Menü

Tippek a jobb alvásért kánikulában

A nyár eddigi napjai kifejezetten melegen teltek, az utóbbi pár hétben szinte folyamatos kánikula volt. A hőség ellen persze lehet védekezni klímával, szellőztetéssel, egyéb hűtő megoldásokkal, de ha valakinek erre nincs lehetősége, az bizony éjszaka sem szabadul a hőség kellemetlen mellékhatásaitól. Ilyen például az, ha nehezen, vagy szinte egyáltalán nem tudunk elaludni a melegtől. Az időjárás változékonysága sok ember alvását befolyásolhatja, de ahogy a meleg, úgy a hideg is lehet ilyen hatással. Általában főleg azok érzékenyek különösen az időjárásra, akik szív- és érrendszeri betegséggel küzdenek, túlsúlyosak, vagy éppen a változó korban vannak. Erre hoztunk most néhány tippet, hogy megkönnyítsük azok dolgát, akik nem szeretnek, vagy nincs lehetőségük klímával hűteni a lakást.

Az egyik tipp a felkészülés. Ezalatt azt értjük, hogy bár manapság már mindenhol megtalálható a technika, mégis lefekvés előtt ügyeljünk arra, hogy ki legyen kapcsolva minden elektronikai eszköz, például a TV, számítógép, telefon, rádió és hasonló kütyük. Olvassunk inkább kicsit elalvás előtt, az a szemet és az agyat is kicsit lefárasztja, hátha könnyebben megy így az elalvás.

Szintén egy sokak által elhanyagolt részlet a délutáni kávé, illetve tea fogyasztása. Bár sokan azt mondják, ők közvetlenül koffeinfogyasztás után is tudnának aludni, mégsem tesz jót, ha délután iszunk ilyen italokat, hiszen, ha nem érezzük úgy, de szervezetünket felpörgeti, ami miatt lehet, hogy később nehezen alszunk el.

Sokat segíthet az is, ha kizársz minden lehetséges zavaró tényezőt. Ilyen például a fény; sötétítsd el a hálószobát redőnnyel vagy reluxával, függönnyel, kapcsolj ki minden fényforrást, mint például a monitorok, telefon, rádió, ébresztőóra kijelzője. Zavarhat a hang is, bár ez egy sokkal nehezebb ügy, hiszen, ha az utcáról, vagy olyan forrásból érkezik a zaj, sajnos nem tehetünk ellene semmit, azonban a telefont beállíthatjuk csak ébresztésre, így nem zavarhat meg egy váratlan üzenet vagy hívás.

Az általánosan javasolt hőmérséklet a hálószobában 18-20 fok, azonban ez a nyári kinti meleghez képest nagyon hideg, így, ha klímával is alszunk, semmiképp se állítsuk 24 fok alá. Általánosságban ajánlott, hogy a kinti és a benti, klímás hőmérséklet között ne legyen nagyobb különbség összesen, mint 7 fok.

Ha minden lehetséges zavaró tényezőt kizártál és így sem megy könnyen az elalvás, lehet, hogy nem a hőség, hanem valami más okozza a problémát. Ilyen esetben érdemes lehet szakemberrel konzultálni, mivel lehet szó akár alvási apnoeról vagy akár idegrendszeri problémáról.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.