Menü

Miért járjunk babamasszázsra?

A babamasszázsról a kisgyerekes anyukák vagy várandós kismamák bizonyára már hallottak, s talán másoknak sem újkeletű, hiszen egyre elterjedtebb módszerről van szó. Utána olvastunk a babamasszázs hatásainak, előnyeinek.

A babamasszázs az 1970-es években indult útjára, s akkoriban a hasfájós babáknál használták, a fájdalmak enyhítésére, később tanulmányok igazolták hatékonyságát pl. alvásproblémák esetén. Már negyedórányi babamasszázs lényegesen javította a babák alvását, illetve erősíti a gyermek-szülő kapcsolatot is.

A babamasszázs tanulható, s tanfolyamok segítik az elsajátítását. Ha megtanultuk a fogásokat a tanfolyamon, vagy ellestük a védőnőtől, akkor otthon beépíthetjük a napi rutinba, én mindig este, fürdetés után masszíroztam meg a gyermekeimet, ők láthatóan nagyon élvezték a finom mozdulatokat.

A masszázst a megszületéstől 12 hónapos korig lehet végezni, természetesen tovább is ajánlott, csak – a saját 11 hónapos kisfiam példájából látom – hogy ebben a korban már nem maradnak „nyugton”, elmásznak, nem hagyják magukat nyugodtan végig masszírozni, ezért a gyermekek életkorához, fejlettségi szintjéhez kell igazítani a masszázst.

Természetesen egy újszülöttet a legkönnyebb megmasszírozni, de egy már kúszó-mászó babánál nem egyszerű végig csinálni egy komplett masszázst.

Melyek az előnyei a masszázsnak, miért fontos, hogy csináljuk rendszeresen?

A babamasszázs legfontosabb előnyei közé tartozik a kötődés kialakulása a baba és a szülők között, de pozitív hatása van az immunrendszerre is és segít az alvási nehézségek esetén, amely már a szülők közérzetére, komfortérzetére is visszahat, hiszen ők is tudnak pihenni.

Egy kutatás szerint azok a koraszülött babák, akiket naponta háromszor édesanyjuk megmasszírozott, 3 nappal korábban hagyhatták el a kórházat, gyorsabban fejlődtek, előbb elérték a megfelelő testsúlyukat.

A kutatások igazolták azt is, hogy azok a babák, akiket szüleik rendszeresen masszíroztak, kiegyensúlyozottabbak és magabiztosabbak lettek.

A baba bőrének masszírozásával segíthetjük a stabil idegrendszer kialakulását, ezzel a gyermek teherbírása és stressz tűrő képessége növekszik.

A masszázs során különböző illóolajokat használhatunk, a gyerekeket pedig szinte elbűvölik az illatok, nagyon fogják élvezni, ha elsajátítjuk és kipróbáljuk ezt a módszert. Várandós kismamáknak még a születés előtt tanácsos megtanulni a fogásokat, de később sem késő elkezdeni.

Sok veszély leselkedik a kicsikre a strandon!

Nem tudom, hogy az ijesztőbb, hogy újra kellett éleszteni egy kisfiút az egyik strandon, vagy az döbbent le jobban, hogy a kicsit 10-15 percig nem keresték a szülei. „Nem lehet elégszer elmondani” jellegű írásom következik.

Számos veszély leselkedhet a strandon, uszodában

Az úszás vitathatatlanul egészséges, azonban a strandon, úszómedencében lévő kórokozók fertőzéseket okozhatnak

Kutyák hatása a gyerekekre

Szakemberek szinte testvéri kötelékhez hasonlítják a kutya és a gyermek barátságát, ugyanis minden gyermekek számára hatalmas előny, ha kutyával nőhet fel. Ez csökkenti a szorongásukat, a stresszszintjüket, és támogatja a szocializációjukat.

Hogy közlekedjen a gyerek?

Mire figyelsz, ha átkelsz az úttesten? Hogyan közlekedsz biciklivel? Melyek a fényvisszaverő eszközök? Miért kell bekötni a biztonsági övet? Kinek van elsőbbsége és leginkább: tudod mitől véd meg a bukósisak? Ezeket a kérdéseket nyugodtan tegyük fel gyermekeinknek és tanítsuk őket tudatos közlekedésre!

Túlsúlyos gyerekek

Gyakran olvasni szomorú statisztikákról, mely szerint az elhízás mértéke Magyarországon a felnőtt lakosság körében 30 százalék, a túlsúlyosak aránya pedig ennél is több. S ami még döbbenetesebb, hogy gyermekkorban az esetek kevés százalékában áll csak valamilyen betegség az elhízás hátterében, sokkal inkább az életmód az, ami ezért az aggasztó állapotért felelős.