Menü

Ne ajándékozz húsvétra élő nyuszit!

Húsvétkor melyik gyerek ne örülne egy igazi, élő, pihepuha szőrű állatkának, a felnőttek többsége pedig ezt az óhajt is gyakran teljesíti a gyermek boldogsága érdekében, azonban nem szabad elfelejteni, hogy gondozásra szoruló élő állatokról van szó, nem plüssjátékról, melyet a sarokba hajít a gyermek, ha már nincs kedve hozzá.

A nagy vásárlásban sok szülő felelőtlen döntést hoz és úgy vásárol élő állatot, hogy nyuszit, csibét, hogy a gyermek pillanatnyi boldogságának eleget tegyen, az ajándékozás hevében nem gondolva az állattal járó felelősségről.

Az ünnepek elmúltával a csillogás megszűntével a kedves kis jövevény teher marad, melyektől sokan durva módon próbálnak meg megszabadulni. Az állat gondozásához már nincs kedvük, a szőr hullik, az ürülék bosszúságot okoz, a szagok zavaróak. Az állatot a kukába dobják, út szélén engedik el, de olykor a wc-be húzzák le – panaszkodnak sok esetben az állatvédők, akik sajnos durva, extrém esetekkel is találkoztak már sokszor.

Egy etetéshez szokott háziállat ember nélkül életképtelen, ha utcára dobják, hamar elpusztul, továbbá információim szerint a megunt házi kedvencet kidobni Magyarországon bűncselekmény, akár letöltendő börtönbüntetés is járhat érte.

Felelős állattartó az állat egész életére gondol, amikor állatot vásárol, ha pillanatnyi örömszerzés hajt minket, inkább vegyünk egy plüssnyuszit, az éppoly aranyos és pihepuha.

Az állatvédők tapasztalatai szerint a húsvéti nyulak többsége egy éven belül vagy elpusztul vagy gazdái kidobják.

A vásárlók körében divat lett kicsi nyulakat vásárolni, ezért gyakran árulnak egészen fiatal állatokat is. Fontos tudni azonban, hogy a kicsiknek a tejjel történő táplálását is biztosítani kell.

„A nyúl nem ugyanazt eszi, mint az ember, a vasárnapi ebéd maradéka tehát nem adható oda neki. Ugyanez vonatkozik a csokoládéra és hasonló nyalánkságokra. A legjobb, hogy ha a nyúl táplálékának alapját a boltokban kapható nyúltáp képezi, amely a fogak megfelelő kopását is elősegíti. Ez naponta friss zölddel, sárgarépával, karalábéval, retekkel és káposztával egészíthető ki. Fontos, hogy elegendő szénát is kapjon, mert az állatnak megfelelő mennyiségű rostra is szüksége van” - írja az MTI.

Egy élő állat nem trendi ajándék. Lássuk be, hogy a pillanatnyi öröm az ünnepek után gyorsan elmúlik. Az állatvédők tudatos vásárlásra, felelős állattartásra hívják fel a figyelmet. Ha mégis állatot vásárolt valaki és nem szeretné megtartani, akkor a www.ebangyal.hu vagy a www.orpheus.hu felületén lehet felvenni az állatvédőkkel a kapcsolatot.

Martinka Dia

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.

Hogyan segíthetnek a kék színű ásványok?

A kék szín, a vízenergia színe. A víz pedig a tudást, az érzelmeket, az emberi kapcsolatot és az emberek közötti kommunikáció eleme. A kék szín a tudás, a nyugalom, a béke, az érzelmek és tudásvágy szimbóluma is.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.