Menü

A D-vitamin fontossága

A D-vitamin, nevével ellentétben nem csak vitamin szerepét tölti be szervezetünkben. Hormonként is funkcionál, méghozzá a sejtek közötti kommunikáció tagjaként. Fontos szerepe van például a kalcium anyagcserében, ezzel kapcsoltan pedig a szív-és érrendszer egészségének megőrzésében. Hiánya esetén csökken a szervezet védekezőképessége, valamint fogékonyabbá válunk bizonyos betegségekre, mint például az érelmeszesedés, szívbetegségek, elhízás, fogszuvasodás és csontritkulás.

Korábban általánosan 400 NE volt a napi ajánlott D-vitamin mennyiség, azonban ma már tudjuk, hogy 1000-2000 NE szükséges egy átlagos felnőtt embernek naponta. Jó hír, hogy mivel a D-vitamin zsírban oldódik, bevihetjük akár hetente, vagy havonta egyben az előírt mennyiséget, mivel a szervezetben elraktározódik és folyamatosan szabadul fel, amilyen ütemben az anyagcserefolyamatok igénylik. Egyébként testsúly alapján számolják ki, egy embernek mennyire van szüksége naponta, így a megadott 1000 NE egy 50-60 kilogrammos személyre vonatkozik. Ha valaki mondjuk 100 kg felett van, neki akár naponta 3000 NE is lehet a D-vitamin szükséglete.

Érdekesség, hogy Magyarországon a lakosság több, mint felénél nem éri el az egészséges szintet a vér D-vitamin tartalma, még nyáron sem, amikor a napsütés is rásegít az előállítására. Fontos azonban megjegyezni, hogy amikor a napsugárzás hatására állítja elő a szervezet a D-vitamint, akkor az nem raktározódik, mint a szájon át bevitt formában, hanem csak annyit állít elő amennyire épp szüksége van. Ezért is alakul ki a téli hónapokban D-vitamin hiány, mivel nyáron nem raktározódott el a szintetizált mennyiség, csak felhasználódott.

Ahogy minden vitamin esetében, itt is lehetséges a túladagolás, azonban zsíroldékony tulajdonsága miatt ez a veszély nem fenyeget, hiszen tartósan napi 7-10000 NE mennyiséget kellene ehhez bevinnünk és a valóság azt mutatja, hogy a szükséges mennyiséget sem visszük be rendszeresen, nemhogy annál jóval többet.

Szervezetünk számára szükséges D-vitamin mennyiségét bevihetjük különböző vitaminkészítményekkel, melyekből kapható receptre írható és anélkül kiváltható is, bár inkább az utóbbit javasolják felnőtteknek, mivel a receptre kapható verziót szokták adni újszülött és pici gyermekeknek is, nekik csak az a megfelelő.

Emellett természetesen megtalálható különböző élelmiszerekben is, mint például az édesvízi és tengeri zsíros halak; a lazac, a tonhal és a tőkehal. Tartalmaz még a máj és a belsőségek is D-vitamint, valamint a tejtermékek, tojássárgája és bizonyos gombafajok is. Érdemes ezekből legalább hetente fogyasztanunk, a nyári hónapokban sok időt töltenünk a szabadban, télen pedig D-vitamin készítményekkel pótolnunk a hiányt.

Balogh Emese

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.