Menü

Vadveszély az őszi utakon

Megváltozott az időjárás, mások a nappalok, korábban sötétedik, hűvösebb van, megtörtént az óraátállítás, lecseréltük a nyári gumit, az üzletek pedig tele vannak a Halloweent követően hirtelen jött karácsonyi készüléssel, azonban nemcsak a városokban, az erdőkben is megélénkül az élet.

Ősszel a vadak párzási időszakukat élik, s gyakrabban lehet találkozni velük az utakon is. Ezekben a hónapokban nagyon fontos a szokásosnál is óvatosabban vezetni, pláne mikor nem olyan jók a látási, közlekedési viszonyok. Mit tegyünk, ha bekövetkezik egy ilyen baleset?

Egy vaddal való ütközés nagyon veszélyes, mindkét félre nézve. A vadveszélyre figyelmeztető táblák pedig nem véletlenül lettek kihelyezve, bizony sok helyen számolhatunk vadveszéllyel az utakon, hiszen ilyenkor a vadak sokkal élénkebbek és kiszámíthatatlanabbak, mint máskor.

Bőgési időszakban a szarvasok izgatottabbak, aktívabbak, kiszámíthatatlanabbak, egész nap mozgásban vannak, s gyakran kimennek az autóutakra.

Ha vadat látunk az út mentén, számítsunk arra, hogy nem egyedül van, rendszerint csoportba verődve közlekednek.

A vadveszélyt jelző táblákat nagyon komolyan kell venni, s mellette körültekintően vezetni, figyelni az út szélét, az autóút környezetét, hogy észrevegyük a fa mögül kiugró állatot.

Ha nem sikerült elkerülni az ütközést és megtörtént a baleset, melyben az állat annyira megsérült, hogy nem tud elmenekülni, akkor hívjuk a 112-es segélyhívó számot.

A szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy a sérült vadhoz nem szabad közel menni, sem hozzányúlni, ugyanis rúgásával, harapásával súlyos sérüléseket okozhat a megvadult sérült állat. Ha az állat nem él, a rendőrséget kell értesíteni, akik pedig szólnak a helyi vadásztársaságnak.

Mit történik, ha bekövetkezik egy ilyen baleset?

A balesetet követően a rendőrség felveszi a jegyzőkönyvet, az esemény pontos adatait, minden információt, értesíti a vadásztársaságot, felveszi az esetleges tanúk és a gépjármű adatait. A rendőrségi vizsgálat tisztázza, hogy betartottuk-e a közlekedési szabályokat.

Az elpusztult állatot tilos elvinni a helyszínről, a magyar jogszabályok alapján ez ugyanis lopásnak minősül. A vad a vadásztársaságé.

A kárunkat 30 napon belül írásban be kell jelentenünk az érintett vadásztársaságnak.

A tapasztalatok alapján az autósnak akkor van esélye kártérítésre, ha a vadbaleset autópályán, autóúton történt, vagy vadveszélyt jelző tábla nem volt kihelyezve, netán lakott területen belül történt a baleset.

Csatlakozva a rendőrség gyakori felhívásához: arra kérjük a járművezetőket, hogy vezessenek fokozott óvatossággal, lassabban, különösen a vadveszélyre figyelmeztető utakon. Tartsák be a KRESZ szabályait, ne telefonáljanak vezetés közben és a mindenkori látási és közlekedési viszonyoknak megfelelően válasszák meg a sebességet.

Karácsonyi ajándéktippek 2-3 éves gyerekeknek

A kisgyerekek az a korosztály, akiknek nem nehéz ajándékot venni, meglepetést szerezni, hiszen egyrészt nagyon lelkesek és várják az ünnepet, mindennek tudnak örülni, másrészt számos olyan dolgot találni, amelyet örömmel fogadnak.

Környezettudatosabban élni – tedd meg az első lépéseket!

Mondhatjuk, hogy már nemcsak a médiából, de a csapból is az folyik, hogy az unokáinknak valamiből nem lesz elég: a Föld víz-, illetve kőolajtartalékai végesek. Utóbbi nagy valószínűséggel néhány évtizeden belül elfogy. Mit tehetünk a hétköznapokban, hogy kicsit tehermentesítsük a környezetünket?

Karácsony kisgyerekkel - biztonságosan

Az ünnepi készülődés és a karácsonyi várakozás izgalma azt hiszem gyerekként a legjobb, illetve, mikor nekünk lesznek gyermekeink, azonban kicsikkel az ünnepvárás cseppet sem egyszerű, zökkenőmentes, könnyű vagy veszélytelen. Mi mindenre figyeljünk oda?

Black Friday és ami mögötte van, avagy valódi kedvezmények vagy átverés?

A „Black Friday” - magyarul „Fekete Péntek” egy minden évben november végén beköszönő vásárlásra ösztönző program, kereskedelmi kedvezmény. Az akcióban részt vevő üzletek akár 50-70%-os kedvezménnyel csábítják a vásárlóikat. Mennyire valósak az ilyenkor csábító akciók? Valódi kedvezmények vagy átverés?

Aktuális autónk téliesítése!

Az autósok egy része nem veszi komolyan a tél beköszöntével járó autókarbantartási teendőket, s nem fordítanak kellő figyelmet a megfelelő téliesítésre, melynek bizony fájdalmas következményei lehetnek, hiszen akár a jármű meghibásodását is okozhatja.