Menü

Mackónadrágos karácsony

Meg kell hagyni különös-furcsa karácsony előtt állunk. Búslakodik az ember, mert nem lehet úgy és olyan formában a szeretteivel, ahogy máskor, nem mehetek el forralt bort inni egy adventi vásárba, nem tudok meghallgatni egy karácsonyi koncertet, nincs egy betlehemes játék a templomban, amin a gyerekek szerepelnek, nincs év végi ünneplés a kollegákkal, céges karácsonyi vacsi, nagy nevetések, ajándékok utáni egész napos rohangálás a plázák nyomorában…még az is hiányzik esküszöm! Ahogy egy igazi szilveszteri buli, vagy bál is. A koronavírus mindent elvesz.

Nem szabad hagynunk azonban, hogy a világjárvány a szeretet ünnepét is elvegye tőlünk!

Természetesen mindenki érdeke, hogy betartsuk a biztonsági előírásokat és ennek megfelelően találkozzunk családtagjainkkal, szeretteinkkel.

Az igazság az, hogy ha a panaszáradatom mögé nézek, azt látom, hogy - bár nyilván más az ünnep idén – mégis talán ez az év is tanítani akar nekünk valamit.

Nem hiszek a véletlenekben és az én személyes véleményem, hogy az életben minden okkal történik, hogy tanítson valamit.

Amit már elfelejtettünk. Talán értékelni a dolgokat, amelyeket eddig természetesnek vettünk, most láthatjuk, hogy nem az.

Talán a szeretteinket, akikkel eddig haragban voltunk, vagy a rokonainkat, akik eddig untattak a fecsegésükkel az ünnepi, össznépi evészeteken.

Talán eddig természetesnek tűnt a halom pénz, amit ajándékokra költöttünk minden évben, üres és személytelen tárgyak, gyors illatszercsomag akciósan és a nagynéni kipipálva…nem! Idén ez sincs. Lehet gondolkodni azon, mire tanít ez az időszak.

A személyes ajándékokra, amit ebben a bezártságban esetleg otthon magunk készítünk, csomagolunk, dobozolunk.

A kényszerhelyzet megfoszt minket olyan dolgoktól, mint a rokonhadjárat, de megtanít olyan dolgokra, hogy a szűk családdal otthon maradni, a szeretteinkkel kis létszámban, szűk körben körül ülni a fenyőt és az ünnepi asztalt.

Sokat elvesz, de sokat ad.

Elveszi a szilveszter pörgősségét, de ad meghitt estét a kanapén összebújva, a tévé előtt, együtt.

Elveszi az idegbajt, hogy új ruha kell, hogy fodrásznál se voltam még és hogy néz ki a körmöm, s beleférek-e szilveszterre abba a ruhába…elveszi a feszengést, a kapkodást és idegességet, de ad helyette egyszerű melegítős, papucsos-mamuszos otthonlétet, kényelmet. Mackónadrágos karácsonyt.

Elveszi a kényszert, hogy a zserbó szabályos legyen és a „bejglimismilyen”, de otthon nem mindegy, mi esszük meg.

Elveszi azt, hogy összevesszek a gyerekekkel, mert nem viselkednek, nem illedelmesek, nem szófogadóak, amikor kellene, nem vigyáznak a szép ruháikra, de ad is, mert otthon legyenek rosszak, elevenek, melegítőben, pólóban. Ki látja azt rajtunk kívül, már úgyse szólok rájuk, ha hajba kapnak, legyintek, s közlöm velük „csak ne öljétek meg egymást”...

Elveszi az idegbajt, hogy a férjem megint ideges, a nagyfiaim nem készülnek el időben, még a kocsiba is be kell kötni a babahordozót, s míg a pici üvölt, mert leizzadva „tuszakolom” kapálózó lábait a bundazsákba, a nagyok veszekednek, ki hova üljön a kocsiba, ahelyett, hogy az ajándékokat segítenének a csomagtartóba cipelni. És persze valami mindig otthon marad.

Elveszi az öleléseket, amit nem pótolhat egy videóhívás, de a nagyi mennyire örül, ha a technikának köszönhetően így is láthatja unokáit.

Akármilyen kihívások elé is állított bennünket ez az év a legfontosabb, hogy ne zárjuk be a szívünket. Ne mondjunk le a karácsonyról, díszítsünk, süssünk, csomagoljunk. Hívjuk fel szeretteinket gyakran és vigyázzunk magunkra és egymásra. Bízzunk abban, hogy jövőre visszatérhetünk a megszokott karácsonyunkhoz, addig viszont ebbőlé a helyzetből kell kihozni a legjobbat. Mindenkinek áldott ünnepeket és jó egészséget kívánok.

Martinka Dia

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.