Menü

Nyers vitaminforrások februárban

Napjainkban megszokott, hogy szinte akár szőlőt vagy uborkát és paradicsomot is vásárolhatunk a hipermarketben télen is. Ugyanakkor mondhatni a déli gyümölcsök szezonja van még. Viszont ez igen eltér a természetes környezetünktől. Nem belegondolva a kérdésbe, hogy milyen módon termelik őket vagy éppen nem.

Na de idehaza is számos zöldség és gyümölcs is elérhető, amik nyersen fogyaszthatók. Erre pedig nagy szükségünk van ilyenkor.

Tanácsolnám, hogy a déli gyümölcsöket mellőzzük viszont úgy vélem ezeknek is megvan a helyük a téli vitamin és rostforrás biztosításában. Másrészt éghajlatunk változik. Egyre többször hallani, hogy bár a banán nem érik be, de megmarad már hazánkban is. A citrom és a narancs meg termést is hoz, ha télire bevisszük vagy van erre egy télikertünk. A kivi pedig nem is déli gyümölcs, csupán ázsiai és itthon is megterem kellő gondossággal. Ajánlom ezeket azok számára, akik szeretnek kísérletezni, akár kis túlzással meg is termelhető néhány fajta.

Aztán a bio minősítésű zöldség és gyümölcsfélék is egyre elterjedtebbek. Ebből ilyenkor, a vöröshagyma, a burgonya, valamint az alma és a sárgarépa a legelérhetőbb és árában sem annyira horror. Esetleg még ha szerencsénk van akcióban is kiváló választás. Utóbbiak pedig nyersen fogyasztásra ajánlottak.

Egyéb iránt lehet találkozni zöld hagymával és póréhagymával is a boltok polcain. Valamint fejes káposztával vagy a fodros, illetve a kel változattal. Előbbi jó és egészséges saláta alap is egyben.

Továbbá fellelhető még például naspolya, sütőtök és körte is. A gomba pedig kakukkolás a történetben, de a csiperke gomba nyersen is fogyasztható. Ez ügyben pedig a piacokon is érdemes szétnézni ilyenkor, de egyébként mindig, hiszen akár több termelő ajánlatával is találkozhatunk.

Ajánlom továbbá a magvakat, mint a diót, török mogyorót, mandulát és a földimogyorót. Ha már pedig itt tartunk az aszalványok is a nyers kategóriába tartoznak. Így ezek közül például jó választás a szilva és az alma, a mazsola, a sárgabarack, és a vörös áfonya is.

Ezek közül pedig aszalt almát otthonunkban is elkészíthetjük. Akár a fűtőtest vagy a gáztűzhely sütő terében is. Lassabb vagy gyorsabb folyamat során. Amire ügyelni kell az a hőmérséklet, mert magas hőfokon tönkre mennek a vitaminok. Szóval nem megsütni kell az alapanyagot, hanem szárítani. A vállalkozó kedvűek pedig kísérletképp kipróbálhatnak mást is. Például hagymaféléket, sütőtököt stb.

Amit még érdemes ezeken túl megemlíteni, azok a különböző magcsírák, melyek vitaminban és ásványi anyag tartalmuknál fogva, ilyenkor aranyat érnek. Az üzletekben bio formában találkozunk velük. Ugyanakkor mi is kitanulhatjuk a csírakészítés fortélyait. A végtermék pedig akár magában is fogyasztható étel mellé, vagy saláta összetevőjeként. Sőt egyes betegségekre is gyógyírt lelhetünk bennük. Részemről ismertebbek például a lucerna, póréhagyma, édeskömény, retek változatok. Viszont több gabona, zöldség és fűféle is alkalmas csírakészítésre.

Ez utóbbiak tekintetében viszont néhány ajánlásra is érdemes odafigyelni. Legyengült immunredszer esetén ne fogyasszunk nyers csírát. Boltban pedig mindig hűtött friss terméket válasszunk. Ha kellemetlen szagú, akkor ne fogyasszuk el. Ezt megelőzendő puszta kézzel ne kezeljük a magokat, csírákat. Valamint étteremben ne fogyasszunk nyers csírát. Ami az előzőek fényében teljes mértékben érthető is.

Összességében pedig elmondható, hogy ha nyitott szemmel járunk a világban és van bennünk egy kis kísérletezési szándék, számos nyers étellel találkozhatunk a tél utolsó hónapjában is, illetve néhányat magunk is előállíthatunk. A bennük rejlő vitamin és ásványi anyag forrásokra pedig nagy szükségünk van egészségünk megőrzéséhez. Ennek pedig egyik alapja az, ha mindig azokat a növényi terméseket fogyasztjuk aminek mostanában a szezonja van. Jó egészséget!

Vörös Sándor

Mi az a superfood?

Bár az utóbbi időben kevésbé találkozhattunk ezzel a szóval, azonban a superfood kifejezés pár éve futótűzként terjedt el a köztudatban, holott nem egy új jelenségről van szó. Mi az a superfood és miért kapta fel ennyire a média?

Mi az a mochi?

A japánok táplálkozásáról csak jókat hallunk: egészségesen étkeznek, halakat, zöldségeket fogyasztanak, és friss hozzávalókból főznek. Az édességekkel is körültekintően bánnak: minőségi alapanyagok és mértékletes fogyasztás. Ilyen japán különlegesség a Mochi is!

Cukor álruhában

A feldolgozott cukrot sokféle álnéven eladják nekünk, sokszor tudtunkon kívül, méghozzá a kristálycukor árának többszöröséért, jól csengő neveken. A hozzáadott cukor általában szacharóz (répacukor, nádcukor), glükóz, vagy fruktóz szokott lenni, melyeket hangzatos neveken említenek a gyártók, de vannak még számtalan más megnevezései is.

5 recept hétvégére, ha nem tudod, hogy mi legyen a menü

Sokszor neked is komoly dilemma kitalálni, hogy mi legyen a hétvégi menü? A szokásos rántott hús és sültkrumpli kettőst, már meguntad? Akkor próbálj ki valami újdonságot, és dobd fel vele a hétvégi ebédet. Nézzünk hát meg öt receptet, köztük levest és főételt is.

Három recept hús nélkül

Receptek a nagyböjti időszakra.