Menü

Tippek a jobb alvásért kánikulában

A nyár eddigi napjai kifejezetten melegen teltek, az utóbbi pár hétben szinte folyamatos kánikula volt. A hőség ellen persze lehet védekezni klímával, szellőztetéssel, egyéb hűtő megoldásokkal, de ha valakinek erre nincs lehetősége, az bizony éjszaka sem szabadul a hőség kellemetlen mellékhatásaitól. Ilyen például az, ha nehezen, vagy szinte egyáltalán nem tudunk elaludni a melegtől. Az időjárás változékonysága sok ember alvását befolyásolhatja, de ahogy a meleg, úgy a hideg is lehet ilyen hatással. Általában főleg azok érzékenyek különösen az időjárásra, akik szív- és érrendszeri betegséggel küzdenek, túlsúlyosak, vagy éppen a változó korban vannak. Erre hoztunk most néhány tippet, hogy megkönnyítsük azok dolgát, akik nem szeretnek, vagy nincs lehetőségük klímával hűteni a lakást.

Az egyik tipp a felkészülés. Ezalatt azt értjük, hogy bár manapság már mindenhol megtalálható a technika, mégis lefekvés előtt ügyeljünk arra, hogy ki legyen kapcsolva minden elektronikai eszköz, például a TV, számítógép, telefon, rádió és hasonló kütyük. Olvassunk inkább kicsit elalvás előtt, az a szemet és az agyat is kicsit lefárasztja, hátha könnyebben megy így az elalvás.

Szintén egy sokak által elhanyagolt részlet a délutáni kávé, illetve tea fogyasztása. Bár sokan azt mondják, ők közvetlenül koffeinfogyasztás után is tudnának aludni, mégsem tesz jót, ha délután iszunk ilyen italokat, hiszen, ha nem érezzük úgy, de szervezetünket felpörgeti, ami miatt lehet, hogy később nehezen alszunk el.

Sokat segíthet az is, ha kizársz minden lehetséges zavaró tényezőt. Ilyen például a fény; sötétítsd el a hálószobát redőnnyel vagy reluxával, függönnyel, kapcsolj ki minden fényforrást, mint például a monitorok, telefon, rádió, ébresztőóra kijelzője. Zavarhat a hang is, bár ez egy sokkal nehezebb ügy, hiszen, ha az utcáról, vagy olyan forrásból érkezik a zaj, sajnos nem tehetünk ellene semmit, azonban a telefont beállíthatjuk csak ébresztésre, így nem zavarhat meg egy váratlan üzenet vagy hívás.

Az általánosan javasolt hőmérséklet a hálószobában 18-20 fok, azonban ez a nyári kinti meleghez képest nagyon hideg, így, ha klímával is alszunk, semmiképp se állítsuk 24 fok alá. Általánosságban ajánlott, hogy a kinti és a benti, klímás hőmérséklet között ne legyen nagyobb különbség összesen, mint 7 fok.

Ha minden lehetséges zavaró tényezőt kizártál és így sem megy könnyen az elalvás, lehet, hogy nem a hőség, hanem valami más okozza a problémát. Ilyen esetben érdemes lehet szakemberrel konzultálni, mivel lehet szó akár alvási apnoeról vagy akár idegrendszeri problémáról.

A viselkedési függőség okai

A viselkedési függőségek a szenvedélybetegségek külön csoportját alkotják, és ezen esetekben az érintettek nem valamilyen kémiai anyagtól (drog, alkohol stb.) függenek, hanem egy viselkedési mintázattól.

A szabadtéri sportok pozitív hatásai

Kutatások során figyelték meg, hogy a kültéren való testedzés bizony nem csak fizikumunkat tartja karban, hanem lelkünknek és mentális egészségünknek is jót tesz, sőt ennek következményeképp még önbizalmunkra is pozitív hatással van.

Kellemes utazást!

Aki már legalább egyszer utazott az életben, jól tudja, hogy a nyaralásoknak, városlátogatásoknak és kirándulásoknak milyen jótékony hatásai vannak az életünkre. A stressz nélkül eltöltött üdülések és szép helyeket felkereső kirándulások után általában rögtön jobban érzi magát az ember, és a hazaérkezése után is frissen és megújult erővel kezd hozzá hétköznapi életéhez. A rövidtávú hatások mellett azonban több hosszú távon is előnyös változást hoz az utazók életébe az utazás.

Az egyedüllét pozitív hozadékai

Egyedül lenni a social media világában nem egyszerű feladat. Folyamatosan össze vagyunk kötve másokkal, ha szeretnénk, ha nem. A kapcsolataink határoznak meg bennünket, hogy mennyi ismerősünk van Facebookon vagy hányan követnek az Instagramon. Túlságosan függünk másoktól, az egyedüllét szinte már elképzelhetetlennek, sőt ijesztőnek tűnik. Pedig annál fontosabb.

Ezért érdemes színesen táplálkozni

A zöld méregtelenít, a sárga fiatalít, a piros és a lila véd a ráktól. A zöldségek és gyümölcsök színe elárulja testünknek, hogy milyen tápanyagokat tartalmaznak. A színek is tápanyagok, az egészséges táplálkozás alappillérei.