesszük és állni hagyjuk.
Milyen a jó és a rossz koleszterin?

A dohányzás és a magas vérnyomás mellett a magas koleszterinszint is a szívbetegségek egyik fő kockázati tényezője, ám hallani jó és rossz koleszterinről. Milyen a jó és a rossz koleszterin?
Egészségesek az izotóniás italok?

Az izotóniás italokat (más néven sportitalokat) általában sportolók fogyasztják az edzések előtt, alatt, illetve a testmozgás végeztével. Vajon egészségesek ezek az italok? Miért van szükség ezekre?
A vas szerepe a szervezetben

A vas, mint ásványi anyag esszenciális része szervezetünk működésének, hiszen ez segít megfelelő mennyiségű oxigént juttatni a létfenntartáshoz szükséges szerveinkhez. Emiatt oda kell figyelnünk rá, hogy változatosan táplálkozzunk, és amennyiben vashiány tüneteit tapasztaljuk magunkon sürgősen orvoshoz forduljunk.
Sütemények a téli hidegben

Az igazán hideg januári estéken nincs jobb dolog annál, mint egy szelet isteni finom, illatos süteménnyel ücsörögni otthon. Szerintem már mindenkivel előfordult, hogy a hűvös téli estéken úgy éreztük, képtelenek vagyunk ellenállni a finomabbnál finomabb falatoknak. Az alábbi cikkben néhány téli sütemény receptet nézhetünk meg.
Mit jelent és hogyan kezelhető a cukorfüggőség?

A cukorfüggőség népbetegség, a szervezet működéséhez szükséges mennyiség megtalálható a gabonákban, a zöldségekben, a gyümölcsökben, vagy a szervezet maga is előállítja. Mégis többet fogyasztunk a kelleténél, ami hosszú távon ártalmas lehet. A megoldás a mértékletesség és az elhatározás.