Menü

Egészséges pizza receptek

Diétás pizzák

Az alábbiakban mutatunk pár trükköt, amivel egészségesebbé, fogyókúrabarátabbá teheted az otthon készített pizzákat. Így a végeredmény egy gyors és ízletes fogás lesz, ami tökéletesen beilleszthető a diétádba.

A pizza legegészségtelenebb és legkalóriagazdagabb része a tészta. Az alapot lecserélheted egészséges zöldségekre. A karfiolos pizzához szükséged lesz egy fej puhára főzött karfiolra, tojásra és 3/4 csésze reszelt parmezánra. A sajt zsírosságára érdemes odafigyelni, és, ha szigorú a diétád, próbáld csökkenteni az adagot. A kész tésztát fűszerezd ízlés szerint oregánóval, fokhagymával.

Egy másik jó alternatíva az édesburgonya, melynek keményítőtartalma alacsonyabb, mint a hagyományos krumplié, így cukorbetegek is nyugodtan fogyaszthatják.

Ha maradsz a hagyományos tésztánál, próbáld teljes kiőrlésű lisztből elkészíteni a pizzát. A teljes kiőrlésű liszt megőrzi a gabonában rejlő tápanyagokat és rostokat, ezért lassabban szívódik fel, de használhatsz szénhidrátcsökkentett lisztet vagy zablisztet is.

Az igazi olasz pizza nincs tele feltéttel, vékony, a tésztájában nincsenek adalékanyagok, és csak pár feltét van rajta. Ha nagyon szereted a pizzát, akkor válaszd az eredeti nápolyi változatot.

Egyszerű és finom házi pizzát készíthetsz a receptből, amely gluténmentes, tojásmentes, és a hozzáadott útifűmaghéjnak köszönhetően sokáig a jóllakottság érzését biztosítja.

Hozzávalók:

140 gramm mandulaliszt

30 gramm kókuszliszt

1 teáskanál só

20 gramm útifűmaghéj

0.5 csomag instant élesztő (expressz)

1 teáskanál olasz fűszerek (ízlés szerint a tésztába)

190 gramm langyos víz

2 evőkanál tejföl

2 evőkanál növényi olaj

pizzafeltétek tetszés szerint

előkészítési idő: 15 perc

elkészítési idő: 15 perc

Elkészítés:

Külön tálban keverjük össze a száraz (lisztek, élesztő, útifűmaghéj, só, fűszerek) és a nedves hozzávalókat (víz, olaj, tejföl), majd elegyítsük egymással, és gyúrjunk belőle tésztát. Az élesztőn található utasítás szerint pihentessük/kelesszük a tésztát a megadott ideig.

Ha ez letelt, tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, és formázzuk. Tegyük rá kedvenc (glutén- és cukormentes) paradicsomszószunkat, feltéteket és sok reszelt sajtot a tetejére. Nagyon forró (akár 220 fokos) sütőben süssük készre.

A dietetikus tippje: Bizonyára észrevetted már, hogy glutén nélkül nehéz rugalmas, puha és laza szerkezetű tésztát gyúrni, ezért különféle ún. sikérhelyettesítő anyagokat kell a tésztához adni. Ilyen az útifűmaghéj (Psyllium husk) is, amely tulajdonképpen egy vízoldékony rost, és a tészták ruganyosságának biztosításán túl az emésztőrendszerre is jótékony hatást fejt ki. Jótékony, ha székrekedéssel küzdesz, de a puffadásra hajlamosak óvatosan bánjanak vele!

Számos fogyókúrás por, kapszula is tartalmazza, mert ez a kis rostszemecske súlyának akár 300-szorosát is képes folyadék formájában megkötni, így fogyasztása után tovább maradunk jóllakottak.

Szerző: Udvari Fanni

A legjobb természetes édesítők

A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.

Vörösbor – Egészség a pohárban

Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!

Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer

Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.

A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.