Menü

Lezárni és elengedni

Lassan elérnünk 2020 végéhez, azonban nem elég naptárilag lezárni az évet, fontos hogy a gondolatainkban és érzelmeinkben is tudatosítsuk: új év kezdődik.

December végére már nem kell sem kiemeli, sem hangsúlyozni, hogy 2020 mennyire nehéz és megterhelő év volt. Olyan akadályok gördültek elénk közösségileg és egyénileg is, ami a mentálisan legstabilabb és legerősebb embereket is megvisel, ezért ne szégyelljük kimondani, ha elfáradtunk. Mert a folyamatos bizonytalanság, a félelem és a bezártság fárasztó fizikai és lelki viszonylatokban is.

Nem csak idén és most fontos összegezni és átgondolni, hanem minden év vagy hosszabb-rövidebb szakasz végén, amikor érezzük, hogy valami új kezdődik. Számvetést tartani és összeírni, mi volt jó, rossz, mit hibázhattunk vagy tehettünk volna jobban, miből fejlődtünk, miért lehetünk hálásak.

A YearCompass is egy ilyen lehetőséget ad, összegzésre, visszanézésre, lezárásra és előretekintésre hív. Egy kis füzet, amit ingyenesen is le lehet tölteni, ami kérdések nyomán segít újra átélni az év meghatározó pillanatait. Ez lehet „magányos küldetés” vagy közösségi esemény is, hiszen bár fizikailag az év nagy részében nem volt tanácsos a találkozások, az online tér végig ott volt lehetőségként, hogy beszélhessünk és időt tölthessünk a barátokkal, a szeretteinkkel. Most a füzet kitöltetése, 2020 közös lezárása is lehet egy ilyen program.

A visszanézés során fontos, hogy bármennyire is nehéz volt ez az év, keressünk olyan pillanatokat, amik ajándékok voltak és boldoggá tettek minket vagy másokat. Hiszen 2020 nemcsak a nehézségekből állt, március előtt még úgy éltünk, mintha ez az év is olyan lenne, mint akármelyik másik. Az élet azonban nem így akarta és mindenki kisebb vagy nagyobb kihívásokat kapott. De emellett tényleg voltak szebb pillanatok is, amiket szintén a járványnak köszönhetünk. A közös tapsolások, a piros szívek az ablakban, az orvosok és ápolók közös támogatása sokszor megindító volt, kár, hogy hamar abbamaradt. Vagy a nyár, ami valamennyire visszaadta a tavasz elvett élményeit és úgy tűnt kicsit megpihenhetünk.

Amikor átgondoljuk ezt az időszakot, gondoljunk a sok rossz mellett a jóra is. A közös pillanatokra akár offline, akár online. A barátságokra, amik segítettek átvészelni, a családtagjainkra, akikkel talán rég nem töltöttünk ennyi időt, vagy bárkire, aki akár egy aprósággal is, de hozzáadott az évünkhöz.

Így nézzünk 2021 elé, erővel és bátran. Az elmúlt év nagy tanulságokat adott, megmutatta, hogy mennyire törékeny az élet és mi magunk. És ráébresztett minket arra is, hogy a legfontosabbak azok az emberek, akiket szeretünk. Szeressünk jobban, segítsük többet és legyünk még bátrabban a következő évben is.

Milyen gyümölcsöt ehet, aki cukorbeteg?

Az ajánlások szerint naponta legalább 4-5 adag gyümölcsre van szükség ahhoz, hogy egészségesek legyünk, azonban mi a helyzet azokkal az emberekkel, akik inzulinrezisztenciájuk, cukorbetegségük miatt nem fogyaszthatják ezeket a cukrot tartalmazó, édes finomságokat?

Az öregedés folyamatai

Az öregedés az élethez hozzátartozó biológiai folyamatok összessége, melyre a mai kor embere hajlamos betegségként gondolni, pedig ugyanolyan fiziológiai folyamat, mint az alvás vagy emésztés. Az öregedés elkerülhetetlenül bekövetkezik, annak legfeljebb ütemét és az esztétikai megjelenését lehet megváltoztatni

Az alultápláltság, mint étkezési zavar

Napjaink leggyakrabban előforduló népbetegsége az elhízás, szinte a csapból is az folyik hogyan fogyjunk le, legyünk fittebbek, vagy éppen vékonyabbak. Azonban keveset hallani a legalább ennyire komoly zavarról, az alultápláltságról.

Futás babakocsival

Szülés után nyilván nem az az első dolgunk, hogy elővegyük a futóbabakocsit, azonban pár hét, hónap után eljön az ideje a sportolás megkezdésének is, erre a célra remek találmány a futóbabakocsi. Mire figyeljünk a használatakor?

Ne tabuként kezeljük a halált!

A Magyar Hospice Alapítvány megalakulásával, 30 éve indult el a hazai hospice mozgalom. Jelentős eredményeket hozott a három évtized, ám a társadalom nagy része még mindig félelemmel, tabuként tekint a halálra.