Menü

Húsvéti szokások a világ körül

Jól ismerjük a magyar húsvéti szokásokat: nem maradhat el a kalács, a torma, a sonka és persze a locsolkodás sem. Ilyen egyedi szokásokkal más nemzet is büszkélkedhet, ez teszi a népeket különbözővé és persze egyedivé.

A tojás díszítése, keresése, nagyjából minden nemzetnél megtalálható. Viszont a rejtélyes háromszögéről ismert Bermuda-szigeteken inkább sárkányt díszítenek. A sárkány reptetése Jézus feltámadásának a szimbóluma. A családok különböző színes papírsárkányokat készítenek, és persze jutalom jár annak, aki a legmagasabbra repteti a sárkányát. Az ünnep végén ezeket általában szétszedik, majd összegyűjtik őket, mert a következő évben újabb sárkányt kell készíteni.

Guatemala déli részén Antigua utcáit különböző színes szőnyegekkel takarják be Nagypéntekre. A szőnyegeket olyan mintákkal díszítik, ami nagyrészt jellemzi készítőjét. Gyakori motívumok a trópusi minták, virágok, gyümölcsök és fodros elemek és bibliai jeleneteket is megörökítenek. Hasonló körmeneteket tartanak, mint a spanyolok, hiszen az 1700-as években honosodott meg Guatemalában ez a szokás.

Spanyolországban már Virágvasárnap (Semana Santa) megkezdődnek a felvonulások. Körmeneteket tartanak, ahol vallásos csoportok Krisztus és Szűz Mária trónra ültetett szobrát viszik a városok utcáin és terein. A vallásos csoportok ilyenkor egy lila-fehér színű ünnepi csuklyába öltöznek fel. Verges városa azonban eltér a többi spanyol várostól. Itt eltáncolják a „halál táncot”, ezt spanyolul „dansa de la mort”. Az emberek fekete színű csontváz jelmezt vesznek fel és vállukon doboznyi hamut cipelnek, majd egész hajnalban táncolnak.

Skandináviában, de főleg Finnországban a gyerekeket kicsi boszorkányoknak öltöztetik fel, fejükre szép kendőt tesznek és a kezükben egy tollal ékesített vesszőt adnak. A gyerekek végig járják az utcákat, a lakóknak pedig jó szerencsét kívánnak, közben azért reménykednek, hogy jut nekik egy-két falat csokoládé és édesség. Az ország déli felén máglyát raknak, ezzel – a hagyomány szerint – elüldözhetik a gonosz boszorkányokat.

Norvégiában a húsvéti hagyomány kissé eltér a fentebb említettektől. Míg a Húsvét kultúrköre Jézus feltámadásáról, az emberek újjászületéséről szól, Norvégiában kissé más értelmezést kapott a Húsvét. Ilyenkor a norvégoknál ugyanis az a szokás, hogy krimit kell olvasni. Ilyenkor néhány termék csomagolása (például a tejesdoboz) is krimi sztorikat rejt. A szokás 1923-ban kezdődhetett, amikor egy író a krimijét egy újság címlapján közölte. Az emberek azt hitték, hogy ez egy igazi hír és nagy népszerűségnek kezdett örvendeni az írás, így született meg a norvég húsvéti hagyomány.

Érdemes megjegyezni, hogy nagyrészt a kereszténység köré helyeződik minden nemzet húsvétja. Fontos egy kicsit megállnunk, elmélkednünk és hálát adnunk azért, amit eddig elértünk vagy kaptunk. Mindenkinek áldott húsvétot kívánok!

Nagypál Anna

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.

Hogyan segíthetnek a kék színű ásványok?

A kék szín, a vízenergia színe. A víz pedig a tudást, az érzelmeket, az emberi kapcsolatot és az emberek közötti kommunikáció eleme. A kék szín a tudás, a nyugalom, a béke, az érzelmek és tudásvágy szimbóluma is.