Menü

Miért járjunk babamasszázsra?

A babamasszázsról a kisgyerekes anyukák vagy várandós kismamák bizonyára már hallottak, s talán másoknak sem újkeletű, hiszen egyre elterjedtebb módszerről van szó. Utána olvastunk a babamasszázs hatásainak, előnyeinek.

A babamasszázs az 1970-es években indult útjára, s akkoriban a hasfájós babáknál használták, a fájdalmak enyhítésére, később tanulmányok igazolták hatékonyságát pl. alvásproblémák esetén. Már negyedórányi babamasszázs lényegesen javította a babák alvását, illetve erősíti a gyermek-szülő kapcsolatot is.

A babamasszázs tanulható, s tanfolyamok segítik az elsajátítását. Ha megtanultuk a fogásokat a tanfolyamon, vagy ellestük a védőnőtől, akkor otthon beépíthetjük a napi rutinba, én mindig este, fürdetés után masszíroztam meg a gyermekeimet, ők láthatóan nagyon élvezték a finom mozdulatokat.

A masszázst a megszületéstől 12 hónapos korig lehet végezni, természetesen tovább is ajánlott, csak – a saját 11 hónapos kisfiam példájából látom – hogy ebben a korban már nem maradnak „nyugton”, elmásznak, nem hagyják magukat nyugodtan végig masszírozni, ezért a gyermekek életkorához, fejlettségi szintjéhez kell igazítani a masszázst.

Természetesen egy újszülöttet a legkönnyebb megmasszírozni, de egy már kúszó-mászó babánál nem egyszerű végig csinálni egy komplett masszázst.

Melyek az előnyei a masszázsnak, miért fontos, hogy csináljuk rendszeresen?

A babamasszázs legfontosabb előnyei közé tartozik a kötődés kialakulása a baba és a szülők között, de pozitív hatása van az immunrendszerre is és segít az alvási nehézségek esetén, amely már a szülők közérzetére, komfortérzetére is visszahat, hiszen ők is tudnak pihenni.

Egy kutatás szerint azok a koraszülött babák, akiket naponta háromszor édesanyjuk megmasszírozott, 3 nappal korábban hagyhatták el a kórházat, gyorsabban fejlődtek, előbb elérték a megfelelő testsúlyukat.

A kutatások igazolták azt is, hogy azok a babák, akiket szüleik rendszeresen masszíroztak, kiegyensúlyozottabbak és magabiztosabbak lettek.

A baba bőrének masszírozásával segíthetjük a stabil idegrendszer kialakulását, ezzel a gyermek teherbírása és stressz tűrő képessége növekszik.

A masszázs során különböző illóolajokat használhatunk, a gyerekeket pedig szinte elbűvölik az illatok, nagyon fogják élvezni, ha elsajátítjuk és kipróbáljuk ezt a módszert. Várandós kismamáknak még a születés előtt tanácsos megtanulni a fogásokat, de később sem késő elkezdeni.

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.

Kutya a családban

Lakótelepen nőttem fel, sajnos soha nem volt háziállatom, így nem volt lehetőségem megtapasztalni, milyen érzés egy házi kedvenc a családban, ám költözésünk óta fontolgatom, hogy menhelyről hazaviszek egy kutyust.

Iskolai telefonhasználat pro és kontra

Mai témánk apropóját az adta, amit a minap olvastam a világhálón: a brit iskolákban szigorú ellenőrzési rendszert vezetnek be: az iskolák felelőssége lesz, hogy a diákok ne használhassák a mobiltelefonjukat a tanórákon. Iskolai telefonhasználat pro és kontra.

Ha nem múlik a gyereknél a köhögés…

Téli-télvégi időszakban gyakrabban betegek a gyermekeink, s különösen azok a gyerekek hajlamosak az influenzára, elhúzódó hurutos és/vagy száraz köhögésre, akik közösségbe járnak, azaz bölcsisek, ovisok vagy iskolába járnak, tehát szinte minden csemete.

A gyerekek harmada nem reggelizik otthon

A gyerekek harmada nem reggelizik otthon, ami azt jelenti, hogy éhgyomorra indulnak el reggel – állapította meg egy kutatás, melyből sajnos megállapították, hogy három gyerekből egy reggelizés nélkül indul el otthonról az óvodába, iskolába.