Menü

A terhesség legkorábbi jelei

Testünk gyakran már a terhességi teszt pozitívvá válása előtt elárulja nekünk, hogy áldott állapotban vagyunk. A terhesség első jelei azonban nagyon sok esetben összekeverhetőek valamilyen orvosi probléma jeleivel vagy lehet egyszerűen csak PMS is, tehát fontos mielőbb elvégezni egy tesztet.

Menstruáció késése, mássága

Amikor a nő életében egy ciklus kimarad, gyakran az első dolog egy otthon elvégezhető terhességi teszt elvégzése. Egy kései vagy kimaradt ciklus a terhesség legismertebb jelei közt van. Sok nő azonban a terhesség alatt is vérzik az első néhány hétben, mely nem más mint a beágyazódási vérzés. Egy ciklus után vagy a terhességi teszt pozitív eredménye után következő erős vérzés vetélés jele lehet, ezért mindenképp keresd fel orvosodat.

Más tényezők is hozzájárulhatnak a menstruációs zavarokhoz és a kimaradt ciklusokhoz. Ezek a következőek:

Mértéktelen változások a testsúlyban vagy az étrendben
Hormonális egyensúlyhiány
Stressz
Fogamzásgátló tabletta abbahagyása
Szoptatás
Utazás, főleg a magasság változások
Betegség
Antibiotikumok

Kimerültség, fáradtság

Az extrém kimerültség vagy akár a tény, hogy fáradtabbnak érzed magad, mint általában utalhat terhességre és már a fogamzást követő első héten jelentkezhet. Ugyanakkor, sok más tényező is fáradttá tehet egy nőt, tehát ha ezt a tünetet nem kísérik a terhesség egyéb jelei, gondold végig mi más lehet az oka.

Hányinger

A terhesség ezen jól ismert tünete a fogamzást követő második és a nyolcadik hét között jelentkezik és a harmadik trimeszter végére eltűnik. Néhány nő egyáltalán nem tapasztal reggeli rosszullétet, míg mások a terhesség végéig szenvednek tőle. Először is, zárd ki a többi lehetséges okot: ételmérgezés, bél irritáció, gyomor rendellenességek, stressz és gyomorhurut.

Gyakori vizelési inger

A fogamzást követő hatodik és nyolcadik hét között a méh növekszik és elmozdul, több helyet foglalva el a hasban, erőt gyakorolva a húgyhólyagra, így gyakrabban kell kimenned a mosdóba. A gyakori vizelés azonban más problémákra utalhat, amennyiben a terhesség egyéb tünetei nem párosulnak hozzá:

Húgycsőgyulladás
Húgyhólyaggyulladás
Diabétesz

Megváltozik a közérzet

A közérzet változása tipikus terhességi tünet. Jelentkezhet émelygés, hányinger, hányás is (jellemzően reggel, de bármely napszakban előfordulhat). Ezek a tünetek megnehezítik a kismama mindennapjait, valamint a táplálékfelvételt is. Sokat segíthet, ha reggel ébredés után eszik néhány falatot a várandós nő, illetve napközben is tart magánál néhány szem kekszet, aszalt gyümölcsöt, valamint egy kis üveg ásványvizet. Rendszeres, kis mennyiségű étkezések esetén a rosszullétek ritkábban jelentkeznek.

A terhesség tünetei körülbelül 4 hetes terhességi kortól észlelhetőek először. A menstruáció elmaradásakor már 4 hetes terhességről beszélünk (szabályos 28 napos ciklus esetén), a terhességnek vannak azonban korai jelei is.

Minden cseppje kincs

Az ENSZ 1992-ben nyilvánította augusztus 1-jét az anyatejes táplálás világnapjává, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet az anyatej fontosságára, valamint a szoptatás az anya és a gyermek közötti személyes kapcsolat kialakításában játszott meghatározó szerepére. A világnap alkalmából a Czeizel Intézet IBCLC laktációs szaktanácsadójával, Bocskainé Irénnel beszélgettünk.

Szülés 40 felett

Manapság egyre több nővel fordul elő, hogy a negyedik X-et is elhagyja, mire úgy érzi készen áll és a feltételek is adottak arra, hogy gyermeket vállaljon. Az időpont kitolásának számos magyarázata lehet, azonban biológiai tény, hogy a kor előrehaladtával a nők fogamzóképessége csökken. Arról, hogy ebben az életszakaszban maga a teherbeesés, valamint a terhesség milyen kihívásokkal, esetleges veszélyekkel járhat, és hogy mit tehetünk a siker érdekében dr. Tidrenczel Zsolttal a Czeizel Intézet szakmai igazgatójával beszélgettünk.

Egészséges életmód kisgyermekkel?

A hozzátáplálás időszaka 4-6 hónapos korban kezdődik általában, az egyes ételeket lassan, fokozatosan, apránként vezetjük be, változatosságra törekszünk és egészséges életmódra. Vajon hol romlik ez el a későbbiekben?

A legjobb játék, ami nem játék

Egy totyogót lefoglalni sosem egyszerű. Saját fiaim megfigyeléséből kifolyólag is tudom, hogy amikor megveszem a 15 ezres készségfejlesztő szuperszónikusan hiperszuper játékot, akkor is a citromleves flakonnal játszik órákig, vagy az ajtókitámasztót tologatja, mert az izgalmas.

Terhességi toxémia

A terhességi toxémián (preeclampsia) az anya olyan megbetegedését értjük, amely kizárólag terhesség kapcsán jelentkezhet, a várandósság második felében alakulhat ki. A betegség súlyosbodása akár az anya és a magzat életét is veszélyeztetheti.