Menü

Mire jó a szalicilsav?

1828-ban Johann Buchner müncheni gyógyszerész nevezte el az általa fűzfakéregből izolált anyagot szalicilnek a fa latin (Salix) neve után. Sikerült hozzájutnia a szalicilhez Pierre-Henri Leroux-nak, aki a réti legyezőfűvel (Spirea ulmaria) kísérletezett – innen ered a szalicilsav másik neve a spirsav. A szalicilsav gazdaságos ipari szintézisét Hermann Kolbe érte el 1874-ben. A szalicilsav jótékony hatásait régóta ismerték az elődök, mert tudták, hogy a fűzfakéreg lázcsillapító hatású, csak akkor még nem tudták, hogy a láz csillapítását pontosan milyen anyag is okozza. A szalicilsav a kúszó fajdbogyó illó olajában is megtalálható metil-szalicilát formájában; ebből 1844-ben állították elő a szalicilsavat. Az előbbiek alapján tehát növényekben megtalálható a szalicilsav, de miért szükséges a növényeknek? A szalicilsav egy fitohormon. A fitohormon fontos szerepet játszik a növények fejlődésében, a fotoszintézisben és a növényi légzésben.

Egy kis kémiai felelevenítés után térjünk rá arra, hogy mi is a szalicilsav gyakorlati haszna? Ez egy joker összetevő, széleskörű felhasználásnak örvend. Talán egyik legnépszerűbb gyógyszer az aspirin, ami a szalicilsav „testvére”, az acetilszalicilsav. A gyulladáscsökkentő hatása mellett láz- és fájdalomcsillapító hatással is rendelkezik.

Mivel a szalicilsav gyorsítja a felső hámréteg hámlását, ezért kifejezetten jó aknés, mitesszeres bőrre. a szépségipar csak 0,5-2%-os koncentrációban használja, ezért „csípő vagy maró” hatás nem érzékelhető, de mindenképpen ép bőrön kell alkalmazni. Másképp BHA-ként lehet ismerős a hétköznapi felhasználónak. A BHA alkalmas az elhalt hámsejteket eltávolítani, segít az eltömődött pórusok miatti bőrhibákon, és serkenti a bőr kollagéntermelését is. A szalicilsav és a BHA-k zsírban oldódnak (ezért célszerű mitesszer ellen alkalmazni). PH-értéke 3 és 4 közötti érték, ebben a pH-értékben figyelhető meg legjobban a hámlasztó hatás. Sokan úgy hiszik, pedig nem igaz, hogy a szalicilsav is érzékennyé teszi a bőrt a Nappal szemben. Mindenesetre, ha valakinek kiépített rutinja van, az tudja, hogy mennyire fontos a fényvédelem.

Ahogy fentebb említettem, mivel hámlasztó hatású, ezért a faggyúmirigyek nem tömődnek el a szalicilsav alkalmazása során. Emiatt gyakori összetevője a korpásodás elleni samponoknak, balzsamoknak. Ha zsíros korpásodással küzdesz, keress olyan sampont, ami tartalmazza a szalicilsavat! Hámlasztó zoknik, bőrkeményedés elleni szerek szintén gyakori összetevője, de még alkalmazzák szemölcs és tyúkszem eltávolítására is.

Ami meglepő, hogy némely háztartásban élelmiszerek tartósítására is használták, viszont a szalicilsav nagy mennyiségben igen mérgező. Csak hideg élelmiszereknél alkalmazták, mert meleg hatására mérgező fenollá bomlik. Nem kell megijedni, az élelmiszeripar szerencsére nem alkalmazza a szalicilsavat, mint tartósítószert.

A fenti jótékony hatások persze függnek attól, hogy milyen mértékben található meg a szalicilsav egy-egy termékben. Lemosókban kisebb mértékben, hámlasztókban pedig nagyobb mértékben találkozhatunk ezzel a hatóanyaggal. Ha ismerkednél a szalicilsav hatásaival, akkor mindenképpen keress minőségi termékeket! Kémiai hámlasztás előtt kutass a tudatos arcápolás témájában, vagy keress fel egy bőrgyógyászt!

Nagypál Anna

A sikeres vállalkozás titkai

A legjobbnak vélt ötlet a zsebünkben, elegendő forrás a számlánkon, lelkesedésünk töretlen, belevágunk egy saját vállalkozásba.

Méregtelenítés. Valóban szükséges?

Nagy divat a méregtelenítés, a lúgosítás, a tisztítókúrák virágkorát éljük, de vajon tényleg szükséges méregteleníteni a szervezetünket? Valóban ilyen módon kell megszabadulnunk a felhalmozódott salakanyagoktól?

Amit jó, ha tudsz a fényvédelemről

Mindenki szereti a napfényt, csupa pozitívumot ad, jó kedvre derít, D vitamin nyerünk belőle, jobb lesz a hangulatunk, szebb a bőrünk, kellemesebb a közérzetünk. A napfény jó tulajdonságait nem is kell bemutatni, azonban a napozásnak vannak veszélyei is.

Y és a Z generáció a munkaerőpiacon

A vállalatok folyamatosan keresik az ideális megoldást a fiatal tehetségek kiválasztására és megtartására. Az igazi kihívás a cégek számára – még úgy is, hogy az Y és Z generációs munkavállalók egyre többen vannak a munkaerőpiacon – a tehetségek megszólítása és érdeklődésének felkeltése a szervezet és a munka világa iránt.

A transzgenerációs hatások nyomában

A transzgenerációs hatások, vagyis azok a szemléletek, viselkedésminták, gondolkodási formák, melyeket felmenőink hagytak ránk örökül, a pszichológiai kutatások fontos részterülete.