Menü

Vadveszély az őszi utakon

Megváltozott az időjárás, mások a nappalok, korábban sötétedik, hűvösebb van, megtörtént az óraátállítás, lecseréltük a nyári gumit, az üzletek pedig tele vannak a Halloweent követően hirtelen jött karácsonyi készüléssel, azonban nemcsak a városokban, az erdőkben is megélénkül az élet.

Ősszel a vadak párzási időszakukat élik, s gyakrabban lehet találkozni velük az utakon is. Ezekben a hónapokban nagyon fontos a szokásosnál is óvatosabban vezetni, pláne mikor nem olyan jók a látási, közlekedési viszonyok. Mit tegyünk, ha bekövetkezik egy ilyen baleset?

Egy vaddal való ütközés nagyon veszélyes, mindkét félre nézve. A vadveszélyre figyelmeztető táblák pedig nem véletlenül lettek kihelyezve, bizony sok helyen számolhatunk vadveszéllyel az utakon, hiszen ilyenkor a vadak sokkal élénkebbek és kiszámíthatatlanabbak, mint máskor.

Bőgési időszakban a szarvasok izgatottabbak, aktívabbak, kiszámíthatatlanabbak, egész nap mozgásban vannak, s gyakran kimennek az autóutakra.

Ha vadat látunk az út mentén, számítsunk arra, hogy nem egyedül van, rendszerint csoportba verődve közlekednek.

A vadveszélyt jelző táblákat nagyon komolyan kell venni, s mellette körültekintően vezetni, figyelni az út szélét, az autóút környezetét, hogy észrevegyük a fa mögül kiugró állatot.

Ha nem sikerült elkerülni az ütközést és megtörtént a baleset, melyben az állat annyira megsérült, hogy nem tud elmenekülni, akkor hívjuk a 112-es segélyhívó számot.

A szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy a sérült vadhoz nem szabad közel menni, sem hozzányúlni, ugyanis rúgásával, harapásával súlyos sérüléseket okozhat a megvadult sérült állat. Ha az állat nem él, a rendőrséget kell értesíteni, akik pedig szólnak a helyi vadásztársaságnak.

Mit történik, ha bekövetkezik egy ilyen baleset?

A balesetet követően a rendőrség felveszi a jegyzőkönyvet, az esemény pontos adatait, minden információt, értesíti a vadásztársaságot, felveszi az esetleges tanúk és a gépjármű adatait. A rendőrségi vizsgálat tisztázza, hogy betartottuk-e a közlekedési szabályokat.

Az elpusztult állatot tilos elvinni a helyszínről, a magyar jogszabályok alapján ez ugyanis lopásnak minősül. A vad a vadásztársaságé.

A kárunkat 30 napon belül írásban be kell jelentenünk az érintett vadásztársaságnak.

A tapasztalatok alapján az autósnak akkor van esélye kártérítésre, ha a vadbaleset autópályán, autóúton történt, vagy vadveszélyt jelző tábla nem volt kihelyezve, netán lakott területen belül történt a baleset.

Csatlakozva a rendőrség gyakori felhívásához: arra kérjük a járművezetőket, hogy vezessenek fokozott óvatossággal, lassabban, különösen a vadveszélyre figyelmeztető utakon. Tartsák be a KRESZ szabályait, ne telefonáljanak vezetés közben és a mindenkori látási és közlekedési viszonyoknak megfelelően válasszák meg a sebességet.

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.

A Down-szindróma világnapja – avagy húzz felemás zoknit!

A Down-szindróma világnapját március 21-én tartják, az első világnapot Svájcban tartották 2006-ban. Az ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet a Down-szindrómára, növelje a megértést, és segítsen, hogy a Down-szindrómások méltósággal és a társadalom aktív tagjaiként élhessenek teljes életet.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

A korán érkezett tavasz meghozta a kullancsokat

Az enyhe tél sajnos a vérszívóknak is kedvezett. A tavasz idén korábban köszöntött be és meghozta a kullancsokat. Mit tehetünk és hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen, illetve mi a megoldás, ha már megtörtént a baj?

Vasárnapig tart a jótékonysági akció!

Vasárnapig lehet még csatlakozni a jótékonysági akcióhoz, melyben tartós élelmiszert gyűjtenek a katolikus templomokban.