Menü

Próbáld ki ezeket, ha unod már a natúr csirkemellet

Manapság az egészséges és környezettudatos életmód jegyében egyre többen döntenek úgy, hogy mérsékelik, vagy teljesen elhagyják a húsfogyasztást. Van, aki inkább környezetvédelmi szempontból látja jobbnak, van, aki egészségügyi okokból kifolyólag és van, aki csak szereti a változatos ízeket és alapanyagokat. Emellett pedig a diétázók egyik leggyakoribb problémája, hogy az étrend, amiben a fő fehérjeforrás a csirkemell, egyhangú és unalmas.

A legtöbb embert érint legalább az egyik fentebb említett szituáció, így hasznos lehet, ha van a tarsolyunkban pár olyan fehérjedús alternatíva, amit a natúr csirkemell helyett fogyaszthatunk bűntudat nélkül.

Az egyik ilyen alternatíva a sütésre alkalmas zsírszegény sajt. Ebből ma már vegán verzió is elérhető, így, ha valaki egyáltalán nem fogyaszt állati eredetű élelmiszert, akkor is talál kedvére valót. A legtöbb ilyen sajt nem csak fehérjében gazdag, de kalciumban, valamint A-és D-vitaminban is. Elkészítésük is változatos, grillezhetjük is őket, salátába is kiváló, de serpenyőben sütésre is alkalmasak.

Az említett vegán verziók általában szójából, valamilyen gabonából vagy olajos magból készülnek. Kevésbé pikáns és intenzív az íze, mint állati eredetű társaiknak, de ezek is elkészíthetők akár grillen vagy serpenyőben is.

A szejtán például egy búza alapú növényi fehérjeforrás, nevezik búzahúsnak vagy gluténhúsnak is, mivel a búza fő fehérjéje a glutén. Akár kockákra is aprítható, de egészben is süthető/főzhető, sőt, még ragukba is kiváló alapanyag lehet.

A következő alternatíva talán közismertebb, mint az előző. A tofu szójából készül és a magas fehérjetartalma mellett arról is ismert, hogy fitoösztrogéneket, azaz olyan növényi molekulákat tartalmaz, amik hasonlítanak a női nemi hormonra, így menopauza idején jótékony hatása van a szervezetre. Elkészítése szintén nagyon változatos, kerülhet akár levesbe, raguba, de tészta feltét is készíthető belőle.

Egy szintén népszerű fehérjeforrás hús helyett a gomba. Bár van, aki érzékeny rá, de ha fogyaszthatjuk, akkor ebből is készíthető szinte bármilyen fogás. Ragukba is kiváló, rántva is tálalhatjuk, levesbe is főzhetjük, fasírtként, töltelékként vagy pirítva, szinte végtelen lehetőség áll előttünk. Gazdag kalciumban, magnéziumban, valamint B- és D-vitaminban is.

Végül pedig a hüvelyesek közül is kedvünkre válogathatunk, hiszen legtöbbjük gazdag fehérjében, emellett pedig mint rostforrás sem elhanyagolható, főleg emésztésünk egészsége szempontjából. Megtalálható még bennük nagyobb mennyiségben magnézium, kalcium és vas is.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.