A kapor, mint természetes inzulin
- Dátum: 2021.03.21., 14:10
- Martinka Dia
- képek:pixabay.com
- antibakteriális, antioxidáns, cukorbetegség, egészségügyi, fejfájás, fűszernövény, gyógynövény, gyomorpanaszok, kapor, koleszterinszint, menstruáció, népgyógyászat, rostok, szívizom, várandósság., vércukorszint, vérellátás, vitaminok, vizelethajtó
A cukorbetegek számára nem véletlenül ajánlott a kapor. A fahéj mellett a kapormag is hatékony vércukorszint-csökkentő hatással bír a 2-es típusú diabétesz esetében. Kutatások szerint a kapormag segíti az inzulin termelődést a hasnyálmirigyben. Segítségével az elfogyasztott szénhidrát nem raktározódik el zsírként, hanem az izmokba jutva energiává alakul át.
A kapor egy nagyon közismert gyógy- és fűszernövény, értékes antioxidánsokkal, vitaminokkal, folsavval, rostokkal. A Földközi-tenger környékéről származik, ahol általánosan bevált gyógyszer volt fejfájás ellen és a gyomorpanaszok enyhítésére.
A természetben sok olyan gyógynövény található, amelyek segítenek szabályozni az anyagcsere folyamatokat és csökkenteni a vércukorszintet. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a kapor néhány hónap alatt jelentősen részt vesz a vér cukorszintjének a csökkentésében, ezért vércukorproblémákra előszeretettel alkalmazzák.
A növény Európában május végétől október közepéig szedhető, ez idő alatt rendszeresen fogyaszthatjuk mindenféle ételekhez, salátákhoz, vagy akár öntetként.
A friss kapor, -mint természetes inzulin- javasolt napi adagja körülbelül 8-10 dkg.
A kapor mellett más fűszerek is segítenek a vércukorproblémákban szenvedőknek, ilyen például a bazsalikom, a kömény, a gyömbér, a rozmaring és a fokhagyma.
A kapor nemcsak a vércukorszint szabályozására jó, sok más jótékony élettani hatása van, ezek a teljesség igénye nélkül: gyomorerősítő hatása közismert, vizelethajtó, a fokhagymához hasonlóan antibakteriális hatása is van, képes meggátolni a káros kórokozók elszaporodását szervezetünkben.
Fogyasztása képes csökkenteni a megnövekedett koleszterinszintet, miközben kiváló rostforrás.
A kapor szívkoszorúér-tágító, csökkenti a magas vérnyomást, segíti a szívizom vérellátását., emellett étvágyfokozó, szélhajtó, hozzájárul a húgyutak egészségének a helyreállításához.
Azonban nemcsak a kapor, hanem a magjai is számos egészségügyi előnnyel rendelkeznek.
A népgyógyászatban az enyhe menstruáció megerősítésére alkalmazzák. Várandósság alatt azonban éppen emiatt kerülendő a fogyasztása.
A kapor fogyasztásáról fontos tudni, hogy ha egyszerre sok kaprot fogyasztunk, akkor hirtelen viszi le a vércukorszintet, ezért csak fokozatosan szabad alkalmazni, miután már megfigyeltük, hogyan reagál rá a szervezetünk.
Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?
Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.
Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.
A mértékletes sörfogyasztás pozitív hatásai

A sört sokan csak frissítő italnak tartják, pedig a mértékletes fogyasztásnak számos meglepő egészségügyi előnye lehet. A vitamin- és ásványianyag-tartalomtól kezdve a szív- és csontvédelemig, sőt még a stresszoldásban is szerepet játszhat egy korsó sör – természetesen csak akkor, ha tudatosan és mértékkel fogyasztjuk.
A konjak liszt hatásai szervezetre

A konjak lisztből készült „szénhidrátmentes” tészták valóban egyre népszerűbbek a diétázók körében, mivel alacsony kalóriatartalmuk és magas rosttartalmuk miatt jó alternatívát kínálnak a hagyományos tészták helyett. Azonban érdemes néhány fontos szempontot figyelembe venni a fogyasztásukkal kapcsolatban.