Menü

A kapor, mint természetes inzulin

A cukorbetegek számára nem véletlenül ajánlott a kapor. A fahéj mellett a kapormag is hatékony vércukorszint-csökkentő hatással bír a 2-es típusú diabétesz esetében. Kutatások szerint a kapormag segíti az inzulin termelődést a hasnyálmirigyben. Segítségével az elfogyasztott szénhidrát nem raktározódik el zsírként, hanem az izmokba jutva energiává alakul át.

A kapor egy nagyon közismert gyógy- és fűszernövény, értékes antioxidánsokkal, vitaminokkal, folsavval, rostokkal. A Földközi-tenger környékéről származik, ahol általánosan bevált gyógyszer volt fejfájás ellen és a gyomorpanaszok enyhítésére.

A természetben sok olyan gyógynövény található, amelyek segítenek szabályozni az anyagcsere folyamatokat és csökkenteni a vércukorszintet. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a kapor néhány hónap alatt jelentősen részt vesz a vér cukorszintjének a csökkentésében, ezért vércukorproblémákra előszeretettel alkalmazzák.

A növény Európában május végétől október közepéig szedhető, ez idő alatt rendszeresen fogyaszthatjuk mindenféle ételekhez, salátákhoz, vagy akár öntetként.

A friss kapor, -mint természetes inzulin- javasolt napi adagja körülbelül 8-10 dkg.

A kapor mellett más fűszerek is segítenek a vércukorproblémákban szenvedőknek, ilyen például a bazsalikom, a kömény, a gyömbér, a rozmaring és a fokhagyma.

A kapor nemcsak a vércukorszint szabályozására jó, sok más jótékony élettani hatása van, ezek a teljesség igénye nélkül: gyomorerősítő hatása közismert, vizelethajtó, a fokhagymához hasonlóan antibakteriális hatása is van, képes meggátolni a káros kórokozók elszaporodását szervezetünkben.

Fogyasztása képes csökkenteni a megnövekedett koleszterinszintet, miközben kiváló rostforrás.

A kapor szívkoszorúér-tágító, csökkenti a magas vérnyomást, segíti a szívizom vérellátását., emellett étvágyfokozó, szélhajtó, hozzájárul a húgyutak egészségének a helyreállításához.

Azonban nemcsak a kapor, hanem a magjai is számos egészségügyi előnnyel rendelkeznek.

A népgyógyászatban az enyhe menstruáció megerősítésére alkalmazzák. Várandósság alatt azonban éppen emiatt kerülendő a fogyasztása.

A kapor fogyasztásáról fontos tudni, hogy ha egyszerre sok kaprot fogyasztunk, akkor hirtelen viszi le a vércukorszintet, ezért csak fokozatosan szabad alkalmazni, miután már megfigyeltük, hogyan reagál rá a szervezetünk.

A konjak liszt hatásai szervezetre

A konjak lisztből készült „szénhidrátmentes” tészták valóban egyre népszerűbbek a diétázók körében, mivel alacsony kalóriatartalmuk és magas rosttartalmuk miatt jó alternatívát kínálnak a hagyományos tészták helyett. Azonban érdemes néhány fontos szempontot figyelembe venni a fogyasztásukkal kapcsolatban.

Az olivabogyó egészségügyi előnyei és vitamintartalma

Az olivabogyó nem csupán egy ízletes hozzávaló számos ételhez, hanem egy valódi tápanyagbomba is, amely számos egészségügyi előnnyel jár. A mediterrán étrend egyik alapköveként az olivabogyó nemcsak finom, hanem rendkívül tápláló is. A vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag olivabogyó rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a szervezet megfelelő működéséhez és számos betegség megelőzéséhez.

Chlorella – a szuper alga

Ismerünk már többféle algát is, ami szervezetünkre jótékony hatással bír, ide soroljuk a chlorellat is.

Az ősz gyümölcse a szőlő

Az ősz egyik jellegzetes növénye a tőkék ágain ringatózó szőlőfürtök, melyek nem csak finomak, hanem egészségesek is.

Te mit tudsz a cinkről?

Sokat halljuk, hogy mennyire fontos számunkra a cink bevitele a szervezetbe, de vajon miért? Nézzük az információkat!