Menü

Ultraibolya sugárzás elleni védelem télen

Kissé súlytalan problémának tűnhet ezzel foglalkozni télen. Ugyanakkor az egyre hosszabbodó világos nappalok velejárója, igaz még ez szinte alig észrevehető, de már körülbelül nem egészen fél órával később van napnyugta, ha a napkeltét nézzük akkor ez a fél óra meg is van.

A héten több napon volt több órás napsütés és sugárzás is volt az ország középső részein, illetve helyenként, annak ellenére, hogy maximum plusz három vagy négy fok volt ekkor a hőmérséklet. Az első összefüggést már is megláthatjuk, mégpedig azt, hogy mindegy, hogy hideg van vagy kánikula, hatás éri a földfelszínt, így minket is. A mérések szerint már kis mértékben januárban ez több, mint decemberben. Természetesen borult napok időszakok gyengítik ennek erejét, de a szóródott sugárzás ekkor is lehet 70-75%-os. Érdekesség, hogy a homok 25%-t, a vízfelület 20%-t, a beton kb. 12%-t is visszaverheti a sugárzásnak.

Hogy télen mennyi is ez? Leginkább nyáron találkozunk az úgynevezett UV indexszel, ami mostanában leginkább gyenge 3-as alatti. A meteorológiai szolgálat oldalán az olvasható, hogy különösen érzékeny bőrűek és csecsemők kivételével óvintézkedésre nincs szükség. A napozási idő 2-es érték alatt több mint 120 perc, illetve 2,9-ig a nagyon érzékeny bőrűeknek 45-60 perc ajánlott, míg a kevésbé érzékenyek számára 120 perc. Ezek az értékek a 3-as szinttől kezdenek minimálisan, de csökkeni.

Nyilván a télen ez az érték nem vészes, de már mérhető, illetve azt is látni kell, hogy a fenti százalékok és értékek egyenesen arányosak. Azaz minél magasabb az UV index annál magasabb visszaverődő értékeket jelentenek a százalékok.

Az időjárás miatt megállapítható, hogy öltözködésünknél fogva a testünket szinte nulla napfény éri. Elsősorban az arcunkat és a szemünket érheti ekkor elsősorban UV sugárzás. Két eset fordulhat elő. Ha nincs hótakaró vagy jég, a behatás minimális. Ha van, a helyzet azonnal megváltozik, ugyanis a napsütést szinte teljesen visszaveri. (88%) Többek között ezért viselnek a téli sportok kedvelői például a szemüveget a szél meg a hidegen túl. Tehát legyen akárhogy is a napszemüvegünket ne tegyük messzire, szükség lehet rá télen is. Egyébként napozni ilyenkor kifejezetten ajánlott a D-vitamin ilyenkor is termelődhet. Abban az esetben, ha van napfény akkor véleményem szerint a 11 és 14 óra lehet a legalkalmasabb időtartam, hiszen a napi maximum hőmérsékletek ekkor a legkedvezőbbek.

Összességében elmondható, hogy télen is fontos az arc és a szem védelme. A legfontosabb ilyenkor is a legkisebbekre, és a nagyon érzékeny bőrűekre gondolni. Illetve arra, ha szép napos, de hideg időt választunk bármely téli sporthoz. Hiszen, a hó és a jég veri vissza a legtöbb UV sugárzást, ami nem feltétlenül extrém UV indexet jelent, de a napszemüveget télen is ajánlott lehet használni szemünk védelme érdekében. Jó egészséget!

Vörös Sándor

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

A korán érkezett tavasz meghozta a kullancsokat

Az enyhe tél sajnos a vérszívóknak is kedvezett. A tavasz idén korábban köszöntött be és meghozta a kullancsokat. Mit tehetünk és hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen, illetve mi a megoldás, ha már megtörtént a baj?

Vasárnapig tart a jótékonysági akció!

Vasárnapig lehet még csatlakozni a jótékonysági akcióhoz, melyben tartós élelmiszert gyűjtenek a katolikus templomokban.

A 4 legjobb májvédő gyógynövény

A májvédő és májméregtelenítő gyógynövényt - pontosabban kivonataikat -, nyugodtan kombinálhatod is! Hiszen egymással szinergiában, azaz egymás hatását felerősítve működnek a máj egészségéért.

Mi okozza a tavaszi fáradtságot és mit tehetünk ellene?

A tavaszi fáradtság nem betegség, sokkal inkább egy fizikai és pszichés tünetekkel járó, ideiglenes állapot, jellemző rá a kimerültség, a letragikus hangulat, olykor a fejfájás, migrén vagy alvási nehézségek.