Menü

Hogyan előzhetjük meg és mit tehetünk napégés ellen?

A nyári hónapokban az egyik leggyakoribb bőrprobléma a napégés. Mit tehetünk a bőrpír és a fájdalom enyhítésére, és melyek azok a házi módszerek, amelyekkel inkább ne kísérletezzünk? Nézzünk meg néhány házi praktikát, amellyel enyhíthetőek a tünetek.

Mindig használjunk naptejet

A nyári napsütéses időszakban, mindig használjunk naptejet. Ebben a forróságban a legmelegebb órában 10 és 3 óra között, érdemes árnyékba húzódni. A nyári hónapokban ez a korlátozás akkor is ajánlott, ha vékony felhő takarja a napot, hiszen az az UV-sugaraknak nem állja útját.

Emellett érdemes kalapot, napszemüveget is viselni. Valamint, ha nagyon fehér a bőrünk, akkor a nyakat is érdemes védeni külön egy ruhával.

Azon az alapon, hogy mindig jobb megelőzni a problémákat, mint kezelni a következményeket. Ha csak fél órára, de kimegyünk a tűző napra, akkor használjunk naptejet vagy fényvédőkrémet. Strandolás esetén pedig többször is kenjük be magunkat naptejjel, mivel a víz lemossa a bőrről a védőréteget.

Bőrnyugtató pakolás

A natúr joghurt is lehet jó megoldás, az enyhe leégés kezelésére. Ezt a módszert legfőképp az arcon érdemes alkalmazni, mert ott tudja legjobban kifejteni a regeneráló hatását.

Hámlani kezd vagy csak lebarnul a bőr?

A leégés fokától is függ, hogy a bőr hámlani kezd-e, vagy néhány napon belül, fokozatosan bebarnul a pirosság. Mindkét esetnél fontos, hogy kerüljük a napozást, amíg meg nem nyugodott a leégett bőr.

Aloe Vera avagy segítsük regenerálódni a bőrt

Az aloe vera-t tartalmazó krémek számos problémára jelenthetnek gyógyírt, a benne rejlő számtalan vitamin és ásványi anyagnak köszönhetően. Emiatt a leégett bőrt jó ötlet lehet bekenni aloe vera-t tartalmazó krémekkel, ha van otthon. Valamint ha nem égett meg nagyon a bőrünk, akkor a napozás utáni balzsamok is segítséget nyújthatnak.

A körömvirágos krémek kevésbé jók. A körömvirágot tartalmazó krémeknek is sok jótékony hatása van. Azonban leégett bőrnél lehet, hogy nyugtatja a bőrt. Viszont a krém összetétele miatt irritálja is azt.

Amit semmiképpen se csináljunk

A leégett bőrt semmiképpen se kezeljük alkohollal vagy citromlével. Ezek a hűvösségük miatt maximum néhány percig segíthetnek, de utána fokozhatják is a fájdalmat, hiszen irritálják és kiszárítják a bőrt. Szintén tartózkodjunk az olyan szerektől, amelyek kimarhatják és dörzsölhetik a bőrünket.

Emellett a kimondottan ásványi anyagokat tartalmazó krémeket is kerülni kell, mivel ezek szigetelik és elzárják a bőrt a levegőtől, lassítva annak gyógyulását, ráadásul a hőt is jobban tartják. Valamint a vakarózás sem fog segíteni, és hiába vakarjuk a leégett bőrt, maga a gyógyulás nem fog hamarabb bekövetkezni.

Ha nagyon fáj a bőrünk

Ha a bőrégés nagyon fáj, valamint a bőr felhólyagosodik, akkor érdemes lehet valamilyen vény nélküli fájdalomcsillapítót is bevenni. Ez lehet például Ibuprofen, vagy valamilyen paracetamol hatású készítmény.

A fent említett módszerek leginkább csak a tüneteket enyhítik, és a gyógyulási folyamatot kevésbé gyorsítják fel. Erre a legtöbb esetben nincs is szükség hiszen néhány napon belül a bőrünk magától is regenerálódik. Meggyorsíthatja a gyógyulást, ha sok folyadékot fogyasztunk és néhány napig kerüljük a napfényt, és inkább a lehűtött szobában maradunk!

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

Mi az a CGM hajápolás?

A CGM rövidítése a Curly Girl módszernek, mely egy speciális, göndör hajra való hajápolási módszert jelent. A CGM jelölés azt jelenti, hogy göndörbarát termékről van szó, mely megfelel ezeknek a kritériumoknak.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.