Menü

A gyerekek egészségének megőrzése – mit tehet a szülő?

Az életmód az évtizedek múlásával egyre változik, az egészség azonban mindig a legfontosabb kincsünk marad, különöse tekintettel a gyermekeink egészségére, melynek megőrzése a mi felelőségünk.

A gyermekek egészségéről, nem csak akkor kell gondolkodni, amikor közösségbe (bölcsibe, oviba) kerülnek, hanem már a gyermektervezéskor el kell kötelezni magunkat egy egészséges életmód, ha szükséges egy komplett életmódváltás mellett, hiszen a fogantatás előtti életmódunk is nagyban befolyásolja a születendő gyermekünk egészségét.

Meghatározó, hogy az anyuka milyen egészségi állapotban van a gyermektervezéskor, milyen vitaminokat szed, milyen erős az immunrendszere, hogyan táplálkozik, mennyit mozog, egyszóval: mennyire tudatosan készül az anyai örömökre.

Egy születendő gyermek az anyuka szervezetében található vitaminokkal, ásványianyagokkal és tápanyagokkal tud fejlődni, ezért, ha anyuka ezt a fontos kérdést elhanyagolja, netán iszik, dohányzik, gyógyszereket szed, az mind kihat a gyermeke fejlődésére, s rendellenességek kialakulásához vezethet.

Újszülöttkorban a legnagyobb áldás az, ha az anyukának van teje és anyatejjel tudja táplálni a csecsemőjét. Minél tovább tudja szoptatni a gyermekét annál jobb, mert az anyatej a legfontosabb a baba számára testileg és lelkileg is.

Gyermekkorban már segíthetjük a kicsiket az egészséges életmód szemléletének kialakításában, tudatos táplálkozásra nevelhetjük őket, s példával kell járjunk, ez a gyereknevelés egyik legfontosabb része és ez egyértelműen a szülők felelőssége, nem lehet az óvónőre, a tanítóra, a politikára, a szomszédra mutogatni, itt az alapokat a szülő fekteti le.

Nehéz dolog ez, hiszen a környezetszennyezés, a mezőgazdaságban használt vegyszerek, a behozott kamionban érlelt gyümölcsök és zöldségek nem tartalmaznak elegendő és megfelelő vitamint.

Napjainkban ezért egyre nehezebb azt biztosítani, hogy vitaminokban gazdag ételeket egyen a gyermekünk, ilyenkor nyúlnak a szülők a gyermekvitaminok, étrend-kiegészítők után, mely némelyek szerint szülői túlbuzgóság és felesleges, mások szerint épp a fent említettek miatt egy feltétlen szükséges kiegészítés és pótlás.

A vitaminok kiválasztásánál a szintetikus vitaminok helyett érdemes a természetes eredetűeket előnyben részesíteni, jómagam a természetes, zöldségekből és gyümölcsökből kivont táplálékkiegészítőket preferálom.

Sokszor a magunk egészségével keveset foglalkozunk, azonban a gyerekeink egészsége minden szülő számára fontos, sajnos ezt ki is használja a legtöbb vitaminreklám, melyekkel a gyerekes szülőknek célozzák meg. Számtalan reklám csábít gumicukorkák, szirupok, pezsgőtabletták és vitamintabletták megvásárlására, s a legtöbb szülő sajnos hagyja is magát befolyásolni, hiszen úgy érzi azzal lesz jó szülő, ha mindent megvesz a gyermekének, ez pedig egyáltalán nincs így.

A természetes vitaminokat kell keressük, a gyereke étrendjére figyelve, rendszeres mozgást beiktatva, példát mutatva, ezzel tudunk tenni a legtöbbet gyermekeink egészségéért. A vitaminok szedése mértékkel történjen, s nem csak betegségek esetén javasolt, hanem megelőzésképpen is szükséges lehet, a vitaminhiány ugyanis betegségekkel jár együtt.

Minden szülő saját maga dönti el, hogy milyen formában gondoskodik gyermeke egészségéről, abban azonban mindenki egyetért, hogy egy szülőnek a gyermeke egészsége a legfontosabb.

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.