Menü

Egészséges pizza receptek

Diétás pizzák

Az alábbiakban mutatunk pár trükköt, amivel egészségesebbé, fogyókúrabarátabbá teheted az otthon készített pizzákat. Így a végeredmény egy gyors és ízletes fogás lesz, ami tökéletesen beilleszthető a diétádba.

A pizza legegészségtelenebb és legkalóriagazdagabb része a tészta. Az alapot lecserélheted egészséges zöldségekre. A karfiolos pizzához szükséged lesz egy fej puhára főzött karfiolra, tojásra és 3/4 csésze reszelt parmezánra. A sajt zsírosságára érdemes odafigyelni, és, ha szigorú a diétád, próbáld csökkenteni az adagot. A kész tésztát fűszerezd ízlés szerint oregánóval, fokhagymával.

Egy másik jó alternatíva az édesburgonya, melynek keményítőtartalma alacsonyabb, mint a hagyományos krumplié, így cukorbetegek is nyugodtan fogyaszthatják.

Ha maradsz a hagyományos tésztánál, próbáld teljes kiőrlésű lisztből elkészíteni a pizzát. A teljes kiőrlésű liszt megőrzi a gabonában rejlő tápanyagokat és rostokat, ezért lassabban szívódik fel, de használhatsz szénhidrátcsökkentett lisztet vagy zablisztet is.

Az igazi olasz pizza nincs tele feltéttel, vékony, a tésztájában nincsenek adalékanyagok, és csak pár feltét van rajta. Ha nagyon szereted a pizzát, akkor válaszd az eredeti nápolyi változatot.

Egyszerű és finom házi pizzát készíthetsz a receptből, amely gluténmentes, tojásmentes, és a hozzáadott útifűmaghéjnak köszönhetően sokáig a jóllakottság érzését biztosítja.

Hozzávalók:

140 gramm mandulaliszt

30 gramm kókuszliszt

1 teáskanál só

20 gramm útifűmaghéj

0.5 csomag instant élesztő (expressz)

1 teáskanál olasz fűszerek (ízlés szerint a tésztába)

190 gramm langyos víz

2 evőkanál tejföl

2 evőkanál növényi olaj

pizzafeltétek tetszés szerint

előkészítési idő: 15 perc

elkészítési idő: 15 perc

Elkészítés:

Külön tálban keverjük össze a száraz (lisztek, élesztő, útifűmaghéj, só, fűszerek) és a nedves hozzávalókat (víz, olaj, tejföl), majd elegyítsük egymással, és gyúrjunk belőle tésztát. Az élesztőn található utasítás szerint pihentessük/kelesszük a tésztát a megadott ideig.

Ha ez letelt, tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, és formázzuk. Tegyük rá kedvenc (glutén- és cukormentes) paradicsomszószunkat, feltéteket és sok reszelt sajtot a tetejére. Nagyon forró (akár 220 fokos) sütőben süssük készre.

A dietetikus tippje: Bizonyára észrevetted már, hogy glutén nélkül nehéz rugalmas, puha és laza szerkezetű tésztát gyúrni, ezért különféle ún. sikérhelyettesítő anyagokat kell a tésztához adni. Ilyen az útifűmaghéj (Psyllium husk) is, amely tulajdonképpen egy vízoldékony rost, és a tészták ruganyosságának biztosításán túl az emésztőrendszerre is jótékony hatást fejt ki. Jótékony, ha székrekedéssel küzdesz, de a puffadásra hajlamosak óvatosan bánjanak vele!

Számos fogyókúrás por, kapszula is tartalmazza, mert ez a kis rostszemecske súlyának akár 300-szorosát is képes folyadék formájában megkötni, így fogyasztása után tovább maradunk jóllakottak.

Szerző: Udvari Fanni

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.