Menü

Az internetfüggőség tünetei és következményei

Tekintve, hogy még mindig nem ismerik el hivatalosan mentális zavarként, az internetfüggőséget nehéz lehet diagnosztizálni. Ennek ellenére számos viselkedési függőséggel foglalkozó szakértő segített már rávilágítani a probléma különböző tüneteire. Nekik köszönhetően tudjuk, hogy az internetfüggőség minden formájára jellemzők a következő tünetek:

Az internet mértéktelen használata

Annak ellenére, hogy a szakértők egyet értenek abban, hogy a túlzott internethasználat az internetfüggőség egy kulcsfontosságú tünete, senki sem tudta még konkrétan megfogalmazni, hogy mi is számít „túlzottnak”. Habár az általános tanács szerint két óránál nem ajánlatos több időt tölteni a képernyők előtt, ez lehetetlen azok számára, akik számítógépekkel dolgoznak vagy tanulnak. Néhány szakértő ezt kiegészíti azzal, hogy a „felesleges” használatot kellene 2 órára korlátozni, de egy internetfüggő számára nincs olyan, hogy felesleges internetezés.

A következő kérdések megválaszolásával megállapíthatod magadról, hogy érdemes-e visszavenned az internethasználatból:
Milyen gyakran…
• maradsz online hosszabb ideig, mint tervezted?
• hallasz hozzád közelálló embereket arról panaszkodni, hogy túl sokat internetezel?
• mondod, vagy gondolod magadban, hogy „még egy pár percet”, miközben internetezel?
• próbálsz visszavenni az online töltött időből úgy, hogy aztán mégsem sikerül?
• titkolod, hogy mennyi időt töltesz az interneten?

Ha ezek a problémák sűrűn jelentkeznek nálad (vagy csupán néhány közülük), akkor elképzelhető, hogy az internetfüggőség egy bizonyos szintjével van dolgod.

Elvonási tünetek

Habár eredetileg az alkoholtól és kábítószerektől való fizikai függőséghez kapcsolták őket, az elvonási tüneteket már a viselkedési függőségekkel is egy lapon emelgetik, beleértve az internetfüggőséget is. Gyakori elvonási tünetek a düh, a feszültség, és a depresszió, amikor az internet éppen nem elérhető. Ezek a tünetek unalomnak, kedvtelenségnek, letörtségnek, vagy idegességnek is érzékelhetők.

Tolerancia

A tolerancia az alkohol- és kábítószer-függőség egy másik gyakori árulkodó jele, és úgy tűnik, hogy az internetfüggők köreiben is tapasztalható jelenség. Ilyen értelemben a tolerancia azt jelenti, hogy a beteg minél többet akar abból, amitől függ, csak ő ezt éppen úgy érzékeli, mintha konkrétan szüksége lenne rá – ez esetben, az internetes stimulációra.

Talán csak egy kicsivel több időt szeretnél a számítógép előtt tölteni, és ez idővel egyre több időt rabol el a többi teendődtől. Vagy esetleg mindig a legújabb, legnagyobb technológiai eszközökre vágysz.

Negatív utóhatások

Ha az internetfüggőség nem okozna semmilyen kárt, akkor nem is lenne vele semmi baj. Azonban amikor a túlzott internethasználat függőséggé alakul át, valaki megszenvedi majd azt. Az egyik gyakori ilyen utóhatás, hogy a függőknek nem alakul ki semmilyen valódi személyes kapcsolata másokkal, illetve hogy annyira elhanyagolják a meglévőket, hogy idővel azok is elhalványodnak majd.

Az online viszonyok hamar és könnyedén kialakulhatnak, és sokan nem is veszik észre, hogy ilyenkor bizonyos értelemben hűtlenek a párjukhoz. Sokaknak az iskolai jegyei, vagy a munkahelyi teljesítménye sínyli meg az internetfüggőséget, mert nem fordítanak elegendő időt egyéb feladataikra. Gyakori probléma, hogy az internetfüggőknek nincs erejük semmi másra, egyrészt mert mozgásszegény életmódot élnek, másrészt pedig mert gyakran sokáig ébren maradnak, ezért alváshiányban is szenvednek. Az internetfüggőség a gyerekek és a tizenévesek számára jelenthet fokozott veszélyeket rejt.

A gyerekek nem tudják, hogy hogyan osszák be a számítógép előtt töltött idejüket, és nincsenek tisztába a függőség fogalmával és kockázataival. A gyerekek nagy részének van számítógépe, vagy laptopja, és egyre többeknek okostelefonja is.

Habár sok szülőt megnyugtat, hogy oda-vissza kommunikálhatnak gyermekeikkel, az internethez való folyamatos hozzáférésnek komoly veszélyei vannak rájuk nézve.

• A gyerekek egyre több időt töltenek az interneten, és egyre kevesebbet foglalkoznak a körülöttük lévő dolgokkal és emberekkel.
• Az interneten különféle zaklatásokba (cyberbullying) keveredhetnek, mind elszenvedőként, mind résztvevőként.

Nagyobb valószínűséggel találkoznak olyan tartalmakkal is, amelyek nem nekik szólnak, gondolunk itt első sorban szexuális jellegű webhelyekre, vagy felnőtteknek szóló közösségi platformokra.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

Mondj búcsút a megfelelési kényszernek!

A megfelelési kényszer egy olyan érzés, amikor valaki folyamatosan igyekszik megfelelni saját vagy mások elvárásainak. Ez lehet saját belső kényszer, társadalmi nyomás, munkahelyi elvárás. A megfelelési kényszer stresszt és szorongást okozhat. Ha Önök is azok közé tartoznak, akik szeretnének mindenkinek megfelelni, akkor érdemes elolvasniuk cikkünket.

A féltékenység okai és jelei

A féltékenység egyike a normális és alapvető érzelmeinknek, mégsem szeretjük beismerni, sőt, tagadjuk is. Pedig mindenki érzett már féltékenységet, akár a testvérével vagy szüleivel szemben, mégis a párkapcsolatokat képes a legnagyobb mértékben megmérgezni ez az érzelem. Miből fakadhat a féltékenység, melyek a kiváltó okok és hogyan tudunk megbirkózni vele?